(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 3.000 zaraženih, “na naplatu došle one žurke…”, “porast broja inficiranih učenika i nastavnika”

0
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija u Srbiji je posledica svega što se dogodilo u periodu od pre 7-10 dana tvrde epidemiolozi, koji su i tada, pre prazničnog produženog vikenda upozoravali da bi ovako nešto moglo da se dogodi.

Doktori upozoravaju, određeni političari se bune i najavljuju da neće dozvoliti oštrije mere, ali je doktor Kon juče jasno naglasio: “Pažljivo slušamo šta Vesić priča. Trebalo bi da se čuje i druga strana”.

Ipak, satanka Kriznog štaba nema, iako se na njega danima poziva od strane epidemiologa. Na kraju je zakazan za sutra, a ako se lekari budu pitali čekaju nas oštrije mere.

Šta mislite, da li će se pitati?

Brojke

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 3.257 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 15 osoba.

Testirano je 15.000 osoba.

Na respiratorima je 157 pacijenata.

Procnat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 21,71 odsto.

Počela vakcinacija “Astra Zenekom” u Belekspocentru

Na punktu za vakcinaciju u “Belekspocentru” u Beogradu danas je počela imunizacija vakcinom” AstraZeneka” koja je pre dva dana stigla u Srbiju, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Vakcine “AstraZeneka” su u ponedeljak poslate u sve opštine, tako da građani sada imaju mogućnost da biraju da li žele da se vakcinišu vakcinama “Fajzer-Biontek”, “Sputnjik V”, “Sinofarm” ili “AstraZeneka”.

U Srbiji je, prema poslednjim podacima Vlade, izvršeno 1.263.111 vakcinacija protiv korona virusa, a 451.658 građana dobilo je drugu vakcinu.

Samo u Beogradu do sada je prvi dozu vakcine primilo više od 240.000 građana, a oko 129.000 i drugu, rekao je Nikodijević.

“Odziv građana je veoma dobar i imunizacija ide u dobrom smeru. Počeli smo od Sajma, gde je nakon tri nedelje počela revakcinacija, a u Belekspocentru počinje sledeće nedelje”, rekao je Nikodijević, prenose mediji.

Cepiva “AstraZeneka”, 150.000 doza, stigle su u Srbiju u nedelju, juče ujutru stiglo je i 50.000 doza ruskog “Sputnjika V”, a zatim i 46.800 vakcina “Fajzer-Biontek”.

Zelić: Zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izajvio je da su do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida.

Od tog broja, najviše je na vakcinu „Fajzera“ 145, 130 „Sinofarm“, 86 neželjenih reakcija na „sputnjik“ i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna od koje je tačno vakcine, rekao je Zelić za RTS.

Najčešće su neželjene reakcije imale osobe od 45 do 64 godine starosti, i to češće žene, navodi Zelić i dodaje da stariji retko imaju neželjene reakcije što se, kaže, uklapa i u svetske trendove.

„Ovo ne treba da nas zabrine, neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko, za do tri dana, najčešće je reč o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, zglobovima, glavobolji, mučninama“, rekao je Zelić i istakao da za sada nije bilo težih reakcija, a tri puta reakcije su zahtevale hospitalizaciju.

Zelić je naveo da je vakcina „Astra Zeneke“ proverena i da može da se krene sa masovnom vakcinacijom, dodavši da je koordinisanim timskim radom, u kratko roku izdato rešenje, uvozna dozvola i sertifikat za tu vakcinu.

Sve vakcine su, pa i ova, kontrolisane od srpskih stručnjaka, naglašava Zelić.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici: “Juče smo imali rekordan broj prijema”

Beograd je od početka epidemije koronavirusa grad sa najvećim brojem novozaraženih iz dana u dan. U poslednje dve nedelje brojevi postepeno rastu, pa je tako juče u glavnom gradu Srbije bilo blizu 1.000 novih slučajeva koronavirusa.

Koliko je situacija zapravo kompleska pokazuje stanje u kovid bolnicama.

Sve je više i prvih pregleda u kovid ambulantama i pacijenata na bolničkom lečenju. Porast broja pacijenata beleži i kovid bolnica u Batajnici.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je u izjavi za RTS da je “situacija veoma teška i da je zdravstveni sistem prenapregnut”.

U bolnici u Batajnici trenutno je 470 bolesnika što je porast od 10 do 22 odsto.

Prema rečima doktorke Adžić, juče je bio rekordan broj prijema, 60 pacijenata je leglo u bolnicu.

U petak je, kaže, otvorena još jedna poluintenzivna jedinica, a u uskoro će morati da otvore i jednu intenzivnu jedinicu kapaciteta 20 kreveta.

Porast broja zaraženih učenika i nastavnika koronavirusom u Srbiji

Poslednji presek stanja u školama, od 5. februara do proteklog vikenda, pokazuje blagi porast broja zaraženih koronavirusom, više obolelih u srednjoškolskom obrazovanju, i to među zaposlenima.

Blic u današnjem izdanju navodi da se od prve nedelje februara koronavirusom inficiralo 806 đaka osnovnih škola, ili 0,15 odsto od 524.000 osnovaca, dok je među zaposlenima u osnovnom obrazovanju registrovano 557 inficiranih, ili 0,8 odsto zaposlenih.

Kada je reč o srednjoškolcima, njih 655 se zarazilo koronavirusom u istom periodu, što je 0,27 odsto, dok je od 35.400 zaposlenih u srednjoškolskom obrazovanju 310, ili 0,87 bilo pozitivno na koronavirus.

I dalje najmanje pozitivnih na koronavirus ima među najmlađima, pa je od 224.000 dece u predškolskom obrazovanju 70 bilo pozitivno na koronavirus, što je 0,03 odsto.

U predškolskim ustanovama ima 30.200 zaposlenih, a trenutno je 294 pozitivno na koronavirus.

U Srbiju iz EU stiže dodatna zaštitna oprema protiv kovida

EU je za potrebe borbe protiv kovida 19 u Srbiji, izdvojila dodatnih 600.000 zaštitnih maski FFP2 i 650.000 pari zaštitnih rukavica, navode u Evropskoj komisiji, preneo je RTS.

Ova zaštitna oprema u Srbiju dolazi iz Grčke, koja je jedno od sedišta evropskih zajedničkih rezervi medicinske opreme.

Istovremeno, EK koordinira i slanje medicinskog tima iz Rumunije u Slovačku kao podršku u intenzivnom lečenju kovid pacijenata.

Iz Brisela poručuju da je od početka pandemije korna virusa, 13 država članica i partnerskih zemlja dobilo pomoć kroz EU Mehanizam civilne zaštite i zajedničke EU rezerve medicinske opreme.

“Evo, sad su nam na naplatu došle one žurke. Danas će biti još gori brojevi nego juče…”

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da je pogoršanje epidemiološke situacije rezultat žurki koje su organizovane proteklih dana.

“Počeo je ponovo da raste broj zaraženih, i to su velike brojke. Došle su na naplatu žurke. Moramo obratiti pažnju da što pre zaustavimo pogoršanje stanja”, rekao je on za TV Hepi.

Đerlek je napomenuo da na sastanku Kriznog štaba u sredu, neće biti pitanja o popuštanju mera, jer prvenstveno mora da da bude zaštićeno zdravlje ljudi, a posle toga ekonomija.

“Zabrinjava me to što danas očekujemo realnije brojke o zaraženima i očekujem da će biti lošije nego juče”, smatra on.

Đerlek je rekao da je pored vakicne potrebna i kolektivna odogovrnost.

Ako bude nastavljen ovaj tempo vakcinacije, do kraja maja mogla bi da bude završena revakcinacija, a do kraja juna građani u Srbiji će biti blizu kolektivnog imuniteta, dodao je on.

“Korona će trajati još nekoliko godina, neće biti u ovom obliku u kojem je sada, ali naš cilj je da je spustimo na nivo sezonskog gripa”, rekao je Đerlek.

Počinju posete u staračkim domovima

Svi korisnici domova za stare koji su vakcinisani moći će da primaju posete. Međutim, neophodno je da u ustanovi minimum 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare kaže da je interesovanje za posete veliko.

Svaka poseta mora unapred da se najavi i onda se pravi plan poseta, kaže Milovanović i ističe da je važno da bude obezbeđena posebna prostorija za posete.

“Poseta može da traje 45 minuta, a gledaćemo da traje kraće kako bi ih bilo više. Ako je prostorija veća i ako može da se napravi razmak, može da bude i više poseta”, rekao je Milovanović.