Instagram na meti žestokih kritika: Fotografija ubijene devojke koju je objavio ubica satima deljena na mreži

0
Foto: Profimedia

Instagram, ali i druge društvene mreže, našle su se na udaru žestokih kritika pošto je na njima fotografija ubijene devojke koju je objavio njen ubica deljena na mreži.

Bjanka Devins, 17-godišnja devojka iz Njujorka, brutalno je ubijena u nedelju. Policija navodi da je ubica 21-godišnji Brendon Klark koga je Bjanka upoznala upravo na Instagramu. Ubistvo se dogodilo posle koncerta na koji su zajedno otišli, piše Gardijan.

Klark je na Instagramu objavio sliku iskasapljene devojke uz poruku: “Izvini, Bjanka”, a pošto je fotografija deljena i na mrežama Discord i 4chan, korisnici su obavestili policiju. Policija je potvrdila autentičnost fotografije, ali i saopštila da je pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo kako je moguće nesmetano objaviti takav sadržaj na platformi.

Kada je policija pronašla Klarka, on je navodno legao preko zelene cerade kojom je pokrio Bjankino telo i snimio selfi.

Fotografija je bila dostupna na mrežama nekoliko sati pre nego što je Instagram blokirao Klarkov profil zbog kršenja uslova korišćenja; ipak, prema pisanju Bazfida, fotografija je prethodno podeljena na nekoliko stotina profila.

Rolingstoun piše da Instagram nije fotografiju potpuno uklonio sa platforme, pošto su korisnici nastavljali da dele fotografiju uz hešteg #ripbianca.

Korisnici su na Tviteru u međuvremenu kazali da iako se fotografija prijvaljuje Instagramu, ona i dalje nije uklonjena.

Klark je uhapšen i optužen za drugostepeno ubistvo.

Brzina kojom su fotografije podeljene, dostupnost i vreme koje je bilo potrebno društvenim mrežama da ih uklone, prema rečima mnogih, podseća na slučaj kada je na društvenim mrežama “šerovan” snimak napada u Krajstčerču.