(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Skoro 8.000 novozaraženih, kafići i restorani zatvoreni tokom vikenda, “predstoji nam težak decembar…”

0
Foto Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 22.837 osoba, njih 7.999 bilo je pozitivno, dok je od posledica kovid-19 preminulo 48 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 269 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 35,02 odsto.

Nove mere u Srbiji: Kafići, restorani i tržni centri rade do 17 časova, tokom vikenda potpuno zatvaranje

Ugostiteljski objekti i objekti uslužnih delatnosti moći će da rade samo do 17 sati radnim danima, a vikendom neće moći uopšte da rade, jedna je od novih mera, koje je predložio Krizni štab, a koje će vlada usvojiti na sednici u četvrtak, prenosi Blic.

Nove mere, tako, stupaju na snagu od petka, 4. decembra, što znači da će važiti od ovog vikenda, a kako saznajemo, na snazi bi trebalo da bdu dve nedelje od usvajanja.

Podsetimo, sednica Kriznog štaba u punom sastavu, na kojoj je analizirana situacija sa korona virusom, trajala je juče od 12 do oko 13 časova, ali je medicinski deo nastavio zasedanje kako bi preciznije definisao predlog novih mera koji su zatim dostavili Vladi Srbije.

Kako prenosi Blic, juče je na sednici Kriznog štaba predloženo skraćeno radno vreme za mnoge delatnosti, ali i zatvaranje tokom vikenda. Predlog medicinskog dela je da ugostiteljske i trgovinske firme, restorani, kafići i barovi, klubovi, tržni centri, igraonice, kladionice, prodavnice i svi drugi prodajni objekti, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni mogu da rade radnim danima do 17 sati, a vikendom ne mogu uopšte da rade.

Velika novina u predloženim novim merama odnosi se na uslužne delatnosti. Frizeri, kozmetički saloni i slično, ali i butici koji nisu u tržnim cetrima, prema postojećim merama, mogu da rade do 21 čas. Uz skraćenje radnog vremena na 17 sati, drastična promena je da se sve to, zajedno s ugostiteljskim objekitma, bude zatvoreno tokom vikenda.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić najavila je da će danas ili najkasnije sutra biti usvojene nove kako je rekla, nešto restriktivnije mere za suzbijanje epidemije koronavirusa. 

Ona je istakla da će se danas sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi zajedno razmotrili “neke mere” i njihovu usaglašenost sa Ustavom. 

“Da li će te mere biti najrestriktivnije zavisi od današnjeg broja novozaraženih jer je utorak po pravilu veoma težak dan u tom pogledu. Po jutrošnjem preseku od 8 časova, deluje da će biti težak dan, ali nije takav skok kao u utorak prošle nedelje”, rekla je premijerka za televiziju Pink. 

Navodeći da mere koje su već usvojene daju određene rezultate, ona je potvrdila da među članovima Kriznog štaba postoje različita mišljenja koje bi mere bile najdelotvornije. 

“Pratimo i situaciju u Evropi i šire, pa se vodimo i time”, rekla je jutros predsednica Vlade Srbije.

“Srbiji predstoji težak decembar, posebno za zdravstvene radnike”

(Beta) –  Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša ocenio je danas da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji smanjuje.

Gostujući na Radio televiziji Srbije (RTS), Ivanuša je ocenio da se i u narednim nedeljama može očekivati pritisak na bolnice, posebno na odeljenja intenzivne nege.

“Nadam se da će pik ovog talasa stići što pre”, rekao je šef Kancelarije SZO u Srbiji i ocenio da predstoji “težak” decembar, posebno za zdravstvene radnike.

Dodao je da se Srbija “intenzivno” priprema za dolazak vakcine.

“Više vakcina znači da će i količina biti veća jer je u početku neće biti dovoljno za sve pa se zato postavljaju prioriteti. Uz vakcinu i javno-zdravstvene mere, verujem da epidemiju možemo staviti pod kontrolu”, naveo je Ivanuša.

Gradonačelnik: “Epidemija u Kragujevcu prilično van kontrole, cifre jako velike…”

(Beta) – Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić izjavio je danas da je epidemija u tom gradu “prilično van kontrole” i da su “jako velike cifre” jer se “deo građanstva” oglušio o protivepidemijske mere.

“U septembru i oktobru upozoravali smo i mi ‘ispred grada’, ali i svi zdravstveni radnici, da će do ovoga doći, obraćali smo se svaki dan i molili smo onaj deo gradjanstva koji ne poštuje mere, da pomogne. Sada je situacija prilično van kontrole. Sada smo otišli na neke jako velike cifre”, rekao je Dašić novinarima.

Rekao je i da su nadležni “dizali tenzije” onda “kada je to bilo najpotrebnije”.

“U tom trenutku je bilo ljudi koji nas ne shvataju ozbiljno. Danas mislim da je svima sasvim jasno, danas više nema ni lokala, ni ‘žurki’, ni drugih većih okupljanja, zato što svako već poznaje nekog ko je na bolničkom lečenju zbog korona virusa. Mi danas, nažalost, gubimo Kragujevčane”, rekao je Dašić.

Dodao je da još ima slobodnih bolničkih kapaciteta za KOVID-pacijente, ali da je problem to što nema dovoljno zdravstvenog osoblja.

“Još imamo dovoljno kapaciteta u privremenoj bolnici na Šumadija sajmu, nismo još ušli u otvaranje novih, u Hali Park ili Domu Artem”, rekao je Dašić.

Po poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, juče je u Kragujevcu potvrdjeno još 316  inficiranih korona virusom. U KC Kragujevac leči se 212 KOVID-pacijenata od kojih je 17 na respiratorima.

“Pregovaramo o proizvodnji vakcina protiv korone u Srbiji…”

(Beta) –  Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da država pregovara o proizvodnji “nekih” vakcina protiv koronavirusa u Srbiji. 

Ona je istakla da “čitav državni vrh kao tim” radi na nabavci vakcine i ocenila da će Srbija biti jedna od prvih zemalja u svetu koja će dobiti vakcinu.

“Želimo da obezbedimo građanima mogućnost izbora i sve te vakcine jer će neko hteti da primi samo Fajzerovu, neko samo vakcinu Moderne, neko neće da čuje za bilo šta drugo osim ruske ili kineske vakcine”, rekla je premijerka za televiziju Pink.

Ona je rekla da je “zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i respektu koji kineski partneri imaju prema njemu”, Srbija jedina zemlja koja će dobiti kinesku vakcinu odmah a da nije učestvovala u ispitivanjima te vakcine.

“Već smo dogovorili sa ruskim partnerima da naše nadležne službe rade na tome da se plastično izrazim, otvore njihov vakcinu i vide kakva je ona”, dodala je premijerka.

Navela je i da Srbija ima “toliko respiratora da će ih biti dovoljno ma koliko situacija bila katastrofalna” a da se samo na testove, dnevno troši nešto više od 700.000 evra. 

“Mnogo više testiramo od svih zemalja u okruženju. Na 100.000 građana imamo 25.540 testova, iza nas su Slovenija i Rumunija, a rezultat testa se čeka najduže 12 sati”, rekla je predsednica Vlade Srbije.