Istraživači: Oksfordska vakcina najefikasnija u dve doze

  0

  Istraživači sa Univerziteta Oksford kažu da vakcina protiv koronavirusa koju su razvili sa AstraZenekom najbolje funkcioniše kao dvostruka sekvenca, baš kao što rade Modernina i Fajzerova vakcina.

  U odvojenoj studiji otkrili su da vakcina, koja je u naprednim kliničkim ispitivanjima, proizvela širok imunološki odgovor bi, kako se lekari nadaju, mogla da pruži snažnu imunološku zaštitu protiv infekcije.

  U jednoj studiji istraživači su proverili da li su dve doze zaista potrebne, a ako jesu, obe su morale da budu dve pune doze.

  “Pojačana doza vakcine indukovala je jače reakcije antitela od pojačanog doziranja koje štedi dozu, iako se količina odgovora T-ćelija nije povećala ni sa jednom dozom. Ovi podaci podržavaju režim vakcine sa dve doze koji se sada procenjuje u fazi tri kliničkih ispitivanja”, napisali su istraživači u svom izveštaju objavljenom u časopisu “Nature Medicine”, prenose mediji.

  Studija je sprovedena pre nego što je AstraZeneka objavila zbunjujuće podatke koji su ukazivali na davanje polovine doze jer bi prva doza mogla da pruži bolju zaštitu.Mala grupa dobrovoljaca dobila je polovinu doze, međutim, AstraZeneka je ukazala na to da je doziranje greška.

  Vakcina Oksford/AstraZeneka razlikuje se od vakcine kompanija Fajzer i Moderna, koje  koriste genetski materijal poznat kao mRNA.

  Vakcina Oksford/AstraZeneka koristi adenovirus – uobičajeni virus koji prouzrokuje simptome slične prehladi, koji je genetski izmenjen da nosi gen za protein koronavirusa koji obučava imunološki sistem da prepozna napadača.