Istraživanje: “Evropljani o vakcinama najviše veruju lekarima, a najmanje društvenim mrežama”

0
Attila Volgyi / Polaris / Profimedia

(Beta) – Lični i lokalni doktori uživaju najveći poverenje kada su u pitanju informacije o vakcini protiv kovid-19, dok građani najmanje veruju socijalnim mrežama i ruskim medijima, rezultati su istraživanja sprovedenog u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Italiji.

Istraživanje koje je sprovela marketinška agencija Flajšmen Hilard (FleishmanHillard) pokazuje da Francuzi generalno imaju najmanje poverenja prema svim izvorima informacija o vakcini.

Posle lekara, ispitanici najviše veruju nacionalnim naučnim stručnjacima u sve četiri zemlje.

Kada su u pitanju nacionalne vlade i Evropska unija tu su rezultati polarizovani. U Španiji postoji visok stepen poverenja prema EU, dok se  vladi ne veruje kada su u pitanju informacije o vakcinama. Nasuprot tome, Nemci imaju veliko poverenje u svoju vladu, ali ne veruju EU.

Građani Francuske ne veruju ni svojoj vladi ni EU, dok Italijani veruju i državnim i evropskim institucijama.

U svim zemljama osim Italije ispitanici su iskazali veće poverenje svojim poslodavcima nego nacionalnim institucijama.

Osim u Nemačkoj, ispitanici ne veruju ni državnim medijima, a najmanje poverenja u sve četiri zemlje imaju prema informacijama ruskih medija.

Istraživanje pokazuje i da je došlo do pada poverenja prema gotovo svim izvorima informacija o vakcinama između prvog i dugog talasa pandemije, posebno u Italiji i Španiji.

To se uglavnom može pripisati opštoj pandemijskoj situaciji i tome što su građani postali oprezniji u verovanju izvorima informacija.

Dok su uočeni uspesi i neuspesi u odgovoru na krizu nesumnjivo rezultirali značajnim gubitkom poverenja u nacioanalne vlade u Španiji i Italiji, poverenje u lokalne doktore u obe zemlje je poraslo, navodi se u istraživanju.

U sve četiri zemlje građani oklevaju da se vakcinišu uglavnom iz istih razloga. U Nemačkoj i Francuskoj to su najčešće zabrinutost zbog, kako smatraju, nedovoljne ispitanosti bezbednosti i efikasnosti vakcine i mogućih dugoročnih neželjenih efekata.

U obe zemlje najmanje 10 odsto ispitanika veruje da je u pitanju državna zavera.

Istraživanje je pokazalo da nivo poverenja u vakcine može biti povezan sa time šta građani misle o farmaceutskim kompanijama.

U Španiji, na primer, samo polovina ispitanika veruje da je njihov interes na prvom mestu farmaceutskim kompanijima.

Istraživanje je pokazalo i da 56 odsto Italijana veruje u vakcine, a 44 odsto je potrebno dodatno ubediti da prime vakcinu. Osim šest odsto koji su rekli da ništa ne može promeniti njihovo mišljenje, ostali ispitanici bi primili vakcinu ako bi im bili predstavljeni dokazi o njihovoj efikasnosti i bezbednosti ili iz drugih praktičnih razloga, na primer da bi mogli da putuju.