(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Pad broja zaraženih, Krizni štab o radnom vremenu za Novu godinu, “nema nuspojava kod onih koji su primili vakcinu”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 11.190 osoba, njih je 2.559 pozitivno.

Potvrđeno je da su preminule 43 osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 288 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 22,86 odsto.

Novi korona presek po gradovima: U Beogradu manje od 700 novozaraženih, pad broja inficiranih i u ostalim mestima…

Završena sednica Kriznog štaba: Šta je rečeno o merama za Novu godinu?

Krizni štab je razmatrao trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji i odlučivao o merama za predstojeće praznike.

Sednici je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.  

Krizni štab je doneo odluku da 31. 12. i 1. januara restorani i kafići rade do 18 sati, a prehrambeni objekti do 20 sati, prenosi RTS.

Neće biti organizovanog dočeka Nove godine niti reprize.

Sutra zaseda Vlada Srbije i trebalo bi da usvoji preporuke sa današnje sednice Kriznog štaba.

Privremena bolnica u “Areni” od oktobra radi danonoćno, trenutno smešteno 413 pacijenata

“Privremena kvovid bolnica u “Areni” po drugi put je otvorena 25. oktobra i od tada je kroz nju prošlo 2.080 pacijenata”, rekao je glavni koordinator te privremene bolnice doktor Predrag Bogdanović.

“Kroz ‘Arenu’ je prošlo 2.080 pacijenata a trenutno ih je 413. Statistički podaci pokazuju da je veći broj otpusta od prijema ali nema mesta opuštanju. Pacijenti koji su ostali su sa težom kliničkom slikom i neretko na lečenju ostaju i po mesec dana.  Svih 350 mesta na kiseoniku su  popunjena. Imamo i mlađe pacijente sa težom kliničkom slikom a stariji se uz pridružene bolesti teže i duže oporavljaju”, rekao je Bogdanović, a prenosi RTS.

U privremenoj kovid bolnici u beogradskoj “Areni” svakodnevno se uradi oko 150 labaratoriskih analiza a rengenskih snimaka od 50 do 100. Danonoćno se radi a tako će biti i u vreme praznika.

“Nama predstoje praznici, medicinske ekipe rade danonoćno a poruka je i dalje da se strogo poštuju vreme prevencije. Biće vremena da se vratimo starim navikama, sada socijalna distanca i maske ono su što svima može da nam pomogne”, poručio je dr Bogdanović.

Đerlek: Vakcinu primilo 700 korisnika staračkih domova, nema nuspojava

Državni sektretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je vakcinisano 700 korisnika staračkih domova i da se kod vakcinisanih nisu javile nuspojave.

On je za televiziju Hepi rekao da je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” napravio plan primanja vakcine.  

“Batut je napravio plan ko će kad primiti vakcinu, ali na to utiče i epidemiloška situacija. Od polovine januara vakcinu će primiti zdravstveni radnici”, rekao je Đerlek.  

Đerlek je dodao da će Srbija u januaru dobiti novih 80.000 doza Fajzer vakcine i da narednih dana Agencija za lekove treba da izda sertifikat za rusku vakcinu Sputnjik V i kinesku vakcinu.  

“Vakcinu može da primi samo zdrav čovek, ako se neko pojavi sa temperaturom, on taj dan neće moći da se vakciniše”, kazao je Đerlek.  

Imunitet

Mnogo je nepoznanica u vezi sa koronavirusom, a jedna od glavnih je da li se i koliko antitela zadržavaju u organizmu osobe koja je preležala koronavirus.

Tokom prvog talasa, na osnovu istraživanja koje je obavio Medicinski fakultet utvrđeno je da je 6,4 odsto stanovnika imalo igG antitela.

U drugoj studiji, završenoj pre početka trećeg talasa utvrđeno je da je 20,7 odsto stanovnika imalo igG antitela.

S obzirom na to da je gotovo polovina zvanično zaraženih koronavirusom u Srbiji inficirana u decembru, pretpostavlja se da bi nakon trećeg talasa trebalo značajno da skočki procenat stanovnika sa antitelima.