(INFOGRAFIKA) Novi epidemiološki podaci za Srbiju, kako će izgledati povratak u škole, pozorišta, bioskope, “pregavaramo o tome da budemo u prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu”…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 9. avgusta registrovano ukupno 28.099 zaraženih koronavirusom.

Od poslednjeg preseka testirano je ukupno 6.251 osoba, od čega je 236 bilo pozitivno.

Na respiratoru se nalazi 106 pacijenata.

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka preminulo još devet zaraženih koronavirusom.

KON: MLAĐI RAZREDI U ŠKOLE, STARIJI KOMBINOVANA NASTAVA

Epidemiolog dr Predrag Kon obratio se javnosti na redovnoj konferenciji za štampu.

Na pitanje o eventualnoj povezanosti tragične smrti košarkaša Majkla Odža, sa tim što je preležao koronavirus, Kon kaže da ne postoje nikakvi dokazi za tako nešto.

“Znam samo iz medija da je imao srčani udar, ništa više ne znam”, rekao je doktor Kon.

Istakao je da roditelji moraju biti saradnici prosvetnih radnika u procesu obrazovanja i nastavka rada škola.

“Biće neophodno da roditelji deci mere temperaturu pred polazak u školu. Biće potrebno da pomognu i razgovaraju sa decom. Samo ponašanje u školi biće definisano i za nastavnike i za učenike. Neće to biti tako teško, kao što u prvi mah izgleda”, rekao je Kon i dodao da će mlađim razredima “do četvrtog, eventualno i petog” biti organizovana nastava u školi.

Istakao je da je razlog za to činjenica da u uzrastu mlađih razreda nema mnogo slučajeva obolevanja i da je stepen transmisije veoma mali.

Na pitanje novinara objasnio je da bi trebalo da postoji “dnevni boravak” za đake, ali da se zaposleni brinu da ne bi mogli da zaštite decu dovoljno dobro i da bi bili odgovorni prema roditeljima zbog toga.

“Od početka je bilo moje mišljenje, kao i drugih epidemiologa, da te ustanove treba da rade”, rekao je Kon.

On je govorio i o tome zašto više nema podataka o broju izlečenih.

“Verovatno nisu prikupljeni svi podaci. Mogu da kažem da kontrolni pregledi u kovid ambulantama doprinose stalnom menjaju broja izlečenih, a taj broj novoizlečenih veći je od broja novozaraženih. To je pozitivno, na neki način. To što se smanjuje broj pacijenata, ne znači da su oni izlečeni. Izlečenima se smatraju svi oni za koje je prošlo dve nedelje od otpuštanja iz bolnice. Kontrolni pregledi su nekada obavezni, a nekada ne…”, rekao je Kon.

Na kraju konferencije naglašeno je da će o terminu naredne javnost biti blagovremeno obaveštena.

DR TIODOROVIĆ: ZALAŽEM SE ZA OTVARANJE POZORIŠTA, BIOSKOPA, UZ POŠTOVANJE MERA

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da razume građane čija je izdržljivost na izmaku, jer su navikli da epidemija obično traje dva do tri meseca, dok ova sa koronavirusom ulazi u šesti mesec, prenosi portal Nova.rs.

Zato treba razmišljati na koji način pomoći stanovništvu da to izdrži, kaže Tiodorović za Južne vesti, jer, kako navodi, moramo da budemo svesni da će virus još dugo biti tu.

Njegov predlog je da u tome pomogne kultura.

Iako su po nalogu Štaba za vanredne situacije odložene sve avgustovske manifestacije u Nišu, Tiodorović kaže da se zalaže za to da se, uz poštovanje svih mera, održe Nišvil i Filmski susreti.

Smatra da je građanima to potrebno da bi izdržali epidemiju korone koja ulazi u šesti mesec, ali da to mora da razmatra i Krizni štab Vlade.

U Nišu je poslednjih desetak dana povoljnija epidemiološka situacija, ali su epidemiolozi upozorili da baš zato građani treba da nastave da poštuju sve mere.

“Ja se zato zalažem da procenimo, to se mora uraditi na Kriznom štabu Vlade, da uz poštovanje svih mera, pustimo da rade pozorišta, bioskopi, da neke manifestacije, kao što su naš Nišvil, Filmski susreti, da se održe tako što ćemo broj gledalaca, učesnika, korisnika tih manifestacija prilagoditi onim uputstvima koje već imamo, poštovanje distance, držanje maske. Ljudima je to potrebno, oni su željni da mogu da budu u kulturi, da se duhovno oporave da bi mogli i fizički da podignemo nivo izdržljivosti,” objašnjava Tiodorović.

Južne vesti podsećaju, iako su iz Nišvila tražili od nadležnih da se uz poštovanje svih preventivnih mera i sa smanjenim brojem posetilaca održi džez festival u avgustu, zvanična odluka je da deo programa bude onlajn, a da se, ako epidemiološka situacija bude bolja, većina programa izvede uživo u septembru.

Da li će Vlada dozvoliti Nišvil i Filmske susrete ove godine, kao što je predložio Tiodorović, znaće se narednih dana.

On kaže da stanovništvu treba snaga i energija da izdrže ovaj prelomni trenutak epidemije, jer ako do kraja meseca budu poštovali preporuke i brinuli o sebi i drugima, već od septembra biće mirnija situacija.

Kada da će nastupiti drugi talas nije mogao da precizira, jer kaže da to zavisi od mnogo faktora.

Osim sa mladima koje su lekari već obilazili na nišavskom keju kako bi im govorili o važnosti preventivnih mera, Tiodorović kaže da je i građanima potrebno pomoći da prebrode epidemiju i nauče da žive sa koronom, kao i zdravstvenim radnicima koji su prethodnih meseci “svašta videli i doživeli”.

BRNABIĆ: PREGOVARAMO DA BUDEMO U PRVIH 20 ZEMALJA KOJE ĆE DOBITI VAKCINU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija radi na tome da među prvih 20 zemalja u svetu dobije vakcinu za koronavirus i da o tome pregovara sa “raznim kompanijama i partnerima”.

Tokom gostovanja na TV Prva, Brnabić nije mogla da kaže s kim tačno Srbija pregovara, sve “dok stručne službe ne izađu s tim”.

“Čim se završe sve faze testiranja, koliko brzo to bilo, da budemo među prvima”, rekla je Brnabić i naglasila važnost bezbednosti vakcine, što stručnjaci iz Srbije nadgledaju.

Brnabić je istakla da je broj novozaražnih i hospitalizovanih zbog koronavirusa ohrabrujuć, da 11 uzastopnih dana opada broj osoba na bolničkom lečenju i nekoliko dana u nizu više je otpuštenih iz bolnica nego primljenih.

“To znači da su građani izuzetno disciplinovani, da se borimo zajedno protiv koronavirusa i da mere daju razultete”, naglasila je ona.

Na pitanje zbog čega se PCR testiranje ne radi u privatnim laboratorijama, Brnabić je odgovorila da zbog stepena zaraznosti virusa svaka laboratorija mora da ima posebne uslove za obradu uzoraka.

Rekla je da je većina privatnih laboratorija smeštena u stambenim zgradama, i da ne zna nijednu koja ispunjava uslove za to.

(Beta)