(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Novi epidemiološki podaci, pregled žarišta, “vakcina pre kraja godine”…

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 16.886 osoba, njih 5.679 je pozitivno.

Potvrđeno je da je 48 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 318 pacijenta.

“Vakcina u Srbiji pre kraja godine…”

Predsednica Vlade Ana Brnabić kazala je da će Srbiji prve vakcine protiv koronavirusa biti dostavljene pre kraja godine, odnosno da će Srbija, ipak, biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti vakcine.

Kako danas prenose beogradski mediji, Brnabić je nakon obilaska radova na Moravskom koridoru kazala da njena nedavna izjava o vakcinama nije dobro protumačena u medijima, odnosno da je govorila da je samo jedna kompanija navela da Srbija može da dobije vakcine tek u decembru 2021. godine.

“Razgovaramo sa svim kompanijama… Srbija nije zemlja kakva je bila ranije, već zemlja koja danas ima političku snagu i kredibilitet. Tu vakcinu ćemo zaista i imati u decembru ove godine”, kazala je premijerka.

“Modus operandi”

Kao u pesmi jednog od najvećih boema naše muzike, o kome se istovremeno snima film i govori o tome da je on prvi spojio narodnu muziku sa opasnim tipovima. Samo što Toma Zdravković peva o ženi koje nema, a Krizni štab govori o novim merama kojih nema.

Po ko zna koji put.

Prvo bude najavljeno da će se raspravljati o novim merama, zatim medicinski deo Kriznog štaba da svoje mišljenje i predloge i onda ne bude nikakvog obraćanja medijima i odluka se odlaže.

Nakon što mere naknadno budu donete, članovi Kriznog štaba (dr Kon i dr Tiodorović) javnosti poruče da se sa merama zakasnilo i da su oni želeli da takva i takva ograničenja budu uvedena ranije.

Iz Ministarstva zdravlja zatim poruče da “mnogo cene dvojicu lekara i da oni imaju pravo na svoje mišljenje, ali da Krizni štab funkcioniše po demokratskom principu i da su njih dvojica preglasani”.

“Sve ide od neadekvatnog ponašanja građana”

Direktor Кliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je otvaranje kovid bolnice u Batajnici bilo spasonosno jer su, prema njegovim rečima, svi bolnički kapaciteti bili prenategnuti.

“Svi kapaciteti bili su prenategnuti, ovo je značajno podiglo krivu bolničkih kapaciteta. Čini mi se da smo kupili vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera, koje su naši građani počeli da poštuju”, rekao je Milika Ašanin gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, na lečenju u Batajnici su 483 pacijenta, od kojih je 48 intubirano.

“Ne smem da pomislim šta bismo radili da prošle nedelje nismo imali ovakvu bolnicu”, istakao je direktor Кliničkog centra Srbije.

Ukazao je da podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da se prošle nedelje javilo 45.000 građana sa simptomima respiratorne infekcije i temperaturom. Od 21.000 njih je uzet bris.

“Iz tih brojeva ide veliki broj prijema i onda nam ostaje borba za spasavanje života građana. Sve ide od neadekvatnog ponašanja”, naveo je direktor Кliničkog cnetra Srbije.

Istakao je da zaposleni u КCS rade na dva koloseka, u kovid i nekovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama.

Brojevi

Do sada je u Srbiji testirano više od dva miliona ljudi.

Pozitivno je bilo nešto manje od 256.000 pacijenata.

Do sada je život izgubilo 2.227 zaraženih koronavirusom.

Prema poslednjem preseku u Srbiji je: 6.534 novozaraženih, 55 preminulih i 319 na respiratoru.