(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Pad broja novozaraženih, “u prvoj nedelji novembra više slučajeva nego u prvih 17 nedelja pandemije”, na respiratorima sve mlađi ljudi…

0
Foto Profimedia

U poslednja 24 sata na koronavirus širom Srbije testirano je 8.397 osoba, njih 1.318 bilo je pozitivno, dok je od posledice infekcije COVID-19 preminulo 11 lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 119 pacijenata.

Broj bozitivnih u odnosu na broj testiranih, tzv. “Konov koeficijent”, iznosi 15,69 odsto.

Prema poslednjim podacima o broju zaraženih koronavirusom u gradovima širom Srbije, Beograd je i dalje najugroženiji sa 583 zaraženih, dok se na listu vratio i Kragujevac, dok i Kraljevo beleži nagli skok inficiranih, prenosi Blic.

Od ukupnog broja zaraženih (1.318) u proteklih 24 sata čak 44 odsto njih, tačnije 583, registrovano je u prestonici.

To jeste duplo manje nego prethodnog dana kada je u Beogradu bilo 1.057 slučajeva, ali situacija nije ni malo za opuštanje jer je upravo u glavnom gradu i najveće žarište. A osim toga, pondeljkom se inače beleži manji broj novozaraženih, jer su to podaci od vikenda, kada inače manji broj ljudi ide kod lekara.

Na drugom mestu ponovo se nalazi Novi Sad sa 139 novih slučajeva, što je za sedam više nego juče.

Kragujevac, koji prethodnog dana uopšte nije bio na ovoj listi, a sada je na trećem mestu sa čak 127 novoobolelih.

Četvrti je Niš sa 76, što je znatno povećanje u odnosu na prethodni dan kada je u najvećem gradu na jugu Srbije registrovano 50 slučajeva.

Još jedan grad u kome je zabeleženo povećanje broja novoobolelih je Kraljevo sa 66, što je 25 više nego juče.

U Šapcu je prema poslednjim podacima registrovano još 43 slučaja, odnosno 17 više nego prethodnog dana.

U ostalim mestima registrovano je manje od 20 novoobolelih.

“Treba zabraniti rad noćnih klubova i barova”

“Treba pogledati šta su druge zemlje uradile, zabranile su rad noćnih klubova i barova, to je razumna mera i to prvo treba da usledi”, smatra epidemiolog u penziji prof. dr Zoran Radovanović.

 On kaže da je trenutno stanje posledica nepreduzimanja mera.

“Država da nam kaže šta je politika, da li su se opredelili za tiho prokužavanje, jer iznenađujuća je pasivnost, po podacima ispada da smo u prvoj nedelji novembra imali više zaraženih nego za 17 nedelja na početku. Na početku pandemije podaci su bezočno krivotvoreni, mnogostruko, krajem marta je predsednik rekao da će groiblja biti puna, a bilo je 85 zaraženih. Sada je skoro 3.000. Znamo da su falsifikovani podaci, a izgleda da su današnje cifre bliže realnosti. Sklonost države i štaba je da se igraju brojkama i prikazuju nam smo deo”, rekao je za N1 epidemiolog Radovanović. 

Smatra i da je nepoverenje u narodu toliko da su i Krizni štab i političari izgubili svaki kredibilitet.  Na pitanje šta bi trebalo preduzeti, Radovanović kaže da treba pogledati druge zemlje. 

“Zabranile su rad noćnih klubova i barova, to je razumna mera i to prvo treba da usledi. Ja sam o tome već pisao i kritikovali su  me kako to ne mislim o ekonomiji. Teško državi koja zavisi od klubova, vlasnici neće propasti, zna se ko vodi noćne klubove”, dodaje.  

“Na respiratoru su po pravilu mlađi pacijenti koji su zanemarivali simptome”

Anesteziolog dr Marija Milenković, koordinatorka kovid bolnice Bežanijska kosa, koja u regularnim okolnostima radi u Urgentnom centru, kaže da su kapaciteti bolnice popunjeni.

“U trećem talasu su najozbiljnije kliničke slike, vrlo brzo se razvijaju upale pluća i vrlo su brza pogoršanja. Kad nam pacijent dođe s pneumonijom u zakasnelom stadijumu, sve je bliže mehaničkoj ventilaciji. Na respiratorima su nam listom mlađi ljudi, koji su bili zdravi pre korone”, rekla je dr Milenković.

Detaljno je opisala i starosnu strukturu pacijenata na respiratorima.

“Uopšte nema starije populacije, uglavnom su to pacijenti starosti od 45 do 65 godina. Naravno, ima i poneki baš star pacijent, ali to su uglavnom oni koji su tu došli iz bolnice, posle neke operacije, gde im je i otkrivena korona. Ali ima dosta mladih koji su zanemarivali svoje simptome s visokom temperaturom i onda su zbog pogoršanja završili na mehaničkoj ventilaciji. Kada već dođu u zakasnelom stadijumu pneumonije, nema im mnogo pomoći. Uvek zahtevaju neki vid mehaničke ventilacije, neinvanzivne ili invazivne. Trenutno najmlađi pacijent koji nam je na respiratoru ima oko 40 godina, a najstariji nam je od 86”, objasnila je ona u razgovoru za Kurir.

“Zauzete četiri petine kovid bolnice u Areni…”

U privremenoj kovid bolnici u beogradskoj Areni “trenutno je smešteno 409 pacijenata a slobodno je još 101 mesto”, izjavio je danas jedan od koordinatora te bolnice Vlado Batnožić.

On je za televiziju Pink rekao da najmlađi pacijent ima 17 a najstariji 86 godina kao i da svi imaju srednje tešku kliničku sliku. 

“Juče je primljen 31 pacijent i konstantno se radi o težoj kliničkoj slici. O njima brine 50 lekara i 80 medicinskih sestara”, rekao je Batnožić.

Novo žarište

Poslednjih dana, pored Beograda izdvajaju se i druga žarišta koronavirusa – ne toliko velika i intenzivna, ali svakako značajna.

Prema poslednjim podacima u Vranju je od 130 testiranih, 43 pozitivno na koronavirus.

I to najviše iz Vranja – 19, odmah zatim je i Preševo i Bujanovac. Epidemiolozi kažu da je situacija izrazito nepovoljna u Preševu gde ima sve više novoobolelih.

U kovid bolnici u Vranju skori su popunjeni kapaciteti.

U jednoj bolnici je 64 pacijenta, 25 je na kiseoniku i svi imaju tešku ili srednje tešku kliničku sliku.

U kovid ambulanti se povećava broj pregleda, u proseku ih je dnevno oko stotinu, a od toga je 80 odsto prvih pregleda.

Epidemiolozi kažu da najtežu sliku imaju hronični pacijenti i stariji koji imaju združene bolesti. Obolevaju i mladi od 20 do 40 godina koji imaju lakšu kliničku sliku, ali koji su prenosioci. Apeluju da svi oni koji su u kontaktu sa obolelima ili imaju simptome ostanu u kućnoj izolaciji.

Bolnički kapaciteti?

Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, juče je gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su bolnički kapaciteti već pretrpani.

U tom trenutkuu КBC Zvezdara bilo je 395 pacijenata, u Mišoviću 331, na Infektivnoj klinici КCS je bilo 86 pacijenata…

A brojevi konstantno rastu.

Ašanin je rekao da je tokom prvog talasa najveći broj zaraženih u jednom danu bio 16. aprila – 445, a u drugom talasu 26. jula – 467.

“A ovih dana imamo pet puta više.”