“Iran ima vojnu prednost u odnosu na Ameriku i saveznike na Bliskom istoku”: Nekonvencionalno ratovanje i korišćenje “šiitske milicije” i pobunjenika

0
Foto Profimedia

Iran ima efektivniju vojnu prednost u odnosu na Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike na Bliskom Istoku zbog svoje sposobnosti da vodi rat koristeći treću stranu – šiitske milicije i pobunjenici – navodi Gardijan.

U jednoj od najdetaljnijih procena iranske strategije i vojne doktrine širom Libana, Sirije, Iraka i Jemena, Međunarodni institut za strateške studije zaključio je da je iranska sposobnost korišćenja treće strane postala ozbiljno oružje Teherana.

Studije pojazuju da su te iranske mreže uticajnije i važnije za iransku silu od njenog programa balističkih raketa, navodnih nuklearnih planova ili konvencionalnih vojnih snaga.

Ipak konvencionalna vojna ravnoteža i dalje ide u korist Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u regionu, ali je Iran značajno efikasniji, navodi se u izveštaju.

Iran izbegava simetrični sukob između država znajući da će u takvom sukobu biti neuspešan. Umesto toga, vodi asimetrično ratovanje preko nedržavnih partnera, a većina sukoba na Bliskom Istoku nije definisana ratom države na državnom nivou koji uključuje paritet snaga koji podležu međunarodnom pravu, “već su složeni i zagušeni borbeni prostori koji ne uključuju vladavinu zakona ili odgovornost, ali uključuju slabu vidljivost i više igrača koji predstavljaju mozaik lokalnih i regionalnih interesa”.

Nijedna država nije bila tako aktivna ili efikasna kao Iran u regionalnim sukobima u moderno doba. Ukupni trošak iranske privrede za njene aktivnosti u Siriji, Iraku i Jemenu iznosi 16 milijardi dolara, računa se u izveštaju, dok libanski Hezbollah godišnje od Irana prima 700 miliona dolara.

Izveštaj tvrdi da je iransko ideološko i strateško razmišljanje prikazano u govoru održanom neposredno nakon napada na naftu na postrojenje Abkaik u septembru 2019. godine, od strane predstavnika vrhovnog vođe u provinciji Razavi Khorasan, Ahmada Alamolhode.

“Iran danas nema geografska ograničenja kakva je imao u prošlosti. Iračke snage za mobilizaciju, libanski Hezbolah, Ansarulah u Jemenu, sirijski Nacionalni front, palestinski islamski džihad i Hamas – sve ovo danas predstavlja Iran”, rekao je on.