“Istorijski dan za Srbiju, prvi put od 1991. smo ispalili projektil dometa 40 kilometara. Možemo da pariramo bilo kojoj svetskoj sili…”

6
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je nakon opitnog gađanja samohodne top-haubice NORA-B52 M15 da je danas Vojska Srbije (VS) prvi put nakon 1991. godine ispalila projektil čiji je domet 40 kilometara.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Vulin rekao da je to istorijski dan za Srbiju i da je “veoma mali broj zemalja na svetu” koje su u stanju da naprave “oruđe i municiju” koju koristi ta haubica.

“Naša zemlja pokazuje da je sačuvala Odbrambenu industriju Srbije i da VS ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili”, rekao je Vulin na poligonu u rejonu sela Mozgovo kod Aleksinca.

Pomoćnik generalnog direktora za poslove razvoja firme “Jugoimport SDPR” Milan Furtula ocenio je kao istorijsko današnje gađanje iz samohodne top-haubice 155 mm NORA, i dodao da je to značajan rezultat i značajan pomak, jer do sada nisu imali prilike da to rade.

“Danas smo ispunili cilj i ostvarili to što smo hteli, dobacili u rejon ciljeva od 40 kilometara, prvi put u ovakvim uslovima, sa potpuno domaćim proizvodom, samohodnom top-haubicom koja je plod domaćeg razvoja i municijom koja je u najvećoj meri proizvedena u Srbiji”, rekao je on.

(Beta)

6 KOMENTARA

 1. Sama cinjenica da je nesposobni staljinista ministar vojni, je vec dovoljna kazna za Srbiju. Da mi je gledati generale i pukovnike kako se postrojavaju pred njim i klimaju glavom -za anale. Vrhovni je posebna mucna prica .Mogu zamisliti kakvo im je dubinsko realno stanje kada se ovako necime hvale.

 2. To sto je izjavio ministar Vulin,da srbija prvi put,ima oruzje koje izbacuje rakete 4O km.zaista je neodgovorno i ne
  zasluzuje ozbiljan odgovor.Kako je izjavio,srbija moze svakom da se vojno odupre.Da li ministar vojni Vulin
  zna,da danas u svetu postoje dva vojna saveza.Atlantski Pakt,i vojni savez,na celu sa Rusijom.Ko moze da napadne Srbiju.?moze da nas napadne jedan,ili drugi vojni savez,mi kao veoma mala drzava,bili bi unisteni,za dan dva.Pojedinacno,danas je nemoguce u evropi voditi pojedinacne ratove.Sve zemlje,koje nas okruzuju,nalaze se u NATO Paktu.Prema tome,mi nemamo
  sansu,da ratujemo sa bilo kojom evropskom vojskom,jer su sve pod kisobranom NATO-a. Mi ne pripadamo nikome,prema
  tome,nama oruzje nije potrebno,jer se nebi mogli odupreti vojno,ni jednoj drugoj evropskoj vojsci.Bolje da finansijska
  sredtstva,koja se trose na naoruzanje,dajemo na zdravstvo,koje nam je kako vidimo,u katastrofalnom stanju.!

  • Da si mogao da pitaš one jadne ljude što su pogunuli u vozu u Grdeličkoj klisuri 99-te ili ljude koje su vodili na streljanje u Šumarice 41-e , baš me zanima da li bi i oni mislili da je manje odvajanje za odbranu super stvar.
   A to što si ti fasciniran NATO-om je tvoj problem. Da li zaista misliš da bi, recimo, Portugal ili Francuska zaista slali svoje trupe na Srbiju zbog zađevice sa Albanijom ili Hrvatskom? Devedesete su prošle, probudi se.

  • Nato moze juce da se raspadne vidi se koliko su slozni a oruzije danas vise sluzi za odvracanje nego za rat.i najmanje kuce moze da ujede jos ako ujede gde treba boli brale mnogo.
   a zdravstvo da nije korumpirano bilo bi naj u svetu…

Comments are closed.