(INFOGRAFIKA) Novi epidemiološki podaci, kako se region bori sa koronom, hoće li povratnici sa odmora morati u karantin…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 12. septembra registrovano ukupno 32.300 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od poslednjeg preseka testirano je ukupno 6.068 pacijenata, od čega je njih 72 bilo pozitivno.

Na respiratorima se nalazi 29 zaraženih.

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka preminula jedna osoba zaražena koronavirusom.

Procenat pozitivnosti u Srbiji danas iznosi 1,18 odsto.

KAKO SE REGION BORI PROTIV KORONAVIRUSA?

BiH: U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su zabeležena 304 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega 246 u Federaciji BiH i 58 u Republici Srpskoj, a preminule su četiri osobe – tri u RS i jedna u Federaciji.

U Federaciji BiH, korona je do sada potvrđena kod 14.648 osoba. 

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izlečena su 10.474 pacijenta, od čega 197 u protekla 24 sata. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 400.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 8.190 slučajeva koronavirusa, a preminula je ukupno 271 osoba.

U Republici Srpskoj, od koronavirusa, do sada su se oporavile ukupno 5.184 osobe. Ukupan broj hospitalizovanih je 177, a pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.100 osoba.

HRVATSKA: U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata preminulo sedam osoba, a zabeležen je 261 novi slučaj zaraze koronavirusom, saopštio je Nacionalni štab za civilnu zaštitu.

Na bolničkom lečenju je 313 pacijenata, od kojih su 24 na respiratoru.

U Hrvatskoj danas ima 2.429 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je trenutno 8.955 osoba.

Do danas je ukupno testirano 216.495 osoba, od toga 5.690 u poslednja 24 sata.

SEVERNA MAKEDONIJA: U Severnoj Makedoniji umrle su još četiri osobe od koronavirusa i registrovano je 140 novih slučajeva te zaraze, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, ukupan broj umrlih od Kovida-19 je porastao na 646, a ukupan broj potvrdjenih slučajeva zaraze od početka epidemije na 15.694.

Aktivnih slučajeva ima 1.920, a prema podacima Ministarstva zdravlja, na respiratoru je šest, a na kiseoničkoj podršci 39 obolelih.

Institut za javno zdravlje registrovao je da su još 134 pacijenta ozdravila, čime je broj izlečenih povećan na ukupno 13.128.

Hoće li povratnici sa odmora ići u karantin?

Gojković: O tome u ponedeljak

(Beta) – Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa, Zoran Gojković, izjavio je da će su u ponedeljak na sednici Kriznog štaba razgovarati o uvođenju karantina za osobe koje se vraćaju sa odmora iz inostranstva.

“Videćemo na koji način i kako ćemo taj problem rešavati, jer nama je interes i cilj da u jesenjem periodu što kasnije dobijemo veći broj zaraženih zato što znamo da zimski period pogoduje virusima. Moramo kupiti još vremena”, rekao je Gojković za TV Pink.

On je naveo da se u dužem intervalu registruje dvocifren broj obolelih koji je nekad veći, nekad manji.

“Sami smo rekli da u septembru imamo ozbiljne pretnje zbog kojih bi taj broj mogao da se poveća. Pre svega to je polazak dece u školu, vraćanje studenata u studentske domove, gde već imamo pojedinačne slučajeve koji mogu da prerastu u mnogo veći broj obolelih ukoliko se ne sprovode mere koje smo uveli”, naveo je Gojković.

On je ukazao da poseban problem predstavlja povratak naših građana iz regiona gde je mnogo lošija epidemiološka situacija u odnosu na Srbiju, istakavši da je jako važno da se striktno sprovode mere koje su dale rezultate.

Kon: Ne verujem da će biti uvedeno, iako to ne znači da je Krizni štab promenio mišljenje

(Beta) – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da ne očekuje da će biti uvedena mera obavezne samoizolacije za sve gradjane koji se vraćaju iz inostranstva, ali je napomenuo da to “ne znači da Krizni štab neće promeniti stav po tom pitanju”.

On je gostujući na TV Prva podsetio da je trenutno važi preporuka da gradjani koji se vrate u zemlju budu u samoizolaciji 14 dana, obzirom da prilikom ulaska u Srbiju obično ne mogu da imaju validan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

“Mi trenutno imamo niz drugih ograničenja, poput upozorenja koje izdajemo (da se ne putuje, da budu u samoizolaciji)… Obavezno testiranje svih koji se vrate bi podrazumevalo naglo zagušenja laboratorija”, ocenio je Kon.

Dodao je da Krizni štab već četvrtu nedelju upozorava na rizik od zaražavanja gradjana-povratnika sa letovanja, a da je on predložio deset dana samoizolacije za decu koja se vraćaju iz inostranstva, kako bi smanjili rizik od zaražavanja vršnjaka u školama.

“Trenutno u Beogradu ima 12 zaraženih učenika, a 17 u celoj Srbiji”, rekao je Kon.

Naveo je i da će predložiti prelazak na isključivo onlajn predavanja u slučaju da se epidemiološka situacija u obrazovnim ustanovama pogorša.

“Za sada nije odredjeno koliko dece treba da se zarazi (da bi se pojedinačna škola zatvorila), za sada je sve u redu”, kazao je Kon.