(INFOGRAFIKA) Novi epidemiološki podaci, demantovano uvođenje vanrednog stanja, Torlakova vakcina dostupna od novembra, odložen Sajam knjiga…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 22. septembra registrovano ukupno 32.999 slučajeva koronavirusa.

Uprotekla 24 sata u Srbiji je na koronu testirano 6.814 osoba, a 61 osoba je bila pozitivno.

Na respiratorima su, prema poslednjim informacijama Ministarstva zdravlja 23 pacijenta, isto koliko ih je bilo i juče.

Potvrđeno je da preminulih nije bilo.

“Vanredno stanje 1. oktobra? Samo budale tvrde tu ortodoksnu glupost”

Članovi Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević i Branislav Tiodorović i za Nova.rs odbacili su kao dezinformacije najave da bi prvog oktobra moglo da bude uvedeno vanredno stanje.

Naime, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić izjavio je jutros kako poseduje “informaciju da se kao datum (uvođenja vanrednog stanja) pominje 1. oktobar”, kao i da u prilog tome ide “to što su profesor Branislav Todorović pre sedam dana i dr Predrag Kon pre tri dana najavili moguće vanredno stanje”.

Dr Darija Kisić Tepavčević koja je angažovani član Kriznog štaba odbacila je mogućnost uvođenja vanrednog kriznog štaba prvog dana oktobra.

“Ništa o tome nisam čula to je dezinformacija”, kratko je za Nova.rs rekla dr Darija Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li se razmatra skorije uvođenje vanrednog stanja i da li je kao mogući datum za to pominjan 1. oktobar, član kriznog štaba, dr Branislav Todorović odgovorio je kratko u SMS poruci:

“To je ortodoksna glupost koju nije niko pominjao osim budala”.

Prve doze “Torlakove” vakcine protiv sezonskog gripa u novembru: Proizvodnja pokrenuta posle 14 godina

Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” počinje proizvodnju domaće vakcine protiv sezonskog gripa “torvaksflu” posle deceniju i po.

Očekuje se da će “domaća” vakcina biti dostupna u oktobru ili, najkasnije do novembra.

Srbija će za ovu sezonu gripa verovatno imati više vakcina protiv gripa, nego ikada do sada – najmanje 600.000 doza strane i domaće vakcine, duplo više od broja koji se obezbeđuje o trošku osiguranja, a samo “Torlak” je u mogućnosti da proizvede 200.000 doza, pišu “Večernje novosti”, a prenosi N1.

Očekuje se da će “domaća” vakcina biti dostupna u oktobru ili, najkasnije do novembra.

Direktorka ovog instituta Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lekove Srbije dobila dozvolu.

Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakog čega sledi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba.

Ova” Torlakova” vakcina protiv gripa je trovalentna, a po svojstvu mrtva, odnosno inaktivisana, a čine je slojevi virusa H1N1, koji je izazvao pandemiju svinjskog gripa 2009. godine, zatim H3N2 i V/Viktorija soj.

Očekuje se da 400.000 doza vakcine protiv gripa stranih proizvođača stignu 1. oktobra.

Odložen Sajam knjiga u Beogradu: “Krizni štab se nije izjasnio…”

Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

Beogradski sajam navodi da se od organizovanja sajma knjiga odustalo zato što se “republički Krizni štab (za suzbijanje epidemije korona virusa) do ovog trenutka nije izjasnio u prilog održavanju” te manifestacije, ni o “organizacionim modalitetima i bezbednosnim garancijama” koje im je ponudio.

“Procenjeno je da u periodu koji je preostao do prvobitno planiranog termina, u potpuno neizvesnim uslovima funkcionisanja, više nije moguće kvalitetno i pouzdano obaviti pripreme za tu manifestaciju”, navodi se u saopštenju.

Beogradski sajam navodi da će i dalje pratiti preporuke i epidemiloške procene Kriznog štaba i u dogovoru sa izdavačima, izlagačima i drugim učesnicima Sajma knjiga doneti odluku koja će biti u najboljem interesu manifestacije.