(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Opet skok zaraženih, u susret sastanku Kriznog štaba, “da nije kućnih žurki”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 10.458 osoba, od kojih je pozitivno 1.960, dok je, nažalost 13 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 128 pacijenata.

Za sutra je planiran početak revakcinacije osoba koje su već dobile prvu dozu vakcine.

STIGLE VAKCINE

U Srbiju je danas stigao novi kontingent vakcina “Fajzer-Biontek”, protiv korona virusa, saznaje Tanjug. Stiglo je 8.190 doza vakcina, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Vakcine su dopremljene u Institut “Torlak”.

Ministar Nenad Popović najavio je da bi početkom ove nedelje u Srbiju trebalo da stigne i novih 50.000 doza ruske vakcine “sputnjik”, preneo je RTS.

KRIZNI ŠTAB…

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa Branislav Tiodorović izjavio je jutros da se potpuno smirivanje epidemilooške situacije može očekivati na leto, ali pod uslovom da vakcinišemo 3 miliona ljudi.

On je naveo i da na sutrašnjem Kriznom štabu verovatno neće doći do popuštanja mera, jer raste broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

“Raste nam broj prvih pregleda u kovid ambulantama, i još se javljaju porodične infekcije. Ima celih zaraženih porodica. Usled ovog lepog vremena je došlo do većeg opuštanja u smislu da nisu poštovali svi sve mere – najmanje jedan i po, dva metra razdaljine napolju i nošenje maske i dezinfekcija ruku u zatvorenom prostoru. To nam može dati verovatno blagi porast ili održavanje situacije na ovom sadašnjem nivou”, rekao Tiodorović za RTS i dodao da se i dalje vidi da kovid bolnice imaju veliki broj pacijenata.

DA NIJE KUĆNIH ŽURKI…

Tiodorović je izjavio i da bi popuštanje protivepidemijskih mera moglo da nastupi kada se dnevni slučajevi zaraze spuste na “trocifreni broj”.

Tiodorović je za list Blic kazao da trenutno u Srbiji ima izmedju 1.600 i 2.000 novozaraženih i ocenio da je to visok broj, a da situacija može biti nazvana “stabilno lošom”.

“Mnogo sporije ide opadanje nego što smo očekivali jer smo prošli dosta dobro tokom praznika, ali nema nekog značajnog pada i ako bismo popustili sa merama – to bi bilo rizično”, naveo je Tiodorović.

Kako je dodao, utakmica Zvezde i Milana bila bi “veliki podsticaj za povećanje obolelih”, ukoliko bi prisustvovali navijači tom dogadjaju.

Prema njegovim rečima, popuštanje mera je poželjno iz ekonomskih razloga ali bi ugrozilo aktuelnu epidemiološku situaciju.

“Uslužne delatnosti su u teškoj situaciji i mi razumemo da je njima potrebno da mere budu relaksiranije, ali je u ovom trenutku važno održati da brojevi ne rastu”, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima iako je ograničen rad restorana i kafića, ljudi sede unutra bez maske, ne drži se fizičko rastojanje ni napolju, ima okupljanja.

“Da nije tog kućnog okupljanja i tih kućnih žurki, mi bismo imali broj 500 (zaraženih)”, kazao je Tiodorović.

POZORIŠTA I BIOSKOPI

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najavila je da će predložiti članovima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa da na sutrašnjoj sednici razmotre mogućnost prisustva većeg broja publike u pozorištima i u bioskopima.

Na onlajn konferenciji za novinare Ministarstva kulture i informisanja povodom 100 dana rada nove Vlade, Gojković je navela da su članovi Kriznog štaba imali sluha kada je u pitanju prioritetni status za vakcinaciju za umetnike.

Ona je ocenila rad tog ministarstva dobrim i navela da je u prvim nedeljama sa relevantnim sindikatima dogovorena izmena i dopuna kolektvnih ugovora, prema kojima zaposleni u ustanovama kulture dobijaju 100 odsto zarade uprkos pandemiji.

RASTE BROJ ZARAŽENIH U VRANJU

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Sladjan Stanković izjavio je danas da je u tom gradu, gde je prethodnih dana najviše novoobolelih od korona virusa, neophodna veća kontrola na mestima gde se okuplja veći broj ljudi, i da se ograniči broj prisutnih u trgovinskim lancima.

“Mora se kontrolisati boravak u zatvorenom prostoru, jer su tu veliki rizici za nastajanje infekcije”, rekao je Stanković za RTS.

Takodje, kako je rekao, neophodno je pojačati mere u školama, na ulazu treba meriti temperaturu, kontrolisati nošenje maski kod učenika, povetravati prostorije, kao i redovno dezinfekovati prostor.

ŠTA KAŽU U ŠAPCU

Tokom poslednjih sedam dana u Šapcu je registrovano 232 novoobolela od koronavisrusa, rečeno je na sastanku Štaba za vanredne situacije. Na bolničkom lečenju u crvenoj zoni, nalazi se 105 pacijenata, a u zelenoj zoni 119. Dva pacijenta su na respiratoru.

Do danas je vakcinisano ukupno 8.606 lica. Masovna vakcinacija drugom dozom kineskog proizvođača “Sinofarm” počinje u sredu, preneo je RTS.