Iran traži da mu se odmah omogući pristup finansijskoj pomoći MMF zbog koronavirusa

0
Beta - Amin Nazari/ISNA via AP

Iran je danas saopštio da je tražio da mu se odmah omogući pristup finansijskoj pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji nije davao zajmove Teheranu od 1962. godine, da bi se borio protiv epidemije novog koronavirusa.

“Naša centralna banka traži pristup” brzom instrumentu finansiranja MMF-a, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif preko Tvitera.

On je pozvao Savet guvernera Fonda, gde takoreći ni jedna odluka ne može biti doneta bez odobrenja Vašingtona, da odgovori na taj zahtev na “odgovoran način”.

Šef iranske Centralne banke Abdolnaser Hemati je preko svog Instagrama napisao da je u pismu šefici MMF-a zatražio pet milijardi dolara iz tog hitnog fonda da pomogne u borbi protiv koronavirusa.

Iransko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u poslednja 24 časa umrlo 75 ljudi čime se broj umrlih popeo na 429 od preko 10.000 zaraženih.

Iranska privreda teško je pogođena američkim sankcijama koje su takođe blokirale njegovu prodaju nafte. Nedavno izbijanje epidemije koronavirusa samo je pojačalo ekonomske nevolje, svi susedi Irana zatvorili su granice Irancima i brojne zemlje prekinule saobraćajne veze sa Iranom, uključujući i pomorske u nekim slučajevima što takođe utiče na uvoz, prenosi AP.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus