Istraga u Bečkoj baletskoj akademiji zbog zlostavljanja balerina

Istraga je pokrenuta nakon što je bečki nedeljnik Falter objavio iskaze polaznika akademije koji su svedočili o višegodišnjem fizičkom i psihičkom zlostavljanju

0
Foto: Tanjug-AP

Protiv rukovodstva Baletske akademije pri Bečkoj državnoj operi, jedne od najpoznatijih institucija te vrste u svetu, pokrenuta je istraga nakon što je u javnost izbio skandal vezan za fizičko i psihičko zlostavljanje polaznika, prenose danas austrijski mediji.

Istraga je pokrenuta nakon što je bečki nedeljnik Falter objavio iskaze polaznika akademije koji su svedočili o višegodišnjem fizičkom i psihičkom zlostavljanju. U centru skandala se nalazi jedna ugledna nastavnica, koja je u međuvremenu udaljena s akademije.

“Ta nastavnica je polaznice udarala nogama, čupala za kosu i grebala noktima”, prenosi magazin.

Polaznici akademije su, kako se navodi, često terani i na anoreksiju. “Polaznicima je sugerisano da dnevno smeju da pojedu jedan kivi”, prenosi magazin. Jedna japanska baleina poslata je na lečenje kući u Japan nakon što je tokom boravka na akademiji jako oslabila i na kraju je ta devojka, visoka 172 centimetara, težila pedesetak kilograma.

U toku istrage na svetlo dana izišlo je još slučajeva zlostavljanja, a jedan maloletni polaznik optužio je jednog od nastavnika i za seksualno zlostavljanje. Državno ružilaštvo za mlade i decu, kako javlja Falter, mesecima istražuje ovaj slučaj.

“Trebalo je odmah početku istrage zatvoriti akademiju dok se slučaj ne raščisti”, citira magazin izvor iz tužilaštva. Direktor akademije Dominik Mejer najavio je opsežnu istragu vezanu za optužbe. Sporna nastavnica baleta je jednom pre nekoliko godina otpuštena ali je nakon toga vraćena na radno mesto.