Ispovest jedinih srpskih superheroja; Momo Kapor u sećanjima Duške Jovanić; General Zdravko Ponoš o borbi s virusom i lečenju na Sajmu – Šta vas čeka u novom Nedeljniku

Od četvrtka, 7. maja, na svim kioscima je novi broj Nedeljnika. Zavirimo između korica...

0
Fotografije: Marko Todorović; Privatna arhiva; Screenshot

SUPERHEROJI – Samo u novom Nedeljniku, ekskluzivna reportaža iz kovid bolnica i intimna priča jedinih pravih superheroja Srbije. O dvomesečnoj danonoćnoj borbi, iz prve ruke, za Nedeljnik govore doktori Tamara Panić i Nikola Matavulj.

TEORIJA GLUPOSTI – “U ovoj pandemiji pokazale su se dve stvari – koliko je lep ovaj svet i koliko u njemu ima gluposti. Tako je u stvari potvrđena još jedna Ajnštajnova teorija”, tako počinje uvodnik glavnog urednika Veljka Lalića u novom broju Nedeljnika.

RADOVANOVIĆ – Važno je da su u ovom, prvom talasu epidemije u velikoj meri sačuvani životi najstarijih građana. Ako ne uzme veće razmere, tu sliku samo delimično kvari prodor virusa u staračke domove, piše dr Zoran Radovanović u autorskom tekstu u novom Nedeljniku.

ZDRAVKO PONOŠ – Bivši načelnik Generalštaba i funkcioner Narodne stranke govori za novi broj Nedeljnika o svom boravku na Sajmu, svojoj borbi sa virusom, ali i (zlo)upotrebi vojske u vanrednom stanju.

ZORAN MILIVOJEVIĆ – Slovenci smatraju da im je država neuređena. Naš mentalitet je drukčiji, “južnjački”, mi smo temperamentni, volimo bliskost, kreativni smo, duhoviti, individualci… Sve ove kulturne vrednosti su dobre u jednom tipu situacija, ali su mana u nekom drugom tipu, kao što je epidemija, ispričao je za Nedeljnik psihoterapeut koji je iz prve ruke video kako su se sa krizom nosile Srbija i Slovenija.

LETO I VIRUS – Hoćemo li uopšte ići na pravi odmor već za mesec-dva i kako će on izgledati? Koja turistička destinacija će imati šansu da privuče turiste i da li će oni stizati tamo brzo ili makar jeftino? Istraživanje u novom Nedeljniku.

BALKON, DECA, OPOZICIJA – Dok je zdravstvena kriza jenjavala, ona politička je uzavrela obračunima sa terasa, balkona i krovova zgrada, i naizgled kulminirala u nedelju uveče, događajem na Vračaru i obraćanjem Dragana Đilasa. Već sutradan, raspisani su parlamentarni izbori, za 21. jun… Ima li opozicija priliku i šta nas o rejtinzima i poverenju uče prethodne velike društvenopolitičke krize, one iz 1999. i 2003? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku.

ČEKAJUĆI BRISEL – “Kakvi su izgledi da Evropa pritekne u pomoć proevropskoj opoziciji u Srbiji”, pita (se) Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

NITES – Stvar nije u uticaju ministarke Kuburović na kompaniju Nites, već u odlukama državnih organa i korisnika budžetskog novca. Tekst o aferi Nites i posledicama (kojih nema) u novom Nedeljniku.

RUSIJA I DAN POBEDE – Putinova odluka da odloži paradu ove subote bila jedna od najtežih odluka u njegovoj dvadesetogodišnjoj vladavini. Tim pre što je proslava Dana pobede zamišljena kao najveća manifestacija koju su istočne zidine Kremlja ikada videle. Velika spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

ĐURĐEV DANAK – Pokazalo se da za visok TV rejting i šer nije potreban neki beli mag u ovčijem gunju, nego narod veruje i ljudima sa originalnim nekopiranim doktoratima, piše Dragoljub Draža Petrović u kolumni “Đurđev danak, epidemiološki rastanak” u novom Nedeljniku.

ISTORIJSKA EKSKLUZIVA – U novom Nedeljniku, prvi put u javnosti, fotografije oslobađanja Zagreba koje je u maju 1945. napravio fotoreporter tek osnovanog Tanjuga Branko Savić.

GLOBALNA ISTORIJA – Doc. dr Čedomir Antić u narednom periodu pisaće ekskluzivni feljton “Globalna istorija Srbije” u Nedeljniku. U novom broju pročitajte prvi deo…

KAPOR – “Zašto sam sećanje na Kapora počela za stolom, a trebalo je da se javim iz kreveta, sada kada je moguće buditi se na njegovom crtežu? Oduvek je o tome sanjao: da se neko pokriva ili mazi na posteljini od njegovih savršenih skica…”, napisala je Duška Jovanić u tekstu o Momi Kaporu u njenom serijalu “Pisci u sećanjima”.

FRIC I DOBRILA – U novom broju Nedeljnika čitajte nastavak dogodovština Frica i Dobrile u kultnoj kolumni Srđana Valjarevića.

KOJO – Lice nedelje Nebojše Babića u novom Nedeljniku je glumac Nikola Kojo.

KINA DANAS – U Nedeljniku je objavljen i redovni dodatak “Kina danas”, koji uređuje Kineski međunarodni radio.