(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Zaraženo više od 2.500 ljudi, “vakcinisani mogu da prenose virus”, “puna skijališta i žurke će sigurno doći na naplatu…”

0
Foto: Profimedia

Umesto popuštanja mera, najavljeno je novo pooštravanje. U trenucima kada su mnoge evropske zemlje primenjivale strog karantin, u Srbiji su epidemiološki pokazatelji bili sve bolji. Kada su se građani Srbije, prema rečima epidemiologa, previše opustili, brojevi su se pokvarili i dok komšije iz Evropske unije otvaraju teretane, bazene, popuštaju korona-stege, mi ćemo morati da se borimo sa novim skokovima.

“Preporuke za ponašanje u zimskim centrima uopšte nisu ispoštovane”, rekao je doktor Branislav Tiodorović.

Doktor Kon je poručio da je pooštravanje mera neminovno.

Dakle, u Srbiji je trenutno vrlo nepovoljna epidemiološka situacija.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 13.416 osoba, od kojih je pozitivno 2.561, dok je 15 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima su 148 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 19,08 odsto.

“Vakcinisane osobe mogu da prenose virus, ali se neće razboleti…”

“Osobe koje su primile dve doze vakcine i razvile imuni odgovor u kontaktu sa koronavirusom neće se razboleti, ali mogu da prenose virus”, izjavila je epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Ona je za TV K1 navela da je zbog toga važno da se nosi maska i posle vakcinacije, da bi zaštitili druge, prenosi portal Nova.rs.

„Osoba koja je vakcinisana i ima antitela, u kontaktu sa koronavirusom neće se razboleti ili neće imati klinički manifestnu formu bolesti. Izvesno je da će u respiratornom traktu, nosu, ustima, određeno vreme nakon infekcije da nosi virus. Ona se neće razboleti, ali može da prenosi virus. Nošenje maski zbog okoline itekako ima smisla“, izjavila je dr Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, Srbija ima razlog za optimizam jer vakcinacija ide dobro, ali da virus stalno upozorava da je tu, da nema mesta za opuštanje, jer je broj novozaraženih na dnevnom nivou u sredu bio oko 2.500.

„Mi imamo razloga za optimizam, idemo u dobrom pravcu, ali ne smemo da se opuštamo. Do sada smo se samo sklanjali, nosili masku, sada imamo priliku da nešto aktivno uradimo da krenemo u protivnapad sa vakcinom“, navela je Kisić.

Da bi se sprečilo epidemijsko širenje bolesti, ističe, potrebno je da 60 do 70 odsto populacije razvije imunitet.

„Ne da bi virus nestao, već da se ne javlja u epidemijskoj formi”, rekla je ona i dodala da je za to potrebno da se vakciniše između milion i po i dva miliona ljudi.

Na utakmici Crvena zvezda-Milan neće biti navijača, a Kisić kaže da je bila jedan od pobornika da je moguće da navijači budu na stadionu uz poštovanje mera.

„Međutim, ja nikada nisam bila na utakmici. Kolege su mi rekle da je nemoguće organizovati navijače da sede na svakom drugom sedištu, da nose maske… da kada vas ponese euforija, emocije, atmosfera da je sve drugačije“, rekla je ona.

Navodi da je nepopularno posle skoro godinu dana govoriti o distanci, maskama, da se ne ide na zimovanje, da se ne putuje.

„Moje dete je možda jedino u razredu koje nije išlo na zimovanje i ljuta je na mene. Ali kada pričam sa kolegama koji rade u crvenoj zoni preumorni su, na izmaku snage. Jesam lekar, ali nikada nisam radila u crvenoj zoni. Treba probati koliko su to nehumani uslovi rada. Onda se tim kolegama na Kriznom štabu postavi pitanje da li bi trebalo popustiti mere“, kaže Kisić Tepavčević.

Ombudsman: Sprovedene sve epidemiološke mere u KPZ u Nišu

Zaštitnik građana je tokom nadzora nad radom Kazneno-popravnog zavoda u Nišu utvrdio da su u njemu sprovedene sve epidemiološke mere kako radi zaštite od širenja virusa kovid-19, tako i u pogledu lečenja obolelih osuđenika koji na raspolaganju imaju sve neophodne lekove.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je da je Zaštitinik građana u svom izveštaju takođe naveo da nije našao propuste u radu zatvora, da je snabdeven svom potrebnom zaštitnom opremom i medicinskim sredstvima, kao i da su u potpunosti sprovedene preporuke koje je dobio od Instituta za javno zdravlje Niš, prenosi RTS.

Napomenuo je u Izveštaju da je u okviru epidemioloških mera organizovano testiranje i izolacija obolelih i lica koja su bila u kontaktu sa obolelima, kojima je zavod obezbedio dovoljne količine svih raspoloživih lekova potrebnih za lečenje.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ističe da su izveštajem ombudsmana potvrđeni njeni raniji navodi da osuđenici imaju neophodnu medicinsku negu, a da su sa pojavom virusa korona u ovom zavodu pojedine organizacije želele da zloupotrebe ovu situaciju iz samo njima znanih razloga, šireći lažne tvrdnje da obolela lica u KPZ Niš ne dobijaju terapiju i da zavod nema potrebne lekove.

U ovom trenutku u celom sistemu izvršenja 37 lica ima koronavirus, što je 0,3 odsto od trenutno 10.778 lica lišenih slobode, navodi se u saoštenju Uprave za izršenje krivičnih sankcija.

Vakcinacija hiljadu zdravstvenih radnika iz Republike Srpske u Sremskoj Mitrovici

(Beta) – Vakcinacija oko 1.000 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske počela je u Poslovno-sportskom centru “Pinki” u Sremskoj Mitrovici, gde su organizovani specijalni punktovi za tu namenu. 

Kako prenosi portal Sirmiuminfo, akcija će trajati do kraja nedelje. 

Planirano je da se dnevno vakciniše 300-400 zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske. 

Lekar Stojan Smiljanić iz Doma zdravlja u Tesliću zahvalio je svima koji su doprineli da i oni dobiju vakcine što pre. 

“Građani su se opustili, puna skijališta i žurke sigurno će doći na naplatu. Očekujemo veći broj zaraženih…”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da je zabrinut trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji, a posebno kada se pogledaju slike i snimci sa korona žurki i zimovališta. Sve ovo će nam, kaže on, doći na naplatu kroz nekoliko dana.

“Građani su se previše opustili, misleći da će vakcinacija sama da reši sve. Korona neće da se uplaši i pobegne, neće je rešiti ni vakcina, već moramo da je rešimo mi sami tako što ćemo biti kolektivno odgovorni. Vakcinacija je samo moćno sredstvo kojim ćemo doći do kolektivnog imuniteta, ali samo prva doza ne znači da možemo da se opustimo”, kaže dr Đerlek, a prenosi Blic.

Dodaje da se očekuje povećanje broja obolelih, pa je izdat nalog da se u kovid bolnicama u Batajnici i Kruševcu povećaju kapaciteti. Puna skijališta, ali i žurke koje su organizovane prethodnih dana sigurno će doći na naplatu i, iako se ne očekuje scenario iz decembra, kada je u bolnicama bilo više od 9.000 ljudi, pogoršanje situacije je evidentno.

Imunizacija u Republici Srbiji se odvija odlično i priznanje ne dolazi samo od nas samih, već i iz regiona, Evrope i sveta, kaže državni sekretar. Nada se da će se vakcinacija nastaviti ovim tempom, a kako bi se što pre dostigao kolektivni imunitet i kako bi se epidemija stavila pod kontrolu.

“Ponedeljkom nam redovno stiže kontigent Fajzer vakcina, a očekujemo i 125.000 doza Astra Zenece do kraja februara. Stižu nam i dodatne doze Sputnjika”, kaže Đerlek.

Da li je Aranđelovac novo žarište?

U poslednja 24 sata korona virus je potvrdjen  kod još 40 osoba u Aradjelovcu, što je duplo više nego prethodnog dana kada je bilo 19 slučajeva, saopštio je Institut za javno zdravlje Kraguejvac.

U Šumadijskom okrugu ukupno su zabeležena nova 152 slučaja infekcije, dok su testirane 625 osobe.

U Kragujevcu se beleži blagi rast, potvrdjeno je 89 novih slučajeva, u Topoli 12, Kniću četiri, Batočini tri i po dva nova slučaja u Rači i Lapovu.

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevc je hospitalizovano 158 pacijenata, od kojih je 13 na respiratorima.

Srbija šesta u svetu i druga u Evropi po stopi vakcinisanih

Prema broju vakcinisanih na miliona stanovnika Srbija je šesta u svetu i druga u Evropi. Ispred Srbije su Izrael, Sejšeli, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Кraljevstvo i SAD.