(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Pad broja novozaraženih, epidemiolozi upozoravaju na rizik od zaraze tokom praznika, Krizni štab u petak o novim merama

0
Foto Profimedia

Epidemiološka situacija u Srbiji se i dalje ne smiruje, kažu epidemiolozi. Mnogo zaraženih je na bolničkom lečenju, kapaciteti u bolnicama su gotovo popunjeni, a zaražen je i veliki broj zdravstvenih radnika.

Brojke

Od početka pandemije u Srbiji je registrovano više od 277.000 pozitivnih na koronavirus, dok je, prema podacima Ministarstva zdravlja, gotovo 2.500 osoba preminulo od posledica kovid-19.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 18.484 osoba, njih 5.353 je pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 49 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 333 pacijenta.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 28,96 odsto.

U bolnicama je na lečenju više od 9.000 pacijenata obolelih od kovid- 19.

Novi korona presek po gradovima: U Beogradu i dalje iznad 1.000 novozaraženih u jednom danu, kritično u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu…

Krizni štab zaseda sutra u 08.00: “Razmotrićemo uvođenje novih mera ili revidiranje postojećih…”

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korone na kojoj se očekuje donošenje novih mera biće održana u petak ujutro u 08.00, prenosi Blic.

Kako prenosi Blic, na ovoj sednici “bi se mogle doneti odluke kojima će se ublažiti pojedine dosadašnje mere. Prvenstveno, one koje se odnose na radno vreme radnji, ali i lokala uslužne delatnosti, poput fizerskih salona”.

Podsetmo, upravo u petak, 18. decembra, ističe jedna mera koja je produžena na sednici Kriznog štaba u ponedeljak, a to je da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekata radi do 17 časova, a da vikendom ne rade.

Kako je tada najavila dr Darija Kisić Tepavčević, članica ovog štaba, naknadno će se odlučiviti šta će dalje biti sa merama.

“Sve restriktivne mere koje su važile do sada biće na snazi do petka, 18. decembra, a nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi dodatne mere ili promeniti postojeće”, rekla je u ponedeljak dr Kisić Tepavčević.

Nove mere i nova cena PCR testiranja za građane Srbije od 1. januara…

Vlada Srbije je usvojila nove mere koje je Krizni štab predložio na sednici u ponedeljak.

Mere će stupiti na snagu u nedelju 20. decembra, a odlučeno je i da cena testiranja na lični zahtev od 1. januara 2021. godine bude 9.000 dinara, umesto 6.000, kolika je sada.

Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane od juče je 18.000 dinara.

Nove mere odnose se na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u Srbiju. Ulazak u Srbiju biće dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Državljani Republike Srbije koji ne poseduju negativan PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov PCR test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji.

Dr Kon o proslavi Svetog Nikole i Nove godine: “Sve prepušteno nekoj savesti, proslaviti što mirnije…”

“Mislim da su to dobre želje i namere, ali mislim da nema šanse. Nije lako ovo komunicirati i svako oseća težinu svake izgovorene reči. Treba da se spusti ta kriva dovoljno da bismo govorili o popuštanju mera”, ovako je eventualno popušanje mera prokomentarisao Epidemiolog Predrag Kon.

Govoreći o merama Kon je za TV Pink rekao da postoje drugačiji aspekti, ali se na kraju svi iz Kriznog štaba slože.

“Medicinski deo Kriznog štaba je restriktivniji i to je normalno. Mi sa pozicije lekara ne možemo da vodimo računa o ekonomskim stvarima i ne možemo da se saglasimo da je to važnije od čuvanja života”, rekao je Kon.

Govoreći o slavama i izazovima za vikend što se tiče Svetog Nikole Kon kaže da i Krizni štab reflektuje različita mišljenja u narodu.

“U ovoj situaciji jasno je da je sve prepušteno nekoj savesti. Svima koji praznuju želim da svog zaštitnika proslave što mirnije. Svako slavlje treba da bude takvo da ne dođe do zaražavanja”, kaže dr Kon.

“Očekujem da će vakcinacija protiv korone u Srbiji početi u prvom kvartalu naredne godine. Prioritet stariji građani, zdravstveni radnici…”

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) dr Miroslav Savić rekao je kako “očekuje da će vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji početi u prvom kvartalu naredne godine”.

“U tom periodu će biti vakcinisani prioriteti – stariji građani, zdravstveni radnici i građani izloženi riziku zbog posla”, rekao je dr Savić u intervjuu za portal Nova.rs.

On je rekao da početak vakcinacija u Srbiji, nakon što vakcina prođe autorizaciju, zavisi od realne logistike, tj. dostupnosti samih vakcina.

“Postoji samo par zemalja u kojima je počela vakcinacija. Da li možemo da budemo u prvih 5, 6, 7? Verovatno ne možemo, ali sigurno nećemo biti ni posle 100. mesta, to sigurno nećemo biti”, rekao je dr Savić.

Dr Kon: “Efekti po pitanju broja prijema u bolnice će se osetiti za desetak dana…”

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i epidemiolog dr Predrag Kon je rekao da “nije realno da se Nova godina dočeka kao da se ništa ne dešava”.

Dodao je da će se efekti po pitanju broja prijema u bolnice osetiti za desetak dana.

Kon je rekao da je i dalje veći broj prijema u bolnice nego otpusta. Ističe da je sada taj broj veći za oko 200, a da je ranije bilo 300, a kako kaže, za desetak dana će se izjednačiti.

“Počeo je da opada broj novozaraženih u odnosu na pre 10-ak dana. Posledice toga po pitanju prijema će doći tek za 10-ak dana. Imamo veći prijema nego otpusta. Sada se prima 200, a bilo je 300, a za nekih desetak dana će se ta brojka izjednačiti. Nije još vreme za radovanje, bolnice se još nalaze u veoma teškoj situaciji”, rekao je Kon.

“Na granicama ja to ne doživljam kao veliki problem. Ili imaju test ili nemaju. Da bi stranac ušao mora da ima PCR negativan test. I našima se savetuje da imaju, ako nemaju idu u samoizolaciju. Taj karantin mogu da prekinu time što će da urade test u nekom periodu od tri dana. Ako dolaze sa testom nemaju nikakve obaveze”, dodao je on.

Dr Stevanović: “Raste broj pacijenata na bolničkom lečenju…”

“Na Infektivnoj klinici nema slobodnih mesta, jer koliko u toku dana otpustimo pacijenata toliko primimo novih”, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Goran Stevanović.

Naveo je da je takva situacija u svim kovid bolnicama u Srbiji.

“I dalje raste broj pacijenata koji su na bolničkom lečenju. Sve je više bolesnika koji se u prijemno-trijažne ambulante javljaju noću. Da li zbog straha da noć dočekaju sa simtpomima ili se tada intenziviraju tegobe, ali noći su nam najteže. Teške su zbog organizovanja transporta pacijenata i pronalaska slobodnih mesta”, naveo je dr Stevanović.

Situacija se ne smiruje, a broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom je veliki, ocenio je Stevanović.

Traži se mesto više, ali još uvek uspevamo da smestimo sve pacijente. Čekanja su ogromna, gužve su još veće, naglasio je direktor Infektivne klinike.

Pelemiš: “Ne smemo reći da je situacija dobra kada nije…”

“Situacija u Srbiji je izuzetno teška i ozbiljna, jer se veliki broj pacijenata zaraženih koronavirusom nalazi na bolničkom lečenju, a veliki broj zaraženih je i među zdravstvenim radnicima”, ocenio je infektolog Mijomir Pelemiš.

“Sve je više teških pacijenata, jer je mnogo ljudi zaraženo, leče se kod kuće i dođu kasno kod lekara. Neki lekari leče pacijente u kućnim uslovima, a da za to nisu kvalifikovani”, upozorio je Pelemiš.

“Do kraja godine bismo mogli da imamo i tri različite vakcine u Srbiji, vakcinacija najkasnije u januaru…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa medijima nakon polaganja kamena temeljca za fabriku guma “Toyo Tire” u Inđiji.

On je govorio o vakcinama.

“Možda ćemo do kraja godine imati i tri različite vakcine potiv korona virusa u našoj zemlji. Vakcinacija počinje u decembru, najkasnije u januaru”, rekao je Vučić.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500