Istorijska ekskluziva u novom Nedeljniku: Potera za blagom Karađorđevića od 970 miliona dolara

1
TopFoto.co.uk / Topfoto / Profimedia

Blago koje je izneto iz Jugoslavije neposredno na početku Drugog svetskog rata i dalje postoji i, po svemu sudeći, nalazi se u američkoj centralnoj banci Federalnih rezervi (FED) u Njujorku, otkriva Nedeljnik na osnovu više dokumenata pronađenih u Američkom senatu.

Dilema da li je zlato lično vlasništvo dinastije Karađorđević ili je reč o državnom blagu i dalje ostaje, iako je zahvaljujući tajnoj potrazi Karađorđevića za tim blagom i otkriveno da imovina i dalje postoji u SAD.

Da blago i danas postoji u američkim Federalnim rezervama, Nedeljnik je otkrio zahvaljujući podacima o stranom lobiranju u SAD koji se, po američkim zakonima, objavljuju na sajtu Senata.

Iz jednog od dokumenata za lobiranje, ispostavlja se da je “Aleksandar Karađorđević kao zakoniti naslednik podneo zahtev američkim vlastima za privatnu imovinu koja je pripadala njegovom pretku, a koja je poverena američkoj banci Federalnih rezervi Njujorka na čuvanje tokom Drugog svetskog rata”.

Koliko imovina tačno iznosi nije u ovom trenutku poznato, ali na osnovu više danas dostupnih izvora može se, konačno, razrešiti nepoznanica o tome koliko je blaga odneto u SAD na početku Drugog svetskog rata. Reč je o 41.667 kilograma zlata koje je tada vredelo 46 miliona dolara.

S obzirom na to da je unca zlata te godine vredela 33,85 dolara, a da je ovog ponedeljka na svetskim berzama vredela 1.839,30 dolara, onda današnja vrednost tada zaplenjenog zlata iznosi tačno 2,7 milijardi američkih dolara. Dobar deo tog zlata je vraćen u Jugoslaviju, ali je deo, saznajemo sada, i ostao u SAD.

Veliko istraživanje objavljeno je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku

1 KOMENTAR

  1. А јел’ се од потраге за благом Милошевића одустало ? Динкић вас убедио да га је “појела мцаца” ? Део блага Карађорђевића је враћен у земљу, а колики део блага Милошевића је враћен ? Шипак ! Комунисти ипак боље краду.

Comments are closed.