Istoričari SANU: Hajka protiv “netačno interpretiranog” Kostićevog intervjua, ogroman doprinos izučavanju Kosova

0
Nedeljnik

(Beta) – Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) ocenilo je da se tokom poslednjih nekoliko dana razvila čitava hajka povodom kako kažu “netačno interpretiranog” intervjua Vladimira Кostića, predsednika SANU, sa zaključcima koji stvaraju uverenje da Akademija ništa ne radi u vezi sa pitanjima vezanim za Кosovo.

U saopštenju je navedeno da se takvi zaključci zasnivaju ili na namernom širenju neistina ili na totalnom nepoznavanju odgovarajućeg angažovanja SANU, što bi se moglo izbeći jednostavnim uvidom u sajt Akademije i praćenjem ostalih oblika njenog informisanja javnosti.

Zato je Odeljenje istorijskih nauka podsetilo da oblast Кosova kao središnji deo Stare Srbije predstavlja važan deo interdisciplinarnih naučnih istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti od njenog osnivanja do danas.

„Samo u periodu od 1990. do 2007. godine objavljeno je preko 536 bibliografskih jedinica posvećenih Кosovu i Metohiji, čiji se popis nalazi u radu u izdanjima Srpske akademije nauka i umetnosti, njenih odeljenja, odbora i instituta“, navedeno je u saopštenju.

Uz istraživanja, knjige, niz okruglih stolova i naučnih skupova, akedemici su najzaslužniji i za organizovanje velike izložbe „Srpsko umetničko nasledje na Кosovu i Metohiji: identitet, značaj, ugroženost“ održane u Galeriji SANU krajem 2017. godine, koju je videlo preko 50.000 posetilaca.

„Sa sigurnošću se može reći da nijedna naučna institucija u našoj zemlji nije dala toliki doprinos u svestranom izučavanju Кosova i Metohije koliko je to učinila i čini SANU“, navedeno je uz ocenu da medijske izjave bilo kog pojedinca, kao lični čin slobode izražavanja, ne bi trebalo da na to imaju uticaj.