(INFOGRAFIKA) Novi epidemiološki podaci, epilog zasedanja Kriznog štaba – molba, koji su novi simptomi zaraze kod dece…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 4. septembra registrovano ukupno 31.772 pacijenata zaražena koronavirusom.

Od poslednjeg preseka testirano je ukupno 10.833 pacijenata koji su ispunajvali kriterijume za testiranje, od čega je pozitivno bilo njih 96.

Na respiratoru se nalazi 39 pacijenata.

Potrvđeno je da su od poslednjeg preseka preminule tri osobe.

Procenat pozitivnosti iznosi 0,88 odsto.

Taj procenat pada – 2. septembra je bio 1,13 a juče 1,12.

Broj osoba na respiratoru blago varira pa je nakon jučerašnjeg blagog skoka broj pacijenata na respiratoru danas jednak onom od pre dva dana.

ZASEDAO KRIZNI ŠTAB, A EPILOG – MOLBA ZA UČENIKE

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 zasedao je danas na redovnoj sednici posle koje je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila da su dosadašnje mere dale rezultate, a da je Srbija na dobrom putu u borbi protiv koronavirusa.

Krizni štab danas nije doneo nijednu novu odluku, ni preporuku u vezi sa daljim tokom epidemije koronavirusa.

Završrava se prva nedelja nove školske godine u promenjenim, pandemijskim uslovima. Krizni štab, posle današnje sednice, pozvao je đake da nose maske, što su i u obavezi, kao i da čuvaju i svoje i zdravlje drugih.

“Ono što je jako bitno, moramo naglasiti da je Institut ‘Batut’ napravio tačan set protokola, koji uključuje sve moguće situacije, uključujući pojavu virusa u ovoj sredini i da će se reagovati po tim smernicama ukoliko se pojavi ovaj virus u školskoj sredini”, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je istakla da je izvesno da će se u jednom momentu to i dešavati, ali napominje da je uz korišćenje svih preventivnih mera takav rizik sveden na minimum.

Epidemiolog Predrag Kon ranije danas pozvao je sve državne funkcionere da, u svim prilikama kada je to obavezno, nose maske, zbog sebe, ali kao primer drugima.

Kon je juče izjavio da ga brinu srednjoškolci koji ne primenjuju ovu meru prevencije, a to je danas spomenuo i njegov kolega, epidemiolog Branislav Tiodorović.

Početkom nedelje, održana je i vanredna sednica Kriznog štaba sa koje je zatražen pojačan inspekcijski nadzor nad primenom protivpandemijskih mera.

Prethodno je Predrag Kon objavio upozorenje u kom je istakao nepridržavanje mera na pojedinim događajima i zbog čega je pisao premijerki Ani Brnabić koja je na čelu Kiznog štaba.

„ZA ULAZAK KORONE U ŠKOLE NAJODGOVORNIJI SU RODITELJI“

(Beta) – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je zadovoljan realizacijom nastave tokom prve nedelje nove školske godine i naglasio da je najveća odgovornost na direktorima škola.

“Moram da budem zadovoljan, a danas će biti i nedeljni izveštaj koji predajem Kriznom štabu. Lično mislim da smo ovo uradili dobro”, kazao je Šarčević za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Šarčević je rekao da je najveća odgovornost za sprovođenje mera u školama na direktima i dodao da ima primera da zaposleni u nekim školama ne nose maske.

Istakao je da svaki prekršaj te vrste može da dovede do smene direktora škole, a da već ima pritužbi na njihov rad.

“Inspekcije su već bile u nekim školama i opomenuti su. Svako ima pravo na jednu opomenu”, naglasio je on.

Govoreći o realizaciji nastave na daljinu, Šarčević je rekao da je snimljen video sadržaj nastave za septembar i oktobar, ali da ona predstavlja rezervu.

KLJUČNI ZNACI ZARAZE KOD DECE? „MUČNINA I DIJAREJA…“

Dijareja i povraćanje mogu biti simptomi infekcije koronavirusom kod dece, pokazuju rezultati jedne naučne studije, a prenosi Gardijan.

Zvanične liste simptoma COVID-19 kod dece trenutno uključuju visoku temperaturu, učestali kašalj i gubitak čula mirisa ili ukusa.

Brojne studije na odraslima utvrdile su i druge simptome, poput bolova u mišićima, umora, konfuzije, bolova u grudima i stomačnih tegoba.

Naučna analiza “Imperial College London” – koja je još u fazi istraživanja – otkrila je da se simptomi koronavirusa kod odraslih mogu razvrstati u šest grupa, a da gastrointestinalni problemi čine jednu grupu.

Međutim, naučnici Kraljevskog koledža u Belfastu tvrde da su mučnina i stomačne tegobe glavni simptomi COVID-19 kod dece.

“Dijareja i povraćanje su u našoj grupi bili češći od kašlja ili gubitka čula mirisa i ukusa”, rekao je jedan od autora studije dr Tom Voterfild.

Nastavak teksta o novim saznanjima pročitajte OVDE.