Istina o Leki Rankoviću u novoj knjizi iz hit-edicije; Njujork tajms o dva zla koja razdiru Ameriku; Zašto je na ovim izborima sve “već viđeno”: Nedeljnik sa dva velika poklona svim čitaocima

Izašao je novi Nedeljnik, sa četvrtom knjigom iz edicije "Velike biografije". Tu je i novi broj Njujork tajmsa na srpskom. Pogledajte šta vas čeka između korica

0

DVA POKLONA – Sve čitaoce Nedeljnika očekuju dva velika poklona: četvrta knjiga iz edicije “Velike biografije” i novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku.

LEKA – Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju na dar četvrtu knjigu iz nove edicije “Velike biografije”. Veljko Miladinović pisao je o Aleksandru Leki Rankoviću. U knjizi “Srpski mit, jugoslovenska tragedija”: “Dete sa sela, radnik u gradu; vojnik i političar; slobodan u zatvoru, zatvorenik na slobodi; Srbin i Jugosloven; zanesenjak i poslušnik; nemilosrdan i blage naravi; za života je bio mrtav, kada je umro bio je živ…” Ne propustite priliku da napravite svoju kolekciju.

NJUJORK TAJMS – Drugi poklon je novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku. Najugledniji list na svetu piše o protestima u Americi, njihovim uzrocima i posledicama, ali i o tome kako će kriza koronavirusa oblikovati život svakog od nas.

VEĆ VIĐENO – Kada je reč o neizvesnostima pred ove izbore možda će biti malo uzbuđenja kada se bude saopštavao broj izašlih birača, sve ostalo je uglavnom proverena marketinška taktika vladajuće stranke i njenog lidera Aleksandra Vučića i proveren recept za poraz opozicije u kojoj, kako se bliži dan izbora, sve snažnije bukte unutrašnji sukobi. Od izlaznosti zapravo zavisi koliko će procenata osvojiti SNS, ko će preći cenzus, ko postati Vučićev koalicioni partner, da li je “bojkot opozicija” uspela da motiviše birače da tog dana ne izlaze iz svojih kuća… Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

MAKE SRBIJA… – “Američki pragreh je rasizam, ali je evropski nacionalizam. Šta ćemo s tim? Meni je super što Srbi nisu rasisti pošto vole Džordana, ali šta ćemo sa Šiptarima, balijama, Škijama, Vlasima…?”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

NOSFERATU – “Njujork tajms sada optužuje Trampa da je pristrasan u korist Slovena. Je li i to rasizam?”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

Naslovna strana novog Nedeljnika

ANDRIĆ I MARTENS – U knjizi koja hoće da kontekstualizuje Andrićev život ne smete Jugoslaviju ni voleti ni mrzeti, u takvoj knjizi vi ste istoričar kulture i morate je predstaviti što je objektivnije moguće. Za Martensa samo Mesec ima drugu stranu: Jugoslavija ima samo jednu. U nastavku polemike o knjizi “U požaru svetova – Ivo Andrić” za novi Nedeljnik piše dr Zoran Milutinović, profesor južnoslovenske književnosti, University College London.

DESANKA – Najveći krivci u priči o Desanki Maksimović ispali su oni koji su sačinili predlog o navodnom “izbacivanju” pesnikinje iz četvrtog razreda srednje škole. Bilo je žestokih uvreda po društvenim mrežama. Svi drugi u lancu odlučivanja su se, čini se, izvlačili.

ISTOK – Pribaltičke republike i Poljska bilduju nacionalizam na Rusiji, Mađari na istorijskim nepravdama, Slovaci na nacionalnim manjinama, Česi na migrantima, dok svi zajedno vide u Briselu i EU dežurnog krivca za sve što ne ide kako valja u vlastitom dvorištu. Zašto Istočna Evropa ponovo leči strahove nacionalizmom? Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

Poklon knjiga uz svaki Nedeljnik

DIMITRIJEVIĆ – Da li smo se bolje snašli od nekih drugih društava? Da li je svet pokazao svoje pravo lice odnosom prema starima i nemoćnima, prema herojima i liderima, prema građanima i strancima, prema bitnom i onome što smo ranije mislili da je bitno, ili će to tek pokazati? O svemu tome, kao i o situaciji u Nemačkoj, za Nedeljnik je govorio dr Aleksandar Dimitrijević, klinički psiholog i psihoanalitičar.

GENERACIJA P – Svaka kriza nosi sa sobom utisak da se nešto raspada. Na ovim našim prostorima gotovo da nema naraštaja koji nije pogodila neka kriza. Raspadi takođe. Ali pandemija koronavirusa možda je i najveći planetarni kulturološki događaj od Drugog svetskog rata. Kako će se odraziti na one koji sada završavaju fakultete ili srednje škole? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

DUŠECI – Komisija za međunarodnu trgovinu Sjedinjenih Država (USITC) utvrdila je u preliminarnoj istrazi da je Srbija izvozom dušeka materijalno oštetila SAD i to objavila na svom sajtu, otkriva novi Nedeljnik.

BEKIM – Odlazak Bekima Sejranovića izlazi iz svih okvira “in memoriama” i literarnih čitulja. O prerano preminulom piscu za novi Nedeljnik su govorili oni koji su ga najbolje poznavali.

BIKOVIĆ I JERVOLINO – Miloš Biković i Andrea Jervolino su se upoznali u Rimu u toku saradnje na filmu sa Antoniom Banderasom i sprijateljili se. Sada zajedno planiraju izgradnju ogromnog studija u Srbiji, zapošljavanje više stotina mladih ljudi, sedam prvih projekata u kojima će glasove pozajmljivati holivudske zvezde a prva od njih je Džoni Dep. O svemu tome govorili su za novi Nedeljnik.

Poklon: Njujork tajms na srpskom

NOVI ZELAND – Prošlo je ravno pola decenije od trenutka kada je Srbija bila prvak sveta u fudbalu. Mlada reprezentacija otišla je na Novi Zeland gotovo u tajnosti, a tamo tukla, u finalu, baš Brazil. Oni koji su učestvovali u najvećem uspehu našeg fudbala u 21. veku – treneri kao arhitekte, igrači kao izvođači radova, i još pokoji majstor i nadzornik – sada za Nedeljnik prvi put daju celu sliku o događaju koji je, ovako ili onako, promenio srpski sport; i odgovaraju na ono čuveno pitanje o “izgubljenoj šansi”.

PAUNOVIĆ – O tome kako mu sa ove distance izgleda uspeh koji su ostvarili i šta je potrebno da bi neko postao najbolji na svetu za novi Nedeljnik je govorio selektor zlatne generacije Veljko Paunović.

TRI KARTE IZ HOLIVUDA – Los Anđeles Galaksi je ekspresno uručio otkaz Kataiju u verovatno najkraćem saopštenju povodom raskida ugovora u istoriji američkog sporta. Uzalud je Katai objašnjavao da “ne deli stavove svoje supruge”.

PRELE – Lice nedelje u izboru Nebojše Babića ove sedmice je Dušan Prelević Prele.

FRIC I DOBRILA – U novom Nedeljniku čitajte i šta se dogodilo Fricu i Dobrili – a posebno Matu – u nastavku hit-kolumne Srđana Valjarevića.