(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 3.500 novozaraženih, godinu dana od prvog registrovanog slučaja, “ako ovako nastavimo, u velikom smo problemu…”

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 6. marta registrovano ukupno 482.397 slučajeva koronavirusa.

Od poslednjeg preseka testirano je 13.087 pacijenata koji su ispunjavali kriterijume za testiranje, od čega je pozitivno bilo 3.519.

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka preminulo 17 pacijenata.

Na respiratoru se nalazi 169 osoba.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 26,88 odsto.

Hospitalizovano je više od 4.100 ljudi.

Beograd, Niš i Kragujevac i dalje u vrhu po broju novih slučajeva

Od ukupnog broja novozaraženih, i dalje, kao i prethodnih dana, prednjači Beograd sa 1.145
novih slučajeva. Sledi Niš sa 275 novozaraženih i Kragujevac 178.

Nešto bolja situacija nego prethodnih dana je u Vranju, gde je zaraženo još 88 osoba. Sledeći je Kruševac 76, Paraćin 72, Kraljevo 69, Ćuprija 60, Novi Sad 57, Pančevo 55.

Ispod 50 novih slučajeva je u Subotici – 49, Užicu 46, Čačku i Valjevu po 39, Aranđelovcu 36, Smederevu 34, Aleksincu 33, Trsteniku i Zaječaru po 31, Negotinu 30.

Brnabić: “Do konačne pobede još teških borbi i rezova…”

Pre tačno godinu dana koronavirus je stigao u Srbiju, a premijerka Ana Brnabić tim povodom kaže da je Srbija tokom pandemije pokazala da je drugačija nego što je ikada bila, a i od onog što su drugi očekivali, navodeći da je do konačne pobede protiv tog nevidljivog neprijatelja ostalo još mnogo teških borbi i rezova.

“Biće još mnogo izazova i napora da bismo povratili stare, lepe navike i pre godinu dana izgubljenu normalnost. Sa obnovljenom verom u sebe, s jednako požrtvovanim pristupom i stepenom odgovornosti, kao i beskrajno požrtvovanim zdravstvenim radnicima, uverena sam da ćemo kao država i društvo uspeti ne samo da izađemo iz ove katastrofe već i da nastavimo da ređamo pobede u budućnosti”, navela je Brnabićeva u autorskom tekstu za Kurir, a prenosi na RTS.

Pandemija nas je, kaže, naučila da je Srbija sposobna, ne samo da nabavi već i da organizuje i sprovede jednu od najefikasnijih kampanja masovne vakcinacije stanovništa na svetu i podsetila da je na drugom mestu u Evropi po broju vakcinacija na milion stanovnika, te da je ispred nje samo Velika Britanija.

“Danas su građani Srbije ponosni na svoju državu i njen efikasan i kvalitetan sistem vakcinacije, dok istovremeno privlačimo sve više pohvala i pozitivnih ocena od medija i zdravstvenih stručnjaka iz inostranstva”, izjavila je premijerka.

Ističe da je Srbija naučila da pronađe balans između zdravstvenih mera predostrožnosti i ekonomskog opterećenja privrede i dodala da je zemlja 2020. godinu završila sa najvišom stopom rasta u Evropi, s prilagodljivim i otpornim zdravstvenim sistemom i požrtvovanim lekarima, dok su, kako kaže, mnoge druge zemlje u lokdaunu i s problemima u zdravstvu.

Srbija je jedina u Evropi podigla dve potpuno nove bolnice, podsetila je Ana Brnabić i dodala da je velikom brzinom organizovana domaća proizvodnja gotovo svih deficitarnih proizvoda.

Kisić Tepavčević: “Dug put od godinu dana, ključno poštovanje mera i vakcinacija…”

U Srbiji je na današnji dan 2020. zabeležen prvi slučaj zaraze koronavirusom, a godinu dana kasnije članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević kaže da kovid 19 i dalje ima brojne nepoznanice, ali da je jedno sigurno – sopstvena briga o zdravlju i poštovanje epidemioloških mera daju rezultate.

“Čitav svet je prošao dugačak put za ovih godinu dana, ali danas apsolutno znamo na koji način se virus prenosi, šta svako od nas može da uradi da spreči da se zarazi i prenese infekciju oko sebe”, kaže Kisić Tepavčevićeva za Tanjug, a prenosi RTS.

Kao posebno važno, ističe to što Srbija ima na raspolaganju vakcine, i to čak četiri različita proizvođača, i naglašava da taj luksuz – da svako bira koju vakcinu želi da primi, trenutno nije praksa u svetu.

Naša zemlja može da se pohvali da je među prvima kada je u pitanju broj vakcinisanih i revakcinisanih, ističe i dodaje da sada “nema prepreka”, te da treba svi da znamo šta se od nas očekuje, a to je primena epidemioloških mera, koje i te kako daju rezultate. 

Na nama je, napominje, da ubrzamo taj put. 

Napominje, ključ je u disciplini.

“Znamo i ulogu dece koja nisu obuhvaćena imunizacijom, a predstavljaju značajne prenosioce. Vakcina je najmoćnije oružje u borbi, ali vakcina nije čarobni štapić. I te kako moramo da preuzmemo aktivnu ulogu, imamo moćno oružje u našim rukama, ali i dalje treba da se ponašamo odgovrno i savesno”, navodi Kisić Tepavčevićeva.

Udovičić: “Ako se nastavi ovako, imaćemo veliki problem…”

Doktor Ivo Udovičić, koordinator VMC Karaburma, izjavio je da su u toj zdravstvenoj ustanovi pacijenti sa težom kliničkom slikom, kao i da zbog toga mora da se otvori još jedan deo bolnice sa 50 kreveta.

“Medicinsko osoblje je iscrpljeno i razapeto između nekovid bolnica i kovid bolnica gde se mi nalazimo, a koje se neprekidno pune novim pacijentima. Ovde imamo više od 170 ljudi koji su došli sa Vojnomedicinske akademije. Bićemo u velikom problemu već od ponedeljka, ako nastavimo ovako”, istakao je Udovičić za TV Prva.

Dodao je da se desetak pacijenata zarazilo posle prve doze “Sinforamove” vakcine i apelovao na građane da se čuvaju jer je druga doza neophodna kako bi se stekao imunitet protiv koronavirusa.