(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 3.500 zaraženih, “ukidanje mera zahteva da broj inficiranih bude ispod 100”, “od ponedeljka vakcinacija ugostitelja, frizera, hotelijera…”

0
Foto: Profimedia

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 16.116 osoba, od kojih je pozitivno bilo 3.572.

Potvrđeno je da je preminulo 35 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 247 pacijenata.

Hospitalizovano je 579 pacijenata.

Inficirani na današnji dan po gradovima

Od ukupnog broja novozaraženih, najviše ih je u Beogradu 761. Sledi Novi Sad sa 203 nova slučaja. Trocifreni su i Niš sa 163 novozaraženih i Subotica sa 106.

Sledi Pančevo koje ima 91 novi slučaj, Čačak 90, Šabac 87, Kraljevo 69, Smederevo 67. Valjevo 62.

Leskovac ima 59 novih slučajeva, Novi Pazar 58, Kragujevac 57, Kruševac 54, Vranje i Užice po 50.

Osetan pad procenta zaraženih među testiranima

Primetan je osetan pad procenta zaraženih među testiranima. Na današnji dan postotak je 22,16 odsto, dok je pre nedelju dana bilo 24,1 odsto (4.398 pozitivnih od 18.233 testirane).

U utorak, 30. marta pozitivan je bio 5.471 od 18.528 testiranih, što je 29,5 odsto.

Dvadeset trećeg marta imali smo 30,1 odsto zaraženih – od 18.158 testiranih bilo je pozitivno 5.475 osoba.

Nedelju dana ranije, 16. marta, bio je pozitivan 5.201 uzorak, od 17.782 testirana, odnosno 29,2 odsto.

Tiodorović otkriva: Koliko treba da padne broj zaraženih da bi se ukinule i ostale mere

Tržni centri su otvoreni juče, od narednog ponedeljka deca se vraćaju u škole, a Krizni štab tokom nedelje treba da razmatra dozvolu da se otvore i unutrašnji delovi ugostiteljskih objekata. Međutim, mnoge zabrane su i dalje među strogim merama, poput zabrane okupljanja više od pet građana. To praktično znači utakmice bez navijača, da nema svadbi… Konkretno popuštanje ove mere – maksimalan broj okupljenih, medicinski deo Kriznog štaba vezuje isključivo za broj obolelih.

“Da bismo mogli da uklonimo zabrane okupljanja kao što je sada na snazi ne više od pet, i da bismo sve ostale mere eliminisali, potrebno je da na dnevnom nivou imamo dvocifren broj, odnosno da broj zaraženih bude ispod 100”, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović, prenosi Blic.

On dodaje da i ako je daleko iza nas vreme kada smo dnevno beležili po 30, 40 zaraženih, naš naredni, prvi cilj je da brojka padne ispod 1.000.

“A onda da radimo na tome da dostignemo i magičnu dvocifrenu brojku. Ipak, kako će se sve dalje odvijati zavisi isključivo od ponašanja nas samih i od procesa imunizacije. Ali kada pogledam studentske žurke, igranje kola oko spomenika, gužve u gradu, ne mogu da budem optimista i ne znam šta da kažem kada će se to desiti”, kaže dr Tiodorović.

Profesor i član Kriznog štaba ističe da “građani moraju da shvate da ovo ne može pojedinac sam, već svi moramo kolektivno da se posvetimo ovoj borbi”.

“A najbolji način borbe je poštovanje mera. Nije to ničiji hir, ovo je potreba i jedino tako možemo da se nadamo da ćemo u narednom periodu uspeti da brojke svedemo na tu željenu cifru”, poručuje profesor Tiodorović.

Od ponedeljka vakcinacija ugostitelja, hotelijera, frizera…

“U Beogradu će od ponedeljka početi vakcinacija protiv koronavirusa zaposlenih u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, ali i drugim uslužnim delatnostima kao što su frizeri, zaposleni u salonima lepote, pekari”, najavio je zamenik gradonačlnika Goran Vesić posle sastanka sa predstavnicima Privredne komore Srbije i zaposlenih u uslužnim delatnostima.

Dodao je da je trenutno više od 1.000 zaposlenih u beogradskim hotelima vakcinisano i da je procenat vakcinisanog osoblja u prestoničkim hotelima oko 27,5 odsto, a da je oko 27 odsto zainteresovano za vakcinaciju.

“To znači da na ovaj način veoma brzo možemo da dođemo do preko 55, možda i 60 odsto zaposlenih u beogradskim hotelima koji će biti vakcinisani”, rekao je Vesić.

Vesić je podsetio da je do jutros u Beogradu vakcinisano 38 odsto, a drugu dozu primilo je više od 25,5 punoletnog stanovništva i istakao da se nastavlja sa organizacijom imunizacije građana. 

Direktorka RFZO: Svi penzioneri do 5. juna dobijaju pakete vitamina

 Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić najavila je da će do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiti pakete vitamina koje je obezbedila država. 

Ona je navela da je isporuka prvih 300.000 paketa sa cinkom i vitaminima C i D3 počela u ponedeljak. 

“Do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiće vitamine na kućnu adresu”, rekla je danas direktorka RFZO za Prvu televiziju. 

Protekle noći nisu zabeležena veća kršenja mera u Beogradu

Pomoćnik načelnika beogradske Komunalne milicije Ranko Šekularac rekao je za Jutarnji dnevnik da ako uzmemo prethodni period, gde je bilo dosta kršenja mera, protekla noć je bila mirna.

“Pored velikog broja kontrola koje smo sproveli tokom dana, nismo zatekli nijedno nepoštovanje mera, bilo je samo jedno prekoračenje radnog vremena, ali to je na broj kontolisanih subjekata, zanemarljivo”, naveo je Šekularac.