Institut Banjica izašao iz kovid sistema, prvo operacije onkoloških pacijenata, u čačanskoj bolnici 24 pacijenata sa kovidom

0
Profimedia

Institut za ortopediju “Banjica” više nije kovid bolnica i od danas počinje ponovo da prima ortopedske pacijente.

Prof. dr Zoran Baščarević, direktor te ustanove izjavio je za RTS da se nastavlja lečenje onih čije je lečenje prekinuto, a pre svega to su pacijenti sa malignitetom, sa infekcijama i sa svežim traumama.

U kovid sistem su ušli 7. jula i sada su pripremili operacioni blok, intenzivne terapije i ambulantne prostore.

“Prvo operišemo pre svega onkološke pacijente. Od ponedeljaka ćemo imati 20 pacijenata za prijem u bolnicu, polovinu ćemo operisati i u hitnim slučajevima operišemo i nešto lakše pacijente, oko 30 ili 40 operacija će biti”, rekao je Baščarević.

Naveo je da poslednjih meseci trošilo oko pet tona kiseonika dnevno, a ranije je to bilo dovoljno ѕa period od tri godine.

Jedinica intenzivnog lečenja je bila puna, ukazao je Baščarević i dodao da su za 36 sati – 7. i 8. jula primili 300 pacijenata u osam ambulanti.

U čačanskoj bolnici 24 kovid pacijenata

Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku sada je smešteno 24 pacijenata, saopštio je danas čačanski Radni tim za praćenje koronavirusa.

Sa teškom kliničkom slikom zbog koronavirusa u čačanskoj bolnici je dvoje pacijenta, od kojih je jedan priključen na respirator.

U protekla 24 sta u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledano je 25 osoba sa simptomima kovid infekcije, od kojih je dvoje primljeno na bolničko lečenje, navodi se u saopštenju Radnog tima.

(Beta)