“Ipak će ovaj dečko morati još da trenira ako misli da bude najbolji centar…”: Kako Jokić dominira u direktnim duelima sa peticom Filadelfije

0
Tanjug/AP

Filadelfija je tri četvrtine država stvari u svojim rukama. Denver je bio uspavan, na kolenima, u poslednju deonicu se ušlo sa rezultatom 84:65. Sve je mirisalo na pobedu Džoela Embida nad najvećim konkurentom za mesto najboljeg centra lige.

A onda se Nikola Jokić probudio i preuzeo stvari u svoje ruke. Ostatak Denvera ga je pratio. Na kraju je bilo 100-97 za Nagetse.

Ovaj duel nije bio samo jedna od 82 utakmice regularne sezone za dva NBA tima. Pogotovo nije bio obična utakmica za najbolje igrače ovih timova. Nikola Jokić i Džoel Embid su generacija i prošle godine su bili konkurenti za mesto u najboljoj petorci lige.

Jokić je zauzeo to mesto dominantno, ali rivalstvo je, pogotovo u medijima, već iskristalisano.

Jokić je ono što Embid nije, kreativan i lepršav, igrač meke ruke koji je posvećen dodavanjima i razigravanju saigrača. Embid je ponešto što Jokić nije – snažan i eksplozivan, igrač koji razara protivničke odbrane.

Tek, portal “Bleacher Report” donosi analizu duela ove dvojice igrača i ističe da je Embid prokockao šansu da u debati “ko je najbolji centar NBA” iskoči kao pobednik.

Jokić je samo u četvrtoj četvrtini postigao 16 poena uz šut iz igre 7/10, uz četiri skoka i asistenciju. Imao je indeks od “plus 22” u tom delu igre. Meč je završio učinkom od 26 poena, 10 skokova i šest asistencija.

Embid, koji je prošle godine bio u drugom najboljem timu lige postigao je 19 poena, uz 15 skokova i 8 izgubljenih lopti.

Nije ovde reč samo o broju postignutih poena.

Embid je, zapravo, do sada imao više uspeha kada je reč o pobedama u direktnim duelima sa Jokićem, ali je srpski centar dominirao u direktnom duelu, piše ovaj portal.

Naime, ovo je četvrti njihov susret do sada, a u prva tri je slavila Filadelfija.

Jokićeva statistička dominacija, prema podacima dostupnim na sajtu Basketball Reference, na ova četiri susreta izgleda ovako:

Embid: 19,3 poena, 11,5 skokova, 2,5 asistencije, 2,5 blokade, 50,6 procenat šuta (true shooting percentage)

Jokić: 23,0 poena, 8,8 skokova, 6,0 asistencija, 0,8 blokada, 56,4 procenat šuta (true shooting percentage)

“Poslednji susret, još jedan individualni trijumf za Jokića, bio je označen poslednjim odlučujućim posedom za obe ekipe.

Prvo je Jokić postigao koš preko Džoša Ričardsona sa 1,2 sekunde do kraja, a potom je Embid dobio šestu ličnu posle guranja Jokića.

U široj slici to je samo jedna utakmica (četiri, ako uzmemo i prethodno poređenje), ali ovaj meč je pokazap da Embid mora još da radi na sebi ako želi da bude najbolji centar”, piše “Bleacher Report”.

Ono što razdvaja ovu dvojicu igrača, dakle, nije samo čista statistika, nego upravo sposbnost da se pobeđuju utakmice u najznačajnijim momentima.

“Jokić nema problema kao Embid da preuzme stvari u svoje ruke”, piše ovaj portal, pozivajući se na statistiku koja kaže da Jokić u odlučujućim momentima ima 125,4 ofanzivni rejting, a 92,2 defanzivni, kao i da su u prošloj sezoni obojica imali sličan broj šuteva u odlučujućim trenucima, s tim što je kod Jokića uspešnost od 53,3 odsto, a kod Embida 44,7 odsto.

To su sve male, sitne stvari koje u izboru za najboljeg imaju veliku ulogu. A Jokić i dalje prednjači…