(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiju: Brine broj pacijenata na respiratoru, gužve na putu ka zimovalištima, inspekcija će raditi “prekovremeno”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 9.091 osoba, od kojih je pozitivno 1.622, dok je, nažalost 15 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 135 pacijenata.

Pratite najvažnije vesti o koronavirusu.

Vranje više nije na drugom mestu, samo Beograd trocifren

U glavnom gradu Srbije i danas je zabeležen najveći broj novozaraženih koronavirusom, tačnije njih 615. U ostalim mestima širom zemlje ovaj broj je znatno manji.

Na drugom mestu je Kragujevac sa 59 novozaraženih, dok je na trećem mestu Vranje sa 54 nova korona pacijenta.

U tom je gradu pre svega nekoliko dana bilo gotovo duplo više novozaraženih.

Niš je na četvrtom mestu ove negativne liste sa 51 novozaraženim pacijentom.

Ostali gradovi:

Kruševac 48

Novi Sad 40

Subotica 37

Kraljevo 35

Pančevo 32

Šabac 23

Užice 22

Čačak i Kula po 21.

Ostali manje od 20.

“Opustili smo se, inspekcija će posebno raditi u turističkim centrima i ugostiteljskim objektima tokom vikenda”

Disciplina je popustila, građani su se opustili, a medicinski deo Кriznog štaba izražava zabrinutost i poručuje da je izvesno pooštravanje mera ukoliko broj pozitivnih i hospitalizovanih nastavi da raste.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković kaže da je u petak uveče bilo intervencija na Кopaoniku.

“Sanitarni inspektori su posebno angažovani ovih dana i neće imati državni praznik, moraće da rade”, ističe Stamenković.

RTS prenosi da većina ljudi na Zlatiboru poštuje mere, drži distancu i nosi maske, ali da ima i onih koji su isuviše opušteni u odnosu na aktuelnu epidemijsku situaciju.

Da bi se poštovale mere, najavljeno je da će narednih dana biti pojačane kontrole i nadzor komunalne, sanitarne i turističke inspekcije.

Stamenković ističe da će na terenu ovih dana biti preko 1.500 ljudi, uključujući oko 1.000 komunalnih milicionara i inspektora lokalnih samouprava.

“Sva pravna lica koja budu kontrolisana, svi preduzetnici, moraće da se suoče sa odgovornošću i sa izuzetno rigoroznim merama koje će inspektori preduzimati na terenu, bez ikakvog izuzetka”, naglašava Stamenković.

Кaže da je za tri i po meseca sprovedeno preko 270.000 nadzora, preko 1.870 izrečenih prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od oko 790 miliona dinara.

Ističe da će ovih dana “pod lupom” posebno biti ugostiteljski objekti i turistički centri.

“Moja poruka svim preduzetnicima je da korona redari moraju da rade svoj posao i da korisnici usluga treba da znaju i da ih neko podseti na mere, jer kada inspektor dođe više nema upozoravanja”, kaže Stamenković.

Najrigoroznija mera koja može biti izrečena jeste zatvaranje objekta na 72 sata nakon pražnjenja.

Šta se događa ako se zarazite između dve doze vakcine: Da li se i kada prima druga doza?

U poslednje vreme pojavljuje se sve više informacija da su na koronavirus pozitivni pacijenti koji su već primili prvu dozu vakcine. Zbog toga se javlja veliki broj pitanja. Kako se to uopšte dogodilo? Kakva je procedura njihovog lečenja?

“Imamo pacijente koji su se u međuvremenu inficirali između prve i druge doze. To nije infekcija zbog posledica vakcinacije – to je infekcija koja je skupljena negde usput, zato što vakcini nije dato dovoljno vremena da odradi ono što treba”, rekao je dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu.

Ustanovljeni su novi protokoli kojima je određeno kada će ovi pacijenti dobiti drugu dozu vakcine.

“Za osobe koje su nakon prve doze dobile kovid, drugu dozu vakcine mogu dobiti četiri nedelje nakon prestanka simptoma ili ozdravljenja. Drugu dozu vakcine će dobiti na istom vakcinalnom punktu na kom su dobili i prvu dozu, i tada se građani sami javljaju”, objasnio je dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja “Savski venac”.

I vakcinisani moraju da se pridržavaju epidemijskih mera, a ako se razbole, drugu dozu dobiće kad ozdrave, odnosno, nisu potrebni dodatni pregledi, ni analize.

“Za sada nije preporuka da se radi kontrolni PCR, jednostavno se – posle prestanka simptoma, nakon četiri nedelje – javljaju na punkt za vakcinaciju”, rekao je dr Bekić.