International Medis Awards konkurs za međunarodna izuzetna istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta u 2019.

  0
  finalisti International Medis Awards 2018

  Jedina regionalna nagrada za izuzetna dostignuća u oblasti medicine i farmacije „International Medis Awards“ dodeljuje se ove godine po šesti put. Konkurs za dodelu nagrada raspisan je u devet zemalja Srednje i Jugoistočne Evrope, pa svoje istraživačke radove mogu prijaviti lekari i farmaceuti iz: Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Bugarske, Slovenije i Srbije. Međunarodna nagrada osnovana je da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine, čiji radovi neposredno utiču na razvoj dijagnostike i lečenja različitih bolesti.

  Istraživači iz Srbije lauerati su nekoliko »International Medis Awards nagrada, koje su osvojili u oštroj konkurenciji prethodnih godina. Na primer,  2018. godine srpski stručnjaci pobedili su u dve kategorije: oblast gastroenterologije i farmacije. Takođe, iste godine bili su  finalisti u oblastima: neurologije i oftalmologije.

  Profesor dr Dino Tarabar, dobitnik nagrade za 2018. godinu u oblasti gastroenterologije, kaže da put u bolju budućnost kroz medicinu vodi kroz inovacije i unapređenje rada zdravstvenih radnika kroz sve aspekte.

  Na tom putu neminovno je ulaganje u nauku, u nove projekte koji će taj put učiniti uspešnim, a naše pacijente srećnijim. Imati podršku na tom putu, gde se dobrim idejama daje šansa da se realizuju, predstavlja najhumanije ulaganje. Kompanija „Medis“ već godinama prepoznaje naše namere i ulaganjem pokazuje spremnost i društvenu odgovornost da pomogne  mladim  i uspešnim naučnicima u našem regionu – kaže dr Tarabar  i dodaje da  treba snažno pohvaliti ovaj vid stimulisanja napretka u medicini.

  Docent dr sci Marin Jukić sa Farmacutskog fakulteta u Beogradu, jedan od prošlogodišnjih lauerata, kaže da International Medis Awards predstavlja dokaz da se trud uložen u kvalitetno naučno istraživanje isplati. Izuzetno sam zahvalan kompaniji „Medis“ koja je deo zarađenog novca posvetila promociji naučne izvrsnosti u polju farmacije. Nagrada koju sam dobio predstavlja priznanje za moj rad u polju individualizacije terapije psihofarmacima, kao i priznanje Univerzitetu u Beogradu  i Farmaceutskom  fakultetu  kao naučnim  institucijama  – kaže dr Jukić.

  Istraživanja u polju farmacije mogu značajno doprineti zdravstvenoj zaštiti pacijenata zato što se razvojem: biomarkera, analitičkih metoda i metoda praćenja terapije značajno poboljšava verovatnoća da će pacijenti dobiti pravi lek u pravoj dozi – dodaje dr Jukić.

  Ove godine prijave su u toku a nagrade će biti dodeljene u oblastima: farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne terapije (i anesteziologije), neurologije, oflalmologije, pedijatrije, pulmologije (i alergologije) i reumatologije.  

  Rok za prijavu je do 4. septembra 2019. Prijavljene radove ocenjivaće desetočlani stručni žiri prema unapred određenim kriterijumima. Čine ga međunarodno priznati stručnjaci različitih specijalnosti.

  Sve informacije o aktuelnom i prethodnim konkursima mogu se pronaći na oficijelnom sajtu www.medis-awards.com

  Dodela nagrada će biti održana 5. novembra 2019. godine u Ljubljani na svečanoj ceremoniji.