(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Opet imamo rast zaraženih, građani se i dalje opuštaju. A danas je i loš dan za vakcine…

0
Profimedia

U poslednja 24 sata, u Srbiji je registrovano još 84 slučaja zaraze koronavirusom, dok je od posledica infekcije preminula jedna osoba.

Od poslednjeg preseka testirano je 8.285 osoba, pa je ukupan broj obrađenih testova od početka epidemije premašio milion, odnosno laboratorije su obradile 1.001.425 testova.

Na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 36 pacijenata.

Predrag Kon: Građani se i dalje opuštaju…

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se građani i dalje opuštaju zbog pada broja registrovanih slučajeva i da bez obzira na sve apele i dalje se sasvim ne poštuju mere.

“Nemojte da čekamo da ponovo počnu da se pune bolnice i povećava broj umrlih, pa da onda počnemo da sprovodimo mere, to smo već jednom videli”, poručio je Kon.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, naveo da posledice nepoštovanja mera na kraju vode ka punjenju bolnica, respiratorima i, nažalost, u smrtne ishode.

Ističe da je prema izveštajima jasno da ima i kažnjavanja građana, ali da nije važna kazna koliko efikasna kontrola.

Naglašava da je bitno da stigne do svesti građana koliko je važno poštovanje mera. 

“Kinezi su nam stvarno izuzetan primer, oni četiri meseca nemaju nijedan smrtni slučaj, a tako mnogoljudna zemlja, a 23 dana nemaju nijedan novi slučaj. Moguće je isključivo ovim merama”, poručuje Kon.

Ukazao je da se što se kovida 19 tiče situacija stabilizovala i da je trenutno niska aktivnost virusa, ali da je on stalno prisutan.

“Sa druge strane, imamo porast akutnih respiratornih infekcija, koje su skočile, prošle nedelje u odnosu na pretprošlu bilo je 70 odsto više u Beogradu”, dodao je Kon.

Zbog toga, kako kaže, imamo povećane zahteve za pregled u kovid ambulantama, jer ne mogu da se potpuno razlikuju akutne respiratorne infekcije i kovid.

“Kovid jeste malo drugačiji klinički, ali zbog opreznosti zato što ima i vrlo blage forme dobro je to što se oni kontrolišu u kovid ambulantama i na sreću to uglavnom nisu kovid pacijenti i to se PCR testom utvrđuje”, objasnio je Kon.

Lončar: Kineska vakcina nije ispunila uslove Agencije za lekove

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da Srbija neće učestvovati u kliničkom ispitivanju kineske vakcine protiv korone jer nisu ispunjeni uslovi Agencije za lekove.

“Čuo sam jutros vest da je jedno ispitivanje prekinuto i to je normalno i daje priliku da se vakcina popravi. Tek kada se stvore uslovi, kad neka vakcina ispuni sve standarde, tek tada ćemo je preporučiti našim građanima”, rekao je Lončar za RTS.

On je dodao da će od 1. oktobra početi vakcinacija protiv sezonskog gripa koja će pomoći da se ne ukrste virusi gripa i korone.

Ministar je rekao da su medicinski radnici spremni za novi talas koronavirusa, da se o samom virusu ne zna sve, ali da su sada svi obučeni da koriste zaštitnu opremu.

Lončar je najavio da će se sastati sa direktorima bolnica koje nisu kovid, kako bi se iskoristilo ovo zatišje za ubrzano lečenje pacijenata čiji su pregledi odloženi zbog korone.

On je dodao da će se odrediti prioriteti i ažurirati liste kako bi bilo obavljeno što više pregleda skenerom ili na magnetnoj rezonanci pre nego što se broj obolelih od kovida ne poveća.

AstraZeneca pravi pauzu u ispitivanjima vakcine za koronu zbog “neobjašnjive bolesti volontera”

Farmaceutska grupa AstraZeneka saopštila je danas da će napraviti pauzu u kliničkim ispitivanjima svoje eksperimentalne vakcine protiv kovid-19 nakon pojave neobjašnjive bolesti kod jednog učesnika.

AstraZeneka je industrijski partner britanskog univerziteta Oksford, a njihova vakcina je jedan od najnaprednijih zapadnih projekata, testiran na desetinama hiljada volontera u Velikoj Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i SAD. 

Vakcina je ušla u 3, poslednju fazu ispitivanja, koja se odnosi proveru bezbednosti i efikasnosti. 

Portparol kompanije je rekao da je pauziranje ispitivanja rutinska procedure u slučaju da se potencijalno neobjašnjiva bolest pojavi u nekom od ispitivanja. 

Priroda i težina problema koji se pojavio nisu poznati, ali prema portalu Stejtnjuz, očekuje se da će se učesik ispitivanja oporaviti. 

Ovo je prva zvanično saopštena suspenzija kliničkog ispitivanja u vezi sa eksperimentalnom vakcinom protiv kovid-19. 

Grupe Oksford/AstraZeneka je već potpisala ili je u pregovorima sa više zemljama o kupovini miliona vakcina, ako se pokaže da je efikasna, od čega veliki broj doza za Evropsku uniju.