(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Ponovo raste broj novozaraženih, sutra počinje vakcinacija – ko je prvi na spisku, „lekari ne vide mogućnost za popuštanje mera…“

0
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija u Srbiji je nešto povoljnija u odnosu na prethodne nedelje, mada je poslednji presek ukazao na blagi rast broja zaraženih, ali medicinski deo Kriznog štaba upozorava da su praznici i potencijalno organizovanje dočeka Nove godine veliki rizik za širenje infekcije.

Srbija je prethodnog dana dobila prvi kontigent Pfizerovih vakcina protiv koronavirusa, a planom koji je usvojio Nacionalni koorordinacioni tim za imunizaciju protiv kovid-1, korisnici staračkih domova stariji od 70 godina prvi će primiti vakcinu.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 16.617 osoba, njih 4.426 je pozitivno, dok su nažalost 51 osobe preminule.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“ na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 309 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 26,63 odsto.

Ana Brnabić i Darija Kisić Tepavčević će sutra primiti vakcinu

Vakcinu protiv koronavirusa prvi će sutra primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu, ali i premijerka Ana Brnabić i ministarka rada dr Darija Kisić Tepavčević, potvrđeno je Tanjugu u vladi.

Ministarka rada i socijalne politike Darija Kisić Tepavčević potvrdila je za portal Nova.rs da će se sutra vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv koronavirusa.

“Da, sutra ću se vakcinisati”, rekla je Kisić Tepavčević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas je izjavio da bi sutra trebalo da krene vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji, i to od domova za stare.

“I neko iz državnog vrha će da primi vakcinu, da li Ana, Darija ili ja, videćemo. Nekoga od nas ćemo da ostavimo za drugu, da pokažemo ljudima da je dobra svaka vakcina koju naš zdravstveni sistem dobije”, rekao je Vučić.

“Lekari ne vide mogućnost za popuštanje mera, a ni da se slavi Nova godina kao svaka…”

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da lekari ne vide mogućnost za značajnije popuštanje mera, a ne vide ni mogućnost da se Nova godina slavi kao svaka Nova godina uz okupljanja koja su opasna.

Medicinski deo Kriznog štaba će postaviti crvene linije preko kojih neće preći u popuštanju mera a da se ne ugrozi zajednički protivepidemijski napor, istakao je Janković za RTS.

Kaže da nije vreme da razmišljamo o popuštanju jer situacija nije počela da se popravlja u značajnijoj meri.

„Mutacije su prisutne od početka, sa vakcinom pišemo poslednje stranice o ovom virusu…“

„Vest iz Velike Britanije, Holandije i Italije da je koronavirus mutirao je vest za radio, televiziju, štampu, medije. To nije vest za virusologe, jer oni jako dobro znaju da ovaj virus kao drugi virusi konstantno mutira, rekla je virusološkinja dr Nada Kuljić Kapulica, prenosi Blic.

Ona je istakla da je poznato da su mutacije kod koronavirusa prisutne od prvog dana kao i nove varijacije.

Prema njenima rečima sve laboratorije sveta, koje mogu da detektuju mutacije, rekle su složno i naučnici su se arbitarno složili, bez obzira na mnogobrojne mutacije, da se virus nije značajno promenio, nije postao opasniji, smrtonosniji, ne daje žešću bolest.

Dr Kapulica je rekla da su evropski i svetski zvaničnici objavili da je prva varijanta virusa opisana još u Kini, a više od 10 zemalja Evrope je registrovalo varijante.

To što je sad došla nova varijanta, objašnjava doktorka, ne mora da znači ništa bitno zato što se zna da je genetski sklop ovog virusa takav da se ne menja tako brzo.

„Da bih to dokazala nedavno sam pročitala da je prvi humani korona virus koji je otkriven 1965. godine, njegov genom je upoznat posle 40 godina. Tada je urađena mapa genoma tog prvog virusa i virusa 2001. godine koji je izazvao epidemiju u Normandiji. Naučnici su se iznenadili kada su videli da su za 40 godina u tom virusu opisane samo dve varijante i šest značajnih mutacija. To samo potvrđuje da su korona virusi dosta stabilni“, objasnila je ona.

Dodala je da su koronavirusi dosta stabilni po pitanju svog genoma.

„Kod njih nisu rasprostranjene mutacije, da se virus menja, da bude žešći nego je ostao isti“, rekla je Kapulica.

„Koliko se zna PCR testovi će ostati isti i oni će detektovati viruse. Vakcina će biti korisna zato što treba da dođe do drastične promene u onom delu virusa koji se nalazi u vakcini, na koja se stavraju antitela“, smatra Kapulica.

Istakla je da ne moramo svi da obolimo od koronavirusa, ali da bi se izborili sa virusom, dobar deo populacije treba da ima antitela i na taj način se stvara štit i virus onda nestaje.

„Naš imuni sistem je višeslojan. Imate i antitela i ćelijsku odbranu koja je jako bitna i najznačajnija u virusnm infekcijama a imate i genetske predispozicije od kojih su neke poznate a neke nisu“, rekla je doktorka.

„Masovnost oboljevanja je velika i ako ću uporediti pravu klasičnu borbu sa borbom vakcine protiv korona virusa to je kao da smo dobili S-200, S-300 raketni sistem. Mi smo to dobili vakcinom. Vakcina će strahovito da pomogne u toj borbi sa korona virusom. Ona će biti samo jedan segment u toj borbi i moramo da koristimo sva raspoloživa sredstva da bi ovo pobedili“, istakla je ona.

Naglasila je i da će način vakcinacije, prioritetne grupe i izbor vakcine odrediti epidemiolozi.

„Pošto smo dospeli u fazu vakcine pretpostavljam da pišemo drugu polovinu ili poslednje stranice za ovaj virus“, zaključila je doktorka.

“Već danas bih otkazao let iz Londona, ali nisam ja taj koji odlučuje…”: Dr Tiodorović o opasnosti od novog soja koronavirusa

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je je rekao da bi po njemu, odluka Srbije o prekidu aviosaobraćaja bila dobra sa stanovišta zaštite stanovništva od novog soja virusa, koji se prema podacima britanskih zvaničnika širi 70 odsto brže od drugih sojeva kovid-19, ali da nije on taj koji odlučuje o tome.

“Vrlo je važno da pratimo takoreći iz sata u sat kretanje sa novim mutacionim oblikom virusa u Velikoj Britaniji, koji se pojavio i u nekim državama u EU. Ja bih kada bi odlučivao, nije to moje, zna se ko o tome odlučuje, današnji popodnevni let iz Londona otkazao. Mislim da je to potpuno jasno i moje kolege su rekle da treba otkazati letove iz Londona”, objasnio je dr Tiodorović, prenosi RTS.

“Malo se za sada o svemu tome zna, barem u javnosti. Naučnici i virusolozi koji ga direktno prate kažu da nema nekih karakteristika zbog kojih bi trebalo da strahujemo. Međutim, on se lakše širi što je dovoljna karakteristika da se ipak obrati pažnja na njega”, ocenio je Tiodorović.

Dodao je da naučnici objašnjavaju da vakcina koja je već verifikovana za upotrebu kod nas i u EU deluje i na mutirani soj virusa.

“I to bi trebalo da bude tako. Međutim, ja sam za to da ipak malo sačekamo, procenimo, malo pogledamo, sprovedemo mere kako bi onemogućili njegov dolazak na našu teritoriju”, istakao je dr Tiodorović.

Dr Kon: “Svako ko me upozorava na Hipokratovu zakletvu zbog rada u Kriznom štabu neka se preispita…”

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon obratio se jutros na Fejsbuku povodom navodnih kompromisa i istakao da niko od lekara koji su članovi ovoga tela nije podržao popuštanje epidemioloških mera, i naglasio da su “posebno oštru granicu” postavili kada su u pitanju kafići i restorani.

“Svako onaj koji me upozorava na Hipokratovu zakletvu zbog rada u Kriznom štabu I nekih navodno prihvaćenih kompromisa neka se duboko preispita. Makar to bio i profesor Dragan Delić. To veze nema sa istinom. Hipokratova zakletva je neprekidno ispred svega. Popuštanje mera nije NIKADA podržana od medicinskog dela Kriznog štaba. Posebno je oštra granica bila u odnosu na rad kafića i restorana”, napisao je dr Kon na Fejsbuku.

Stigle vakcine

Prve doze Fajzerove vakcine stigle su u Srbiju. U sklopu tog kontigeta nalazi se 4.875 komada vakcina.

U drugoj tranši, koja se očekuje u januaru, biće vakcinisani zdravstveni radnici u kovid sistemu, a zatim i ostalo medicinsko osoblje.

Dr Đerlek je rekao da se očekuje da u januaru stigne između 350.000 i 360.000 vakcina.

“Ceo operativni plan će biti vrlo dinamičan i menjaćemo ga u zavisnosti od količina doza vakcina s kojima raspolažemo. Mi ćemo napraviti orijentacioni plan“, rekao je Đerlek i dodao da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim donositi odluke o planu vakcinacije.

On je naveo da se očekuje da početkom sledeće nedelje počne vakcinacija nakon što, kako kaže, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobri i uslužnu dozvolu za Fajzerovu vakcinu.

Da li su trudnice u povećanom riziku?

Profesorka imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Emina Milošević rekla je da se savetuje da trudnice preskoče vakcinaciju, jer one nisu bile uključene u treću fazu ispitivanja.

„Američke preporuke daju mogućnost da se trudnice i dojilje vakcinišu ako žele. Iz dizajna vakcina ne postoji bojazan za neku opasnost po njih“, rekla je dr Milošević, prenosi RTS.

Zna se, dodaje, da se ne preporučuje ljudima koji su imali ozbiljne alergijske reakcije, ako se ne zna čime su reakcije bile izazvane. Polietilen glikol se smatra da može da izazove potencijalnim alekrgijskim reakcijama. Napominje da su one izuzetno retka pojava.

„U Britaniji, gde je vakcinisano pola miliona ljudi su se javila dva slučaja težih alergijskih reakcija“, navodi Miloševićeva.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500