(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Raste broj novozaraženih, odobrena kineska vakcina, „ne, još nije vreme za popuštanje mera…“

0
Foto: Profimedia

Broj novozaraženih ponovo raste, pojedine bolnice izlaze iz kovid sistema, a u zemlju stižu nove doze vakcina, dok su sertifikacije za određena cepiva pri kraju.

Za utorak, 19. januara u devet sati, zakazana je nova sednica Kriznog štaba na kojoj će, pre svega, biti ocenjena epidemijska situacija u zemlji. Na osnovu te procene, članovi Kriznog štaba doneće dalje odluke.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji na koronavirus testirano je 9.040 osoba, od kojih je 1.578 pozitivno,

Potvrđeno je da je preminula 21 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 182 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 17,45 odsto.

Agencija za lekove odobrila kinesku vakcinu protiv koronavirusa: Izdato rešenje za 100.000 doza

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je rešenje za 100.000 komada vakcine iz Kine koja je prošla sve neophodne testove, prenosi Blic.

Kineskoj vakcini je potvrđen kvalitet i može da počne da se daje građanima Srbije, rečeno je iz Agencije.

Podsetimo, u subotu je u Srbiju stiglo milion doza vakcine kineske kompanije „Sinofarm“, a kontingente je na aerodromu Nikola Tesla dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kineska „Sinofarm” je treća vakcina koja će biti u upotrebi u Srbiji, nakon „Fajzerove” i ruske „Sputnjik V”.

Ministarstvo prosvete: Nastava se odvija nesmetano

Nastava prvog radnog dana u drugom polugodištu školske 2020/2021. godine odvija se nesmetano i uz poštovanje svih propisanih epidemijskih mera.

U svim osnovnim i srednjim školama obrazovno-vaspitni rad se ostvaruje po odgovarajućim modelima.

Zbog vremenskih neprilika i neprohodnih puteva u pojedinim izdvojenim odeljenjima škola u ruralnim sredinama u oblasti Sjenice i Novog Pazara, kao i okolini Zaječara i Leskovca nastava se održava na daljinu.

Ružić: “U sredu počinje vakcinacija prosvetnih radnika…”

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić ja najavio vakcinaciju prosvetnih radnika od srede 20. januara.

Ružić je pozvao sve zainteresovane zaposlene u vaspitno-obrazovnom sistemu da se, ukoliko to nisu učinili do sada, izjasne na portalu eUprava za imunizaciju kako bi se realizovao plan vakcinacije.

“U sredu će početi vakcinacija i zaposlenih u prosveti, čime pokrivamo i ovaj važni sistem zaštitom od kovida 19”, rekao je Ružić i dodao da je imunizacija jedini način da se ova pošast zaustavi.

Zaposleni u prosveti, pored zdravstvenog sistema, navodi ministra, važan su deo za funkcionisanje društva i jasno je zašto su i oni prioritet.

Prosvetni radnici koji su se izjasnili za imunizaciju će dobiti informaciju o terminu i mestu vakcinacije. 

Zelić: Pri samom kraju postupak sertifikacije kineske vakcine

„Agencija za lekove je pri kraju postupka za sertifikovanje kineske vakcine Sinofarm, sati su u pitanju, a uporedo se završavaju i postupci za nove količine i nove serije Fajzerove i Sputnjik vakcine“, rekao je Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), a prenosi RTS.

„Bukvalno su sada sati u pitanju. Pri kraju smo postupka za ‘Sinofarm’, ali se paralelno završavaju postupci i za druge vakcine“, rekao je Zelić za TV Prva.

Na pitanje novinara da li to znači da će kineska vakcina biti odobrena do kraja dana i od sutra biti spremna za upotrebu, Zelić je rekao da se nada da će biti tako.

„Žurimo da završimo posao što pre, ali se trudimo da poštujemo tri ključna parametra – kvalitet, efikanost i bezbednost“, rekao je Zelić.

Vakcinacija od sutra za prosvetne radnike, MUP, vojsku, predstavnike medija

„Vakcinacija za sledeću prioritetnu grupu, u koju spadaju prosvetni radnici, pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i predstavnici medija, počeće sutra“, najavila je premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je rekla da su predstavnici medija, posebno medijski radnici koji su stalno na terenu, uvršteni u prioritetnu grupu, na apel medijskih udruženja, ali i na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Od sutra kreće masovna vakcinacija stanovništva“, rekla je Brnabićeva i apelovala na sve da se što u većem broju prijave.

Kako je navela, što se brže i efikasnije obavi vakcinacija, to ćemo se brže vratiti normalnom životu.

Izrazila je očekivanje da ćemo tokom 2021. godine, u zdravstvenom smislu, moći da živimo kao pre pandemije koronavirusa.

Vučić se obraća nakon sednice državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju

(Beta) – Zajednička sednica državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju biće održana sutra u Beogradu.

Sednici će predsedavati premijerka i predsednik Srbije, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić. 

Kako je najavljeno iz Predsedništva, sednica će početi u 8 časova u Palati Srbija a po njenom završetku, javnosti će se obratiti Vučić.

Prethodnih dana u Srbiju je stiglo više od milion doza vakcina protiv koronavirusa.

Dopremljene su vakcine američko-nemačkog proizvođača Fajzer, kineskog Sinofarm i ruska vakcina Sputnjik V.

Dr Janković: „Ne, još nije vreme za popuštanje mera, ne treba razmišljati o tome

(Beta) – Imunolog Srđđa Janković izjavio je danas da za sada nema opuštanja mera, jer je trenutna epidemiloška situacija samo prvi nagoveštaj da situacija ide na bolje.

„Nije trenutak da se priča o ublažavanju mera, važno je da i dalje poštujemo mere koje su na snazi“, rekao je za Radio-televiziju Srbije Janković, koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Upitan o razlici između starog i novog soja koronavirusa, Janković je rekao da je razlika samo u stepenu prenošenja virusa.

„Za sada jedina razlika koja je nađena između starog i novog soja virusa jeste da se novi tip lakše prenosi. Trenutno nema dokaza da izaziva težu kliničku sliku“, ocenio je on.

Koliko god da se „uzdamo“ u vakcinu, osnovno je da se i dalje održava fizička distanca i nose maske, dodao je on.

Naveo je da osobe koje žele da se vakciniše, treba da se prvenstveno konsultuju sa svojim izabranim lekarom, ukoliko imaju neku hroničnu bolest, kao i trudnice, žene koje planiraju da ostanu u drugom stanju ili osobe koje imaju izražene alergije.

Počeli sa radom kol-centri za pomoć oko vakcinacije u beogradskim opštinama

U beogradskim opštinama danas su počeli s radom kol-centri putem kojih će sugrađanima starijim od 65 godina biti ponuđena pomoć oko prijave za vakcinaciju i prevoza do mesta gde se obavlja vakcinacija.

Radno vreme kol-centara je od osam do 16 sati, a kako je rečeno, po potrebi će biti i produženo.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je jutros obišao kol-centar na Vračaru, rekao je da je Srbija jedina zemlja u ovom delu Evrope koja je počela masovnu imunizaciju i dodao da je prošle nedelje u Beogradu počela vakcinacija građana starijih od 75 godina koji su se prijavili preko portala e-Uprave.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!