Iran održao onlajn sastanak zbog koronavirusa, a Britanija evakuiše građane iz drugih zemalja…

0
Foto: Beta - AP Photo/Lee Jin-man

Iran je danas pokušavajući da zaustavi epidemiju novog koronavirusa, održao samo onlajn brifing Ministarstva spoljnih poslova, dok je Velika Britanija počela da evakuiše osoblje i porodice iz zemlje koja ima najveći broj smrtnih slučajeva od virusa van Kine.

Iran je saopštio da ima 978 potvrđenih slučajeva novog virusa a da je 54 ljudi umrlo od korona virusa.

Stručnjaci brinu da je iranski procenat smrtnih slučajeva od infekcija od oko 5,5 odsto mnogo veći nego u ostalim zemljama, što ukazuje da je broj infekcija u Iranu možda mnogo veći nego što to pokazuju sadašnje brojke.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi održao je onlajn konferenciju za novinare na temu izbijanja virusa, odbivši pomoć koju je Iranu ponudio američki državni sekretar Majk Pompeo.

“Ni na kakvu pomoć ne računamo, niti smo spremni da prihvatimo verbalnu pomoć”, rekao je Musavi i dodao da je Iran oduvek bio sumnjičav prema namerama Amerike i optužio američku vladu da pokušava da oslabi iranski duh za vreme epidemije.

Britanska ambasada je u međuvremenu započela evakuacije svojih državljana zbog virusa.

“Najvažnije osoblje je neophodno kako bismo nastavili da radimo”, saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova i najavilo da spremnost u pružanju pomoći britanskim državljanima u Iranu može biti ograničena u slučaju da se situacija dodatno pogorša.

Dok je Iran zatvorio škole i univerzitete da zaustave širenje virusa, glavna šiitska svetišta ostala su otvorena uprkos pozivu vlasti da budu zatvorena.

Virus je teško pogodio svete gradove Mašad i Kom pa su vlasti čistile svetišta dezinfekcijskim sredstvima.

Šiiti često dodiruju i ljube svetinje kao znak vere.

Policija je uhapsila jednog čoveka koji je objavio video snimak na kojem se vidi kako liže metal kojim je ogradjeno svetište Imam Reza u Mašadu, najvažnijem šiitskom svecu.

(Beta)