(INFOGRAFIKA) Pozitivno 108, preminule 4 osobe, na respiratorima 64 pacijenta

0
Profimedia

U poslednja 24 časa u Srbiji je na korona virus testirano 9.186 osoba, njih 108 je bilo pozitivno, dok su nažalost, preminula četiri lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalaze 64 pacijenta.

Dr Kon: Podatak o 100 novozaraženih nije potpuno realan…

“Jučerašnji podatak da je u Srbiji još 100 osoba zaraženo koronavirusom je značajan i ohrabrujući, ali se čini da nije potpuno realan jer se nedeljom manji broj građana javlja u kovid ambulante”, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je rekao za TV Prva da se očekuje da broj novozaraženih bude između 100 i 200, preneo je RTS.

“Virus je još prisutan i on uvek traži put prenosa na drugu osobu jer je to njegov način opstanka”, istakao je Kon i ponovo ukazao na važnost nošenja maski i držanja fizičke distance, jer je to dalo rezulatate.

Kon je naglasio da se u Evropi povećava aktivnost virusa i da to može da se desi i u Srbiji.

Dr Stevanović: “Javljaju nam se pacijenti koji su pokušali sami da se leče u kućnim uslovima…”

U kovid i trijažnim ambulantama u Beogradu dnevno se obavi između 1.500 i 1.600 pregleda, a oko 15 do 20 odsto od tog broja pregleda se na Klinici za infektivne i tropske bolesti KSC, izjavio direktor te zdravstvene ustanove dr Goran Stevanović.

On je rekao da su to i dalje teži bolesnici, sa teškom kliničkom slikom, što je razlog za veliki oprez.

Stevanović je upozorio da se lekarima javljaju i pacijenti koji imaju pokušaje samolečenja u kućnim uslovima, i apelovao na sve građane da se, kada imaju simptome, jave lekaru, jer je pregled najvažniji. On je naveo da je dobro što se smanjuje broj pacijenata na intenzivnoj nezi.

“Sa ovakvim rezultatima, moramo i dalje da poštujemo mere, a pogotovo u uslovima otvorenih granica u regionu, da bismo mogli da funkcionišemo u novoj realnosti, da uspostavimo funkcionisanje škola, fakulteta, i zdravstvenog sistema, posebno u nekovid delu, za pacijente koji su imali zakazane preglede, dijagnostiku, intervencije”,- rekao je Stevanović novinarima posle sastanka sa ministrom zdravlja.

Zato je još jednom apelovao na sve da poštuju mere, pre svega držanje distance i nošenje maski, jer je to, kaže, za sada efikasno i dokazano, dok neko od kandidata za vakcinu ne prodje provere.

Otvaraju se dodatne laboratorije, Gradski zavod zatrpan zahtevima za testiranje

Gradski zavod za javno zdravlje jutros je ponovo počeo zakazivanje testiranja na lični zahtev za termine posle 20. avgusta i do podne je na mejl adresu Zavoda stiglo 1.200 zahteva, prenosi RTS.

Za koliko narednih dana su već bukirani termini za testiranje u Gradskom zavodu u ovom momentu nisu mogli da kažu, jer u jednom zahtevu može da se traži testiranje za više ljudi.

Zbog povećanog broja zahteva za testiranjem na lični zahtev, uz postojeće laboratorije, danas su otvorene dodatne.

U Beogradu, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti u Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” od 8 do 20 sati, Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju od 7 do 13 sati.

Zatim, Gradskom zavodu za javno zdravlje od 8 do 13 sati, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” od 8 do 12 sati, Kliničkom centaru Srbije od 7.30 do 14.30 sati, mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra.

Novi Pazar: U julu i avgustu 97 sahrana u limenim kovčezima

Na gradskim i seoskim grobljima u Novom Pazaru tokom jula i avgusta sahranjeno je 97 osoba u limenim kovčezima, pokazuju podaci Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća” u koje je radio Sto plus imao uvid.

Direktor tog javnog preduzeća Emin Omerović objasnio je da su to podaci od 4. jula, kada je stupila na snagu odluka da lokalna samouprava snosi troškove sahrane svih preminulih od posledica izazvanih kovidom-19.

“Tokom jula je bilo 90 takvih dženaza (sahrana), a ostatak u avgustu. U taj broj su uračunate i sahrane na seoskim grobljima, jer su nam se zbog te odluke lokalne samouprave prijavljivali meštani, iako mi ne gazdujemo tim grobljima. Podatke za jun još uvek nemamo, jer nismo vodili takvu evidenciju”, kazao je Omerović.

On je ranije izjavio da je tokom juna i jula to javno preduzeće organizovalo 275 sahrana, što je gotovo tri puta više nego u istom periodu prošle godine kada je na gradskim grobljima sahranjeno 109 žitelja Novog Pazara.

Statistika “Gradske čistoće” pokazuje i da je prethodnih godina u Novom Pazaru bilo prosečno oko 1,7, a u prošlom mesecu gotovo šest sahrana dnevno. Najviše je bilo 4. jula kada je na gradskim grobljima sahranjeno 14 osoba.

(Beta)