(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Nesigurno, ali ipak stabilizujuće. Do kraja meseca mogući bolji rezultati. Opredelićemo se za najsigurniju vakcinu…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 časa, u Srbiji je registrovano novih 235 slučajeva koronavirusa, a od posledica infekcije 4 osobe.

Od poslednjeg preseka, testirano je 9.383 osoba.

Na respiratoru se nalazi 78 pacijenata.

U Srbiju sa negativnim testom iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Severne Makedonije

Stranci koji dolaze iz pojedinih zemalja u Srbiju moraće da imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, odlučio je Krizni štab.

Odluka se odnosi na Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju.

Odlučeno je i da prestaju restrikcije koje su se odnosile na građane Crne Gore.

Sve mere stupaju na snagu od sutra.

Kako je doneta odluka

Darija Kisić Tepavčević je rekla da je odluka o obaveznom negativnom PCR testu za osobe koje dolaze iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije, donesena na osnovu procene aktuelne epidemiološke situacije i trenda učestalosti oboljevanja koji se beleži poslednjih dana.

Istakla je da imamo povoljniju situaciju u Srbiji i da se gase jedna po jedna kovid bolnica.

Kako je rekla, žele da se taj trend nastavi.

Ona je podsetila da sledi polazak u škole i sezona respiratornih infekcija i zbog toga je potrebno preduzeti sve mere da bi se smanjio unos zaraze.

Dr Gojković: Možda ćemo restriktivne mere proširiti i na neke druge države…

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio na konferenciji za medije da je moguće da će u narednih pet do sedam dana Krizni štab evaluirati aktuelnu odluku o neophodnosti negativanog PCR testa za ulazak u Srbiju.

Prema današnjoj odluci Kriznog štaba, za ulazak iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Severne Makedonije u Srbiju neophodan je negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

“Evaluiraćemo za 5 do 7 dana i odluku o tome da li ćemo prema drugim državama uvoditi restriktivne mere. Moguće je i da će one važiti i za naše građane koji dolaze iz tih mesta za koja postoje naznake o pogrošanjoj epidemiološkoj situaciji, videćemo da li će to biti obavezan negativan PCR test ili samoizolacija”, izjavio je Gojković.

Prognoza dr Tiodorovića do kraja meseca

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je na konferenciji za novinare da je epidemiološka situacija u Srbiji nesigurna, ali stabilizujuća, posebno u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca.

“Jedino na krajnjem jugu zemlje, u Bujanovcu i Preševu, i kod albanske manjine, imamo blagi rast zaraženih koji se može povećati”, rekao je Tiodorović.

On je istakao da je obazriv u proceni epidemiološke situacije do kraja meseca, ali da se mogu očekivati bolji rezultati, uz poštovanje mera zaštite.

“Veliki broj naših ljudi ostao je u Srbiji i tu letuje, ali je uočljivo da se ne koriste sva sredstva zaštite na onaj način na koji bi trebalo. Pored provoda, moramo da mislimo i da je virus među nama”, rekao je Tiodorović

“Značajno da je do kraja meseca stabilizujemo situaciju, jer nas očekuju izazovi na jesen”, poručio je Tiodorović.

Trka za vakcinom i za čiju ćemo se opredeliti

Epidemiolog Branislav Tiodorović je na pitanje postavljeno na konferenciji – da li je Srbija u pregovorima za nabavku ruske vakcine ili one koju će obezbediti Evropska unija, rekao da je svaki uspeh sa vakcinom veliki uspeh, bez obzira na to odakle ona dolazi.

“Svi mi koji se bavimo i vakcinologijom znamo da postoji takmičenje”, rekao je on.

“Treba malo sačekati, da vidimo sve do kraja, u vezi sa svim vakcinama. Bićemo na onoj strani čiji su rezultati najsigurniji”, rekao je Tiodorović.

Istakao je da će se u opredeljivanju za vakcinu, Srbija rukovoditi time koja je najuspešnija, odnosno najbezbednija i najefikasnija.

“Nema vakcine bez nuspojava, uvek postoje, ali mi moramo da obezbedimo onu koja ih svodi na minimum”, rekao je Tiodorović.

Na pitanje da li će biti besplatna ili ne, on je rekao da bi to bilo lepo, ali da ne veruje.

“Nema ni besplatnog ručka na svetu”, rekao je Tiodorović.