(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Više od 2.000 zaraženih, „određena grupa lekara ne želi da se vakciniše“, „vakcina tu da pomogne…“

0
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija u Srbiji je najblaže rečeno neizvesna. Dok brojevi pokazuju jednu stvar, epidemiolozi i imunolozi govore o trenutnom stanju na drugačiji način. Trenutni pad broja zaraženih nije realno stanje, videćemo za nedelju dana realno stanje, a uvek postoji potencijal da se situacija pogorša, rekao je danas imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano je 11.068 osoba, od kojih je 2.218 pozitivno.

Potvrđeno je da su 34 osobe preminule.

Poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 215 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 20,03 odsto.

Najviše zaraženih u Beogradu, Novi Sad i Niš beleže rast…: Koronavirus po gradovima

“Postoji grupa lekara u Srbiji koja ne želi da se vakciniše ili biraju koju će vakcinu primiti…”

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da postoji “mala” grupa lekara u Srbiji koja ne želi da se vakciniše protiv koronavirusa. 

On je rekao i da postoje “određene grupe” lekara koje biraju koju će vakcinu primiti. 

“Pozivam sve građana da se vakcinišu. Kao i svi, imao sam opciju da biram vakcinu. Meni je zapalo da se vakcinišem sa ‘Sputnjik V’ i nemam neželjenih posledica. Ne želim da se u Srbiji polemiše koja je vakcina bolja, sve su dobre”, rekao je državni sekretar a preneo portal B92.

Dodao je da je epidemiološka situacija u zemlji “povoljnija”. 

“Imamo dve lepe vesti. Statistički podaci pokazuju da imamo manji broj novoobolelih, u bolnicama i na respiratorima. U isto vreme imamo dve vakcine. Sada mnogo optimističnije možemo da se suprotstavimo virusu i da ćemo tu priču završiti u narednih nekoliko meseci i vratiti se u normalu”, naveo je Đerlek.

Dr Radovanović: Velika smrtnost lekara u Srbiji mora da se istraži

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović izjavio je danas da Krizni štab i Ministarstvo zdravlja moraju da daju odgovor na pitanje zašto je od početka pandemije u Srbiji preminulo 70 lekara od posledica koronavirusa. 

Radovanović je agenciji Beta rekao da je nepoznat broj preminulih među ostalim medicinskim radnicima i da te podatke takođe treba staviti na uvid javnosti. 

“Prema dostupnim podacima u Sloveniji nije preminuo nijedan lekar od koronavirusa, dok je u Hrvatskoj zabeležen samo jedan smrtni slučaj. Ovako velika smrtnost u Srbiji mora da se istraži”, rekao je epidemiolog. 

Radovanović je rekao da postoje indicije da lekari nisu dobijali adekvatnu zaštitnu opremu. 

“Imamo, doduše još uvek neproverene informacije, da su lekari u pojedinim bolnicama dobijali zaštitna odela koja štite od prašine ili da su odela za jednokratnu upotrebu morali da koriste više puta. Nažalost, još uvek nemamo nikakve dokaze, ali ti navodi bi morali da se provere”, rekao je profesor. 

Dodao je da lekari, zbog straha, ne smeju da javno potvrde te sumnje. 

On je rekao da je velika smrtnost lekara veoma zabrinjavajuća i tim povodom čudno je ponašanje pojedinih članova Kriznog štaba. “Kada su jednog od njih proletos pitali kako se zaražavaju lekari u kovid zonama, on je rekao da su oni na kraju radnog vremena umorni, pa nepažljivo skidaju zaštitna odela. To je bila veoma neukusna izjava, posebno zato što mnogi nisu ni imali potrebnu zaštitu”, rekao je Radovanović. 

Epidemiolog je naveo da će Ujedinjeni protiv kovida i Sindikat lekara i farmaceuta u narednom periodu sprovesti istragu o razlozima velike smrtnosti među medicinskim osobljem u Srbiji.

“Da sam primio vakcinu mnogi bi rekli – eto, prvo je sebe zaštitio…”

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će se vakcinisati protiv koronavirusa, da je jedini razlog što to dosad nije uradio, dogovor da državni zvaničnici prime različite vakcine i da tako pokažu da su sve bezbedne, kao i da će od epidemiološke situacije zavisiti da li će se za građane Srbije koji se vraćaju u zemlju tražiti PCR test i posle 10. januara.

Lončar je rekao da “ne bi bilo korektno da se svi vakčinišemo istom vakcinom”, i najavio da će se vakcinisati “koja god da bude sledeća vakcina”, ali da “nema problem da primi Fajzerovu i rusku vakcinu koje su već stigle”, preneo je danas “Blic”.

“Da sam primio vakcinu, mnogi bi rekli – prvo je sebe zaštitio”, rekao je Lončar.

Upitan da li će Srbija nabavljati vakcinu američke Moderne, koja je dobila dozvolu u EU, Lončar je naveo da je Srbija deo Kovaks sistema Svetske zdravstvene organizacije, a da je u tom sistemu i američki proizvođač vakcine protiv korona virusa Moderna.

“Imamo ugovor s Kovaksom da možemo da biramo vakcinu. U zavisnosti šta budu ponudili i šta ALIMS bude rekao, mi ćemo to i nabaviti”, rekao je Lončar.

On je izjavio da od epidemiološke situacije zavisi hoće li se strože mere na granicama produžiti za naše građane koji se vraćaju u Srbiju i posle 10. januara, a koje podrazumevaju obavezan PCR test ili deset dana karantina.

„Vakcina tu da pripomogne…“

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji nije popravila toliko da “možemo da počnemo da govorimo o jenjavanju epidemije”.

Osnovne mere protiv korone su najbitnije, kako je rekao za Radio-televiziju Srbije, a vakcina će samo da “pripomogne”.

Janković je rekao da svaka vakcina koja je registrovana i delotvorna, može da se primenjuje. “U Srbiji su trenutno dostupne dve vakcine protiv korone – Fajzer i Spitnjik V, tako da će građani moći da biraju koju vakcinu žele da prime”, objasnio je on.

Razmak između dve doze je minimum tri nedelje, jer je važno da organizam dva puta primi informaciju o tom antigenu, dodao je.

Upitan koliko je osoba potrebno da se vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet, Janković je rekao da “ima dosta nepoznanica”.

“Kolektivni imunitet zavisi i od toga koliko ljudi već ima imunitet na osnovu preležane bolesti. Još nije ispitano ni koliko traje prirodni imunitet. Okvirna cifra za sticanje kolektivnog imuniteta je 20 odsto, ali to je dosta okvirna cifra, to je minimum koji se mora ispuniti u ovoj godini”, rekao je on.

Napomenuo je da i oni koji su preležali koronu, treba da se vakcinišu, jer postoji mogućnost ponovnog zaražavanja.

Postpraznično stanje

Epidemiolog i član Кriznog štaba Predrag Кon izjavio je da se može očekivati da posle Božića dođe do blagog porasta broja slučajeva koronavirusa.

U Beogradu se oseća blagi porast broja novoobolelih.

Prema njegovim rečima, ne može se očekivati da će “krivulja” drastično da padne, jer nije bilo totalnog zatvaranja, a to je jedini način da tako drastično padne.

Danas se nastavlja vakcinacija zdravstvenih radnika i u gerontološkim centrima.

Ministarstvo zdravlja potpuno je spremno da obavi težak i ozbiljan plan masovne imunizacije građana, izjavio je državni sekretar Mirsad Đerlek i dodao da kada bude vakcinisano između 1,4 i tri miliona ljudi, može se reći da je blizu pobeda nad koronom.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!