(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Pozitivne 154, a preminule dve osobe; Da li će biti popuštanja mera i kako je SZO ocenio dosadašnje rezultate; U regionu skače broj novoobolelih…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 9.932 osobe, njih 154 bilo je pozitivno, dok su preminula dva lica, što je najniži broj umrlih od 27. juna.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 37 pacijenata.

List Blic piše da, ukoliko narednih dana ne dođe do novog skoka broja zaraženih, članovi Kriznog štaba bi mogli da se saglase sa predlogom da pojedine epidemiološke mere budu ublažene.

Tako bi kafići sa baštama mogli da rade do 1.00, a dozvolilo bi se i odigravanje sportskih utakmica u zatvorenom prostoru – košarkaških, odbojkaških, vaterpolo, rukometnih, navodi ovaj list.

Šef SZO za Evropu: Reakcija Srbije na drugi pik prvog talasa bila adekvatna

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je putem video-linka sa generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hansom Klugeom o epidemiološkoj situaciji u Srbiji u Evropi, kao i zajedničkim aktivnostima u narednom periodu.

Srbija je dobila zvaničan poziv da predsedava velikom konferencijom evropskih država o imunizaciji.

Ministar zdravlja zahvalio je dr Klugeu na dosadašnjoj saradnji i podršci Srbiji i istakao da koronavirus može biti pobeđen samo zajedničkim aktivnostima i saradnjom svih država Evrope, jer virus ne poznaje granice i pogađa sve građane starog kontinenta. Direktor SZO je istakao je da je aktuelna epidemiološka situacija u Srbiji najbolja potvrda efikasnosti primene epidemioloških mera, te da je reakcija Srbije na drugi pik prvog talasa bila pravovremena i adekvatna i da preventivne mere koje su uvedene daju dobre rezultate, preneo je RTS.

Novi Pazar: Lekari i sestre traže isplatu dežurstava i minulog rada

Zaposleni u Opštoj bolnici u Novom Pazaru zatražili su od uprave te zdravstvene ustanove isplatu naknade za neisplaćena dežurstva i minuli rad, a u skladu sa Zakonom o platama u državnim organima i javnim službama, objavio je danas radio Sto plus.

U zahtevu, koji je potpisalo oko 30 medicinskih sestara i osam lekara, oni se pozivaju na izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) kojim je utvrdjeno da je Opšta bolnica “pogrešno izračunavala naknade za dežurstva i minuli rad” zbog čega su zaposleni dobijali manje nego što je zakonom predvidjeno.

Zdravstveni radnici su upravi Opšte bolnice predložili vansudsko poravnanje kojim će im biti isplaćeni ti dodaci od 1. januara 2019. godine i to glavnog duga, bez kamate.

“Nadamo se da ćete prihvatiti predlog, jer bi u suprotnom bili prinudjeni da potražimo sudsku zaštitu”, navodi se u zahtevu.

Državni revizor utvrdio je da dodatak na platu za dežurstvo nije uključivao u osnovicu za obračun ukupni koeficijent zaposlenog, već samo osnovni koeficijent, a propisani dodatak na platu za minuli rad obračunavan je samo na osnovicu koju čini osnovna plata, za redovan rad.

Institut Banjica izašao iz kovid sistema, prvo operacije onkoloških pacijenata

Institut za ortopediju “Banjica” više nije kovid bolnica i od danas počinje ponovo da prima ortopedske pacijente.

Prof. dr Zoran Baščarević, direktor te ustanove izjavio je za RTS da se nastavlja lečenje onih čije je lečenje prekinuto, a pre svega to su pacijenti sa malignitetom, sa infekcijama i sa svežim traumama.

U kovid sistem su ušli 7. jula i sada su pripremili operacioni blok, intenzivne terapije i ambulantne prostore.

“Prvo operišemo pre svega onkološke pacijente. Od ponedeljaka ćemo imati 20 pacijenata za prijem u bolnicu, polovinu ćemo operisati i u hitnim slučajevima operišemo i nešto lakše pacijente, oko 30 ili 40 operacija će biti”, rekao je Baščarević.

Naveo je da poslednjih meseci trošilo oko pet tona kiseonika dnevno, a ranije je to bilo dovoljno ѕa period od tri godine.

Jedinica intenzivnog lečenja je bila puna, ukazao je Baščarević i dodao da su za 36 sati – 7. i 8. jula primili 300 pacijenata u osam ambulanti.

U čačanskoj bolnici 24 kovid pacijenata

Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku sada je smešteno 24 pacijenata, saopštio je danas čačanski Radni tim za praćenje koronavirusa.

Sa teškom kliničkom slikom zbog koronavirusa u čačanskoj bolnici je dvoje pacijenta, od kojih je jedan priključen na respirator.

U protekla 24 sta u prijemnoj ambulanti čačanske bolnice pregledano je 25 osoba sa simptomima kovid infekcije, od kojih je dvoje primljeno na bolničko lečenje, navodi se u saopštenju Radnog tima.

Direktor klinike za ORL: Gubitak mirisa i ukusa zbog kovida 19 prolazan, oštećenje uha trajno

Direktor Klinike za otorinolaringologiju (ORL) Kliničkog centra Srbije prof. dr Nenad Arsović izjavio je danas da je gubitak mirisa i ukusa zbog virusa korona prolaznog karaktera, ali da može izazvati trajno oštećenje uha.

On je gostujući u jutarnjem programu televizije Prva rekao da lekari mogu da utvrde da li je gubitak čula mirisa posledica virusa Kovid-19.

Kako je kazao, još je neistraženo koje delove uha virus korona najčešće napada i kakve posledice ostavlja na taj organ.

“Zato što ima vrlo malo publikacija. U jednoj udruženoj studiji svega 26 prijavljenih slučajeva ima koja dovode do oštećenja sluha”, rekao je Arsović.

Dodao je da su tu dominantno senzori neuralnog oštećenja sluha koji govore da dolazi do oštećenja samog unutrašnjeg uha, odnosno Kortijevog organa i tada bivaju napadnute neuro epitelne ćelije koje su odgovorne za sluh u perifernom organu što dovodi do trajnog oštećenja.

“Ta istraživanje je moguće sprovesti i retrospektivno kod pacijenata u odgovarajućim uslovima”, kazao je Arsović.

Na pitanje zašto je važno da se PCR test radi tako što se uzima uzorak iz grla i iz nosa rekao je da bi taj test bio najreprezentativniji kada bi se uzorak uzimao iz prostora koja se nalazi iza nosa.

“Pošto je vrlo nezgodno i nikad nismo sigurno da ćemo moći odatle da uzmemo onda se uzima i iz nosa i iz grla tako da pokrijemo taj deo anatomski gde bi moglo da dodje do prisustva virusa”, naveo je.

U DOMOVIMA ZARAŽENO 118 KORISNIKA i 40 ZAPOSLENIH

Zaključno sa današnjim danom u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraza korona virusom potvrdjena je kod 118 korisnika i 40 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 904, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 367, navodi se u saopštenju.

Dom za smeštaj odraslih i starijih “Doživeti stotu”, Beograd, Dom za smeštaj odraslih i starijih “Stara pruga”, Umka i Dom za smeštaj odraslih i starijih “Radost” u Negotinu, rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo je donelo rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih “Nada”, u Beogradu.

“Кorisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji”, dodaje se u saopštenju.

REGION

U Hrvatskoj rekordan broj zaraženih

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabeleženo rekordnih 358 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj trenutno obolelih 2.352, rekao je danas ministar zdravlja Vili Beroš.

Beroš je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite naveo da su na bolničkom lečenju 184 osobe, što je 7,4 odsto od ukupno aktivnih slučajeva, a od kojih je 10 na respiratoru. Nije bilo preminulih.

Kako javlja agencija Hina, hospitalizovano je 26 novih bolesnika, a u samoizolaciji ih je 7.993.

U protekla 24 sata sa bolničkog lečenja otpušteno je 19 osoba, a ukupno 1.399, dok je oporavljenih kod kuće 4.910.

Broj pozitivnih je od prvog slučaja zaraze ukupno 8.889, a testirano 156.787 ljudi, od čega u proteklih 24 sata 3.228.

Medju zdravstvenim radnicima je 130 aktivnih slučajeva, od čega u samoizolaciji 631 osoba.

Po županijama najviše je novozareženih u Splitsko-dalmatinskoj 136, potom u Zagrebu 58, Šibensko-kninskoj 33, Primorsko-goranskoj 20, Zagrebačkoj 19, Zadarskoj 15, Varaždinskoj 11, kao i u Brodsko-posavskoj, dok je u ostalim županijama taj broj ispod deset.

“U Splitu su detektovana nova žarišta, to je nekoliko teretana i fitnes centara, restorana sa zaraženim osobljem, utakmica gde su pozitivni takmičari i gledaoci te dva doma u Splitu, pa je u Nacionalnom štabu pripremljena odluka o uvodjenju nužnih mera za tu županiju”, rekao je Beroš.

U BIH 11 novih smrtnih slučajeva od korone

U poslednja 24 časa u Bosni i Hercegovini registrovano je jedanaest smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, čime se ukupan broj žrtava od početka epidemije povećao na 566.

U Federaciji BiH preminulo je sedam osoba, a u RS četiri.

U BiH su u protekla 24 časa registrovane 283 novozaražene osobe, od čega u Federaciji BiH 210, a u RS 73.

U Federaciji BiH testirano je 1.320 uzoraka, od kojih je 210 pozitivno na korona virus.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima osim u Bosansko-podrinjskom.

U posljednja 24 časa u RS su testirana 434 uzorka, a korona virus potvrdjen je kod 73 osobe.

Najviše obolelih je iz Banjaluke, 29 osoba, a novi slučajevi registrovani su u još 13 gradova i opština u RS.

Od početka epidemije u BiH je od korona virusa obolelo 18.455 osoba.

AFP: Najmanje 820.180 žrtava korona virusa u svetu, gotovo 24 miliona zaraženih

Najmanje 820.180 osoba je do danas umrlo u svetu od koronavirusa, više od 23.950.580 je zaraženo, dok se najmanje 15.340.900 oporavilo od bolesti, najnoviji su podaci koje je prikupila agencija Frans pres.

Broj zaraženih ne predstavlja pravu sliku pandemije pošto neke zemlje testiraju samo teže obolele, neke koriste testiranje za praćenje virusa, dok veliki broj siromašnih država ima ograničene kapacitete za testiranje.

U utorak je širom sveta registrovano 6.169 novih žrtava, a novozaraženih je 249.893. Zemlje sa najviše umrlih su Brazil sa 1.271 novom žrtvom, SAD sa 1.132 i Indija sa 1.059 žrtava.

SAD su najpogodjenija zemlja pandemijom korona virusa sa 178.524 žrtve i 5.779.395 zaraženih, podaci su Univerziteta “Džons Hopkins”.

Najmanje 2.053.699 osoba se oporavilo od bolesti.

Posle SAD, po težini posledica pandemije slede Brazil sa 116.580 žrtava i 3.669.995 zaraženih, Meksiko sa 61.450 žrtava i 568.621 zaraženim, Indija sa 59.449 žrtava i 3.234.474 zaražena i Velika Britanija sa 41.449 žrtava i 327.798 zaraženih.

Medju teško pogodjenim zemljama su i Belgija i Peru gde ima najviše umrlih u odnosu na broj stanovnika, 85 žrtava na 100.000 stanovnika, potom Španija (62), Velika Britanija (61) i Italija (59).

Kina, bez teritorije Hongkonga i Makaa, ima 84.996 zaraženih osoba, uključujući 15 novoinficiranih, 4.634 žrtve i 80.015 oporavljenih.

Latinska Amerika i Karibi imaju 264.009 žrtava i 6.870.822 zaražena, Evropa ima 213.747 žrtava i 3.794.310 zaraženih, SAD i Kanada 187.650 žrtava i 5.905.364 zaražena, Azija ima 90.835 žrtava i 4.713.006 zaraženih, na Bliskom istoku je 35.078 žrtava i 1.434.459 zaraženih, Afrika ima 28.274 žrtve i 1.204.600 zaraženih, a Okeanija 587 žrtava i 28.026 zaraženih.

Frans pres je došao do ovih podataka od nacionalnih zdravstvenih službi i Svetske zdravstvene organizacije. Agencija napominje da dnevni podaci mogu da ne odgovaraju podacima objavljenim prethodnog dana zato što vlasti vrše korekcije podataka ili kasne sa njihovim objavljivanjem.

(Beta)