(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: U najavi vikenda nove mere i manji brojevi, “kod nas nema novog soja virusa”, “neće biti organizovane proslave nove godine”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 14.794 osoba, od čega je njih 3.823 bilo pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 49 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 300 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 25,84 odsto.

Beograd i dalje dominantan, u pet gradova trocifren broj novozaraženih: Geografska distribucija koronavirusa u Srbiji

Donete nove vikend-mere

Završena je sednica Kriznog štaba na kojoj se raspravljalo o uvođenju novih mera i članovi se neće obratiti novinarima pre konferencije koja je zakazana danas za 15 sati.

Na sednici je analizirana aktuelna epidemijska situacija, sagledani efekti mera koje su od ponedeljka na snazi, ali i razmotrene za vikend pred nama.

Krizni štab je predložio Vladi da da ovog vikenda tržni centri, ugostitelji i uslužne delatnosti rade do 20 časova, preneo je RTS.

Takođe, doneta je odluka da se striktno poštuju sve epidemiološke mere, a to će biti strogo kontrolisano.

Na sednici se raspravljalo i o novim merama za Novu godinu, ali će konačna odluča biće doneta u ponedeljak, kada je zakazana nova sednica Kriznog štaba.

Podsećamo da je Vlada u ponedeljak donela nove mere koje su bile oročene do danas. Prema toj odluci, radno vreme ugostiteljskih objekata i uslužnih delatnosti bilo je od ponedeljka do petka do 20 časova.

Prema toj odluci, takođe, objekti i ustanove iz oblasti kulture, mogu da rade svakog dana do 21 čas.

U skladu sa ranije donetim merama, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Takođe, apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi i radnim danima i vikendom do 21 čas.

Na snazi su i mere koje se primenjuju pri ulasku u zemlju. Strancima koji dolaze u Srbiju dozvoljen je ulazak samo ako poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova.

Državljani Srbije koji nemaju negativan PCR test moraju u karantnin u trajanju od 10 dana.

Ta mera za naše državljane prestaje da važi ako osoba u periodu trajanja karantina odluči da se testira i dobije negativan PCR test.

Podsetimo, član Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović juče je izjavio da ne očekuje da će biti zabrane kretanja za vreme Nove godine i da misli da to nije neophodno ako se poštuje radno vreme i ostale mere.

Nastavlja se vakcinacija u Srbiji u gerontološkim centrima i to u Nišu

Nastavlja se vakcinacija u Srbiji u gerontološkim centrima.

Danas bi vakcinu trebalo da primi 100 korisnika Gerontološkog centra u Nišu, prenosi RTS.

Vakcinaciju će sprovesti Dom zdravlja u Nišu u prostorijama Gerontološkog centra. 

Vakcinisani premijerka, Kon, Kisić Tepavčević…

Premijerka Srbije Ana Brnabić, prva je građanka naše zemlje koja je primila Fajzerovu vakcinu.

Kako je i najavljeno, ona i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević, ali i epidemiolog Predrag Kon juče su na Torlaku bili prvi koji su dobili vakcinu protiv koronavirusa u Srbiji.

Premijerka je istakla da je početak vakcinacije “dan za osmehe, koji obeležava početak kraja pandemije”. Dr Kisić Tepavčević da je ponosna što je Srbija među prvim zemljama započela vakcinaciju, a dr Kon da je sa vakcinacijom počela “kontraofanziva sa oružjem u ruci”.

Pored njih, korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu juče od 11 sati bili su među prvim građanima koji su bili podvrgnuti vakcinaciji.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500