Ispovest profesorke: Kako sam ošamarila učenika, prvi i poslednji put – Čitajte u Nedeljniku

0
Profimedia

Profesor koji je ošamario dve učenice u Sedmoj beogradskoj gimnaziji, i u međuvremenu zatražio otkaz iz ličnih razloga, vratio u mračni „srednjovekovni“ period obrazovanja kada je bilo normalno da profesori vaspitno biju đake, pa se čik ti požali kući roditeljima a da i od njih ne dobiješ ćušku jer si verovatno kriv kad si došao u situaciju da dobiješ ćušku od profesora.

Iako ga neke kolege brane, uz argument da je šamar bio „vaspitni“, razumevanje za njega postoji do onog trenutka do kada je digao ruku na đaka.

Bilo je uvek tih profesora sklonih nasilju nad učenicima. Radmila Dodić, bivši prosvetni radnik i počasna predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola, priča za Nedeljnik da su „uvek isti“ profesori skloni nasilju.

„Oduvek je postojao problem agresije u školama. Pre dvadesetak godina, kada su se učenici sa neprimerenim ponašanjem kažnjavali udaljavanjem iz škole, a retki nastavnici koji su delili ‘vaspitne ćuške’ nisu bili suspendovani po sili zakona, ja sam prvi i poslednji put ošamarila učenika. Ne u afektu, nego svesno“, otkriva Radmila Dodić.

„Učenik NN je bio neredovno dolazio u školu, imao je sve negativne ocene koje su na kraju godine na volšeban način, zahvaljujući imućnom ocu i razumevanju direktora, popravljane. Osećajući se zaštićen, taj učenik nije ulazio u konflikte sa vršnjacima jer bi izvukao deblji kraj. On je javno izazivao svoje nastavnike i pokušavao da od časova pravi cirkus. Tako je jednog dana ukrao jaja na obližnjoj pijaci i sa tim jajima iz školskog dvorišta gađao prozore kabineta dok je čas bio u toku…

Na prvom času razrednog starešine, pošto je javno i cinično ispričao svoj podvig zblanutom odeljenju, ja sam ga učtivo zamolila da mi priđe. Kako je učenik bio veoma visok, ja sam sela na katedru, ljubazno mu rekla da sagne glavu niže, jos niže… sve dok mu glava nije bila u nivou mog ramena. Ošamarila sam ga. Rekla sam mu da odmah ode da se žali direktoru i roditeljima, da ispriča zbog čega je dobio šamar i da dođu roditelji kod mene. Niko nije došao da me prekori. Ali je i NN učenik razumeo jezik sile i primirio se do kraja godine. Dokle je u životu dogurao, e to je druga interesantna priča“, kaže Radmila Dodić.

VELIKO ISTRAŽIVANJE O OBRAZOVANJU I “PROFESORIMA KOJI ZNAJU DA UDARE” ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU, U PRAZNIČNOM DVOBROJU (NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA), KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 25. APRILA.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. maja