(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Nove mere Kriznog štaba, situacija sve povoljnija…

0
Profimedia

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji testirano je 9.513 osoba, njih 108 bilo je pozitivno, dok je dvoje preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije se nalazi 36 pacijenata, isto koliko i juče.

Nove mere i preporuke Kriznog štaba

Krizni štab preporučio je danas deset dana karantina za decu koja se vraćaju iz inostranstva.

Doneta je odluka da se rad ugostiteljskih objekata koji imaju baštu produžava do jedan sat posle ponoći, dok se rad trgovinskih objekata produžava do 23 časa.

Maksimalan broj osoba u zatvorenom prostoru i na javnim okupljanjima na otvorenom povećava se sa 10 na 30.

Dr Kisić Tepavčević: Epidemiološka situacija sve povoljnija

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je, posle sednice Kriznog štaba, da je preporuka roditeljima čija su deca putovala van zemlje da 10 dana provedu u samoizolaciji.

Prema njenim rečima, ukoliko se taj period poklopi sa polaskom u školu, ta deca će nastavu pratiti onlajn.

“Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kod kuće, ne samo da ih ne šalju u školu nego da deca ne izlaze iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije”, pojasnila je Kisić Tepavčević, a preneo RTS. 

Kisić Tepavčević kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave – od potpuno onlajn pristupa do nastave u školskim klupama.

“Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo koliko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci”, rekla je ona. 

Za škole su, dodala je, donesene preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum. 

Krizni štab je odlučio da se makismalan dozvoljeni broj osoba na javnim okupljanjima  u otvorenom i zatvorenom prostoru povećava sa 10 na 30 osoba.

Darija Kisić Tepavčević je rekla da su te odluke donete zbog sve povoljnije epidemiološke situacije u zemlji.

Upozorila je da je virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji i da moramo da nastavimo da se pridržavamo svih preventivnih mera kako bismo sprečili njegovo dalje prenošenje.

Ističe da relaksacija mera koje će uslediti ne treba nikakako da znači da možemo da se opustimo.

Bez mera izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva

Srbija je u rangu zemalja sa povoljnijom epidemiloškom situacijom u poređenju sa zemljama iz okruženja i uvođenje obaveznog PCR testa pokazalo se kao dobra mera, izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević i dodala da još nije donet predlog mere izolacije za one koji se vraćaju iz inostranstva, ali da se i to može promeniti.

Ona je nakon sednice Kriznog štaba, gde su donete nove mere, rekla da nije revidirana lista zemalja što se PCR testiranja tiče.

“Kada smo analizirali rang zemalja po učestalosti obolevanja u prethodne dve nedelje naša zemlja je u donjoj polovini kada je u pitanju učestalost i nalazi se u domenu zemalja sa povoljnom epidemiološkom situacijom”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ističe da za sve zemlje za koje je uveden obavezan PCR test u prethodnom vremenskom periodu to pokazalo kao ispravna mera jer većina tih zemalja ima dvostruko veću učestalost oboljevanja od korone u odnosu na Srbiju.

Navodi da još nije donet predlog mera izolacije za one koji se vraćaju iz tih zemalja, ali da se i to može promeniti.

O tome razgovaramo svakodnevno i u svakom slučaju javnost će biti blagovremeno obaveštena, poručila je Kisić Tepavčević.

Dr Kon: Zašto je kontrolni pregled važniji od nalaza PCR testa

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 svoju izjavu o tome da je nalaz PCR testa manje značajan od kontrolnog pregleda.

Pitanje da objasni svoju izjavu, doktoru Konu postavila je novinarka N1.

“Vaše pitanje se odnosi na ono kad neko može da izađe iz kućne izolacije i na kućnom je lečenju. Još od sredine juna je preporuka SZO u kojoj je jasno prikazano zašto se to radi. Ako imate simptome bolesti, oni su najznačaniji. Ako prestanu ti simptomi, posle 14 dana nema razloga se opet testirate, jer čak i da se pozitivno testirate, virus nema sposobnost da nekog zarazi”, rekao je Kon.

On je naglasio i da ako je neko bolestan i posle 14 dana, treba da sačeka tri dana bez simptoma.

“Mnogo je bitan taj kontrolni pregled jer je značajniji od samog nalaza. Imate situaciju i da budete negativni, a budete i dalje bolesni. Lekar isključuje pacijenta iz izolacije, eventualno napiše potvrdu o tome”, rekao je Kon.