(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 5.000 zaraženih, “veliki pritisak nekovid pacijenata”, kako bi putovanja za praznike mogla da utiču na epidemiološku situaciju?

0
EPA-EFE/Jesus Diges

U poslednja 24 sata registrovano je 5.103 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 17.025 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 59 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 143 pacijenata.

Procenata pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,97 odsto.

Blagi pad broja novozaraženih u Šumadijskom okrugu

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu za 18. februar, od 1.078 testiranih u Šumadiji, pozitivnih na koronavirus je 230, što je 21,34 odsto u odnosu na broj obrađenih briseva.

U Kragujevcu su koronavirusom inficirane 162 osobe, Aranđelovcu 24, Topoli 13, Rači 6, Kniću 16, Batočini 7 i Lapovu 2.

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, prema poslednjim podacima, na lečenju je 178 pacijenata, od kojih je 13 na respiratorima.

Svorcan: "Veliki pritisak nekovid pacijenata"

Za dve godine epidemije Kliničko-bolnički centar Zvezdara pet puta je bio u kovid režimu. U njemu je zbrinuto i lečeno preko 9.000 kovid obolelih. Sada nisu u crvenoj zoni i već dva i po meseca zbrinjavaju građane koji imaju druge zdravstvene probleme.

Direktor te zdravstvene ustanove, profesor Petar Svorcan, kaže da sada imaju veliki pritisak nekovid pacijenata i da su liste čekanja za operaciju katarakte, ali i kolena i kuka.

"Što se tiče listi čekanja, to su liste čekanja za kataraktu, ali mi smo i u toku kovid režima napravili zelenu zonu gde su pacijenti dolazili i operisali kataraktu tako da smo tu listu čekanja sa preko 2.000 pacijenata bili spustili na oko 300. Trenutno imamo 760 pacijenata koji čekaju na operaciju katarakte", naglašava Svorcan, a prenosi RTS.

Pored toga, ističe, postoje liste čekanja i za operacije kolena i kuka, 160 i 171 pacijent, i oko 70 pacijenata koji čekaju na koronarografiju.

Praznici, vakcinacija

Trenutno se u Srbiji beleži pad novozaraženih, ali se ne smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, respiratoru i broj preminulih. Sudeći po kovid brojevima, polako izlazimo iz maksimuma trenutnog talasa epidemije. Manji su redovi ispred kovid ambulanti.  

Direktor Doma zdravlja “Savski venac” Zoran Bekić rekao je da je vakcinacija u Srbiji i dalje usporena, da kovid brojevi jesu nešto manji, ali i dalje postoji veliki pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, preneo je RTS.

Ako smo pred raspust imali od 25 do 28 pozitivne dece, taj broj je sada od tri do pet, što su, kako ističe, sjajni efekti mini raspusta. 

Međutim, od 21. februara u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola

Povoljna je situacija i u KBC Zvezdara. Primarijus dr Dejan Trailov, načelnik Kliničkog odeljenja za gerijatriju KBC Zvezdara, rekao je da je broj hospitalizacija takav da ta ustanova nije imala potrebe da se vraća u kovid sistem. 

“Mi smo pet puta ulazili ili izlazili iz kovid sistema, i ovo je dva i po meseca da možemo da radimo na normalan način”, rekao je doktor Trailov.