(INFORGRAFIKA) Novi epidemiološki podaci, tri problema pri povratku u škole, Vučić obavešten o ruskoj vakcini…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 1. septembra registrovano ukupno 31.482 slučajeva koronavirusa.

Od poslednjeg preseka testirano je ukupno 7.509 pacijenata koji su ispunajvali kriterijume za testiranje, od čega je njih 76 bilo pozitivno na koronavirus.

Na respiratoru se nalazi 48 pacijenata.

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka preminulo dvoje zaraženih koronavirusom.

DR RADOVANOVIĆ: POSTOJE TRI PROBLEMA KOD POVRATKA U ŠKOLE…

Epidemiolog dr Zoran Radovanović pisao je o početku školske godine kao zdravstvenom izazovu. Tekst “Početak školske godine kao zdravstveni izazov”, objavljen u dnevnom listu Danas, prenosimo u celosti:

“Učenje na daljinu postojalo je decenijama i svodilo se na razmenu nastavnog materijala putem pisama („puževska pošta“). Sam naziv pedagoških ustanova usmerenih takvom obliku obrazovanja – dopisne škole – uvek je imao posprdan prizvuk. Tehnologija je omogućila da se vremenom putem radija, televizije i interneta pređe na usavršenije oblike podučavanja, ali je takva nastava, čak i kada je postajala intreraktivna, smatrana podređenom u odnosu na svoj standardni pandan. Kako je formulisano u nedavno objavljenom dokumentu Ujedinjenih nacija, kovid 19 je učinio da je ove kalendarske godine došlo do, „najvećeg prekida sistema obrazovanja u istoriji, kojim je pogođeno skoro 1,6 milijardi učenika i studenata u više od 190 zemalja na svim kontinentima“. Zatvaranje škola i drugih obrazovnih ustanova odrazilo se na 94% svetske đačko-studentske populacije. Prema istom izvoru, pandemija je bacila svet u „najdublju globalnu recesiju u celokupnoj istoriji sećanja, što će imati dugotrajne efekte na svetsku privredu i javne finansije“.

Vredi citirati i poruku da obrazovanje nije samo osnovno ljudsko pravo, već pokretač sveukupnog napretka, tako da, kada se raspadnu obrazovni sistemi, postaju neodrživi kako prosperitet i produktivnost društva, tako i mir. Uprkos jasnoj potrebi da prekid klasičnog obrazovnog procesa bude što kraći, obnavljanje nastave u učionicama zahteva pomnu procenu koristi i rizika. Kako se ističe iz UNICEF-a, otvaranje škola nije izolovan potez, već jedna od niza aktivnosti na putu vraćanja zemlje ka potpunoj normalizaciji. Imajući pretežno u vidu nerazvijene zemlje, Svetski ekonomski forum ukazuje da prevremeno vraćanje đaka u škole može da podrije sve postignute protivepidemijske uspehe.

Nastavk teksta pročitajte OVDE.

“OVO JE POBEDA NEGO PREDAH…”

Direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti dr Goran Stevanović kaže da manji broj pacijenata od koronavirusa ne znači pobedu već predah.

On je rekao da taj predah treba maksimalno iskoristiti za pripremu za mogući sledeći talas.

Stevanović je novinarima posle sastanka ministra zdravlja Zatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica rekao da je broj pacijenata koji se javlja za prve preglede “stabilan” i relativno prihvatljiv u ovom vremenskom periodu, prenosi B92.

Prema njegovim rečima, na Infektivnoj klinici taj broj je manji od 100 što, kaže, dobar rezultat i pokazuje efikasnost mera i njihovo poštovanje.

Ono što jeste opasnost, navodi Stevanović, to je da se permanentno pojavljuju pacijetni koji imaju pridružene bolesti, ali i oni koji ih nemaju sa teškim kliničkim slikama.

Tu su i pacijenti koji se nedeljama leče u bolnicama i još uvek traje borba za njihov život.

“Neki od njh su na veštačkoj ventilaciji, neki su na invazivnoj, i to govori u prilog tome da ovo nije pobeda već predah, odnosno jedno malo zatišje koje moramo da iskorisitimo za pripremu za neki sledeći talas. Da li će se on javiti najviše zavisi od nas i poštovanja protivpandemijskih mera”, naveo je Stevanović.

Navodeći da počinje školska godina, da će se studenti vratiti, Stevanović kaže da bi sva druga okupljanja koja nisu neophodna trebalo odložiti, ne samo zbog sankcija, već i zbog naše svesti da tako štitimo sebe i druge.

“Mere su od jula dale rezultat i smanjenje broja obolelih. Ako striktno poštujemo mere uspešno ćemo lečiti pacijente sa kovidom, ali i one koji već nedeljama i mesecima čekaju na dijagnostičke i terapijske procedure”, istakao je Stevanović.

BOCAN HARČENKO OBAVESTIO VUČIĆA O RUSKOJ VAKCINI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Bocan-Harčenko, danas su razgovarali o pripremi posete predsednika Vladimira Putina Srbiji i u vezi s tim razmotrili aktuelna pitanja srpsko-ruskih odnosa i bilateralne saradnje.

Vučićev kabinet je saopštio da su uz to razgovarali o rezultatima suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 i da je Bocan-Harčenko obavestio Vučića o napretku ruskih stručnjaka u razvoju vakcine.

Dvojica sagovornika su, piše u saopštenju razgovarala i o “toku dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, kao i o mogućnostima za ekonomsku saradnju Beograda i Prištine, koja bi trebalo da bude predmet razgovora u Vašingtonu u narednim danima” – što je ranije najavljeno za petak, 4. septembra, u Beloj kući.

Predsednik Srbije i ambasador Rusije su “razmotrili i druga aktuelna pitanja u regionu, saglasivši se da je očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg značaja”, naveo je Vučićev kabinet.

(Beta)

“VERUJEM DA ĆE SE POŠTOVATI MERE U ŠKOLAMA”

Apsolutna bezbednost u školama u pogledu epidemiološke sitacije ne može da se garantuje, ali može da se tvrdi da je rizik sveden na najmanju meru sa merama koje su preduzete do sada, rekao je epidemiolog Predrag Kon u Novom danu na TV N1.

Razmišljalo se o svemu kako bi sprečilo širenje virusa, istakao je.

Petnaest dana je potrebno, kako je rekao, da prođe od početka školske godine, da se vide eventualne posledice.

“Realno ćemo sagledati da li i pored svih mera dolazi i do pojave i prenosa virusa. Mogu da se očekuju pojedinačni slučajevi, ali niko ne može da zaustavi ulazak virusa u škole, jer su to uglavnom i neprepoznatljivi, asimptomatski slučajevi kod male dece”, tvrdi Kon.

On je objasnio da ako se pojavi bilo kakav slučaj oboljevanja deteta, i ono se javi nastavniku, nastavnik je dužan da obavesti lokalni Zavod za javno zdravlje i epidemiološka služba prezima dalje tu situaciju.

“To znači, sa odgovarajućom osobom u školi se kontaktira i prikupljaju podaci o ostaloj deci iz razereda, posle toga se prikupljaju kontakti preko roditelja, i informacije da li su nošene maske, sve se isputuje. Ne testira se niko. Mere su propisane da se onemogući prenos virusa”, dodao je.

Kon je rekao i da veruje da će se sve mere u vezi sa ponovnim povratkom u škole poštovati.

“Nego šta nego da verujem, i to verujem 100 odsto. Onaj ko ne poštuje mere nema razloga da bude školi, zato je i omogućena onlajn nastava”, kaže.

U slučaju da neko dete oboli, kako navodi epidemiolog, celo odeljenje se stavlja pod epidemiološki nadzor, svakodnevno se prati situacija u odeljenju.

Kako je predviđeno, taj nadzor traje 14 dana i za to vreme nema isključivanja drugih đaka iz nastave.

“Ostavljeno je epidemiologu da proceni da li su mere zaštite sprovedene ili nisu. Ako nisu, postoji mogućnost izolacije. Ali to je retko, i ne očekuje se”, navodi.

On je rekao i da je jedna maska dovoljna po đaku za jedan školski dan jer četiri časa nastave traju dva sata, pojasnivši da nošenje maski nije obavezno dok đaci sede u klupama, kada mogu da ih skinu. Dodao je i da će posle odmora deca morati da operu ruke, ili da bude dezinfikovani alkoholom.

“Više verujem u decu nego u svaku kontrolu”, kazao je.

Kon je podsetio da su sa vrtićima izuzetno dobra iskustva, iako tamo nisu ni obavezujuće maske.

“Nismo imali zaražavanje dece u samim vrtićima, češće je bilo zaražavanja zaposlenih nego dece. Nema razloga da to bude drugačije u školama”; istakao je.

Kon je rekao da nije jednostavno, pogotovo što ulazimo u sezonu respiratornih infekcija, ali da će se nošenje maski direkno pozitivno odraziti na epidemiološku situaciju.

Kako je naveo, nalazimo se u trenutno najpovoljniioj epidemiološkoj situaiciji, makar u Beogradu, još od 4. juna, imamo sada sedam slučajeva u poslednjih 24 sata, a to je jednocifren broj za ceo grad.

“Ova situacija ne može da se poredi sa onom kad smo imali po 400 zaraženih”, zaključio je.

Govoreći o najavljenim kontrolama i kažnjavanju nepoštovanja propisanih mera, Kon je rekao da ga ohrabruje odziv države.

“Ako neko svesno pravi velike žurke, sa pevanjam, to su dobro prepoznata mesta super-prenošenja, od jednog koji ne zna da je zaražen može nastati 15 zaraženih… Takvi događaji se ne smeju ponavljati. Te kazne će biti drakonske i vrlo oštre prema organizatorima takvih događaja, pa se očekuje da bar organizatora neće biti i da to neće biti moguće”, rekao je.