(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Nikad više ljudi na respiratorima i blizu 8.000 zaraženih, veliki dan za vakcinu, “eksplozija zaraženih posle Nove godine…”

0
Foto: Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 20.514 osoba, njih 7.818 je pozitivno.

Preminulo je 57 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 289 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 38,11 odsto.

Kada je reč o gradovima, Beograd je u poslednja 24 sata registrovao – 1.778 novih slučajeva, što je za oko 200 više u odnosu na juče. Sledi Novi Sad, gde je registrovano 540 pozitivnih pacijenata.

U Nišu je zabeleženo 330 novih slučajeva, a ovaj grad u stopu prati Kragujevac sa 302 novoobolela.

Više od 200 zaraženih upisalo se Kraljevo gde je registrovano 244 novozaraženih, dok u Pančevu ima 211.

U Čačku je 185 novih slučajeva, u Subotici 168, dok je u Valjevu 165. Dalje se nižu gradovi Šabac sa 140 novoobelelih i Vranje sa 134, dok je u Užicu registrovano 108.

U ostalim gradovima zabeleženo je manje od 100, te tako u Leskovcu ima 95 novozaraženih, u Zrenjaninu 88. Za nijansu manje je u Kruševcu (83), kao i u Bačkoj Palanci (81).

U Pirotu je registrovano 79 novih slučajeva, u Prokuplje 75. Sledi Smederevo sa 75, dok je u Trsteniku 73 pozitivnih pacijenata. U Boru je registrovano 70, dok u ostalim gradovima u Srbiji ima manje od 70 novoobolelih.

Upozoravajući podatak je da je kovid-19 za devet meseci odneo više od 2.000 života u Srbiji.

Epidemiolozi upozoravaju da se kovid ne leči samostalno kod kuće, jer se stanje pacijenta može veoma brzo da pogorša.

Čim se jave prvi simptomi, lekari poručuju da morate da odete na pregled u kovid ambulantu. Кoji god da je razlog zašto to ne činite: strah, čekanje na pregled, razmišljanje nije mi ništa-simptomi će brzo proći – možete da pogoršate svoje zdravstveno stane.

Lekari uočavaju da je poslednjih nedelja sve više pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

“Imaćemo eksploziju posle Nove godine, građani se ponašaju kao da se ništa ne dešava…”

“U pogledu epidemiološke situacije najveći problem je ono što će tek doći – dolaze novogodišnji praznici i ponašanjem kao da se ništa ne dešava imaćemo eksploziju posle Nove godine”, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon, prenosi N1.

Govoreći o odlukama koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa i eventualnim propustima, on je rekao da tu nema “pitanja greške”.

“Nije tu pitanje greške, odlučeno je da se ne sprovodi maksimalno zatvaranje, odlučeno je tako. Da je odlučeno da bude maksimalnog zatvaranja, onda svakako ne bi bilo ovako velikih brojeva, ali istovremeno bi stao život”, rekao je on.

Upitan da li je trebalo da bude odlučeno drugačije, Kon je kazao da nije na njemu da to procenjuje.

“Nije naš najveći problem to što se desilo, nego tek ono što će doći, dolaze novogodišnji praznici, čak i ako uspemo merama da malo to smirimo, ponašanjem kao da se ništa ne dešava imaćemo eksploziju posle Nove godine”, upozorio je dr Kon.

Danas je veliki dan za vakcinu, a evo šta kažu stručnjaci: “Manimo se teorija zavere”; “Neće štetiti ni onima koji su preležali koronu”; “Nije važno iz koje je zemlje, to ne treba da plaši…”

Danas je istorijski dan jer je u Velikoj Britaniji počela vakcinacija protiv covida-19 vakcinom koju su proizveli Pfizer i BioNTech, a prva koja je primila vakcinu je 90-godišnja Margaret Kinan iz Severne Irske. “Osećam se privilegovano”, rekla je gospođa Kinan.

Britanije je prva zemlja koja je odobrila Fajzerovu vakcinu, a dokumentacija za registraciju je prošle nedelje predata i našoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Vakcinacija će biti glavna tema u narednom periodu, potrebno je pripremiti se logistički, ali pripremiti i stanovništvo u situaciji kada brojke istraživanja o spremnosti građana da prime vakcinu nisu zadovoljavajuće i kada bujaju teorije zavere.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek govoreći o vakcinaciji protiv koronavirusa, je za TV Pink ocenio da se “naš sistem ozbilno sprema za imunizaciju stanovništva”, dodajući da su “urađeni akcioni planovi, vodi se računa gde će skladištiti vakcine i kako ćemo sve to sprovesti”.

Ono što je najvažnije, očekujemo odluku naše Agencije za lekove i sanitetski materijal, to je jedna od najrigoroznijih institucija u Istočnoj Evropi”, rekao je Đerlek.

On je podstio da je u Srbiju stigla dokumentacija za vakcinu kompanije Fajzer i primerci ruske vakcine Sputnjik V.

“Nema dileme da li se treba vakcinisati, da se svi okanu teorija zavere”, upozorio je Đerlek.

Međunarodni konsultant za imunizaciju u Unicefu i Svetskoj banci Dragoslav Popović izjavio je da će 2021. biti godina vakcinacije.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da će u narednim nedeljma i mesecima doći još vakcina protiv koronavirusa i da će to da poboljša situaciju kada je reč o njihovoj dostupnosti i cenama.

“Cilj vakcine je da nam pomogne da podignemo kolektivni imunitet sa vrlo malom cenom”, rekao je Popović i dodao da vakcina “neće štetiti” ni onima koji su preležali koronu.

Rekao da se većina vakcina prima u dve doze, i da će tek posle druge doze biti zaštićeni od bolesti.

Takođe je kazao da će vakcinu protiv korone prvo primiti zdravstveni radnici, a onda i oni koji su u povećanom riziku.

Vakcina se odobrava i daje u upotrebu na osnovu pouzdanih studija, nije važno iz koje je zemlje, to ne treba da zabrinjava i plaši građane, kazao je imunolog Srđa Janković.

On je za televiziju Prva rekao da su Fajzerova i ostale poznate vakcine do sada pokazale bezbednost.

Upitan da li se antitela zadržavaju u organizmu Janković je rekao da je to “individualno, neki uopšte ne razviju antitela, dok ih neke razviju, a preležali su koronu na početku epidemije”.

On je dodao da ipak i oni koji su preležali virus moraju da se štite i da se pridržavaju mera.

Kako kaže, čak i kad bude počela vakcinacija, postojaće mogućnost zaražavanja, jer ako je vakcina bezbedna 95 odsto, preostalih pet odsto su šansa da se osoba zarazi.

Prema njegovim rečima, otpor protiv vakcinacije se očekuje, jer je većina protiv iz “nekih ideoloških razloga, vakcinu vide kao zlo”.

On je kazao da bi korona nestala iz naše populacije, potrebno je da blizu 70 odsto građana stekne imunitet.

Kon o Vučićevom izvinjenju i napuštanju Kriznog štaba: “Nije mi potrebno. Dva puta sam bio u prilici da sam razmišljao…”

“Odluku sam doneo davno, dva puta sam bio u prilici da sam razmišljao o napuštanju Kriznog štaba, ali rešio sam taj problem u sebi. Da li sam podrepaš, beskičmenjak, neka ostane tako, a ja tvrdim da to i nije tako. Govorim tamo gde treba da govorim i gde se donose odluke”, tako glasi odgovor dr Predraga Kona na pitanje da li je razmišljao o napuštanju Kriznog štaba.

On je gostujući na televiziji Prva govorio o napadima na Krizni štab, a potom i o izvinjenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića koje je upućeno tim povodom.

“Ne treba niko da mi se izvinjava, drago mi je što je to uradio, ali nije mi potrebno. Radim posao najbolje što umem. To skreće pažnju sa korone. Mi imamo samo jednog protivnika, a ja sebi ne dozvoljavam da imam više protivnika. Sve je u redu, sve će doći na dnevni red, meni ta istorija ne znači ništa. Ja jako poštujem svoj posao i ljudski život i u tom smislu se bavim ovim poslom”, naglasio je dr Kon.

Epidemiolog se osvrnuo i na prethodne navode da se sa epidemiološkim merama zakasnilo.

“Do ovoga na je dovelo dosta toga od ranije, ignorisano je da ne mogu da budu skupovi sa glasnom muzikom, tada se to prenelo i potpuno se izgubio osećaj da imamo opasnost. Prvo pismo sam napisao 25. oktobra, zbog čega se zakasnilo sa merema je pitanje za nekog drugog “, objasnio je on.

Dodao je i da je jasno da “postoji medicinski deo Kriznog štaba i politički”.

“To je suština, za razliku od nekih koji nas nazivaju beskičmenjacima. I to je u redu, poštovanje. Ja sam vas čuo, ali nema ni govora da je tako. Vaše je pravo da mislite šta hoćete”, zaključio je dr Kon.

Dr Tiodoroviću ogreban automobil: “Ne razumem zašto…”

Epidemiologu i članu Kriznog štaba dr Branislavu Tiodorovića danas je izgreban automobil dok je bio na sastanku u Gradskoj kući u Nišu.

”Ja nisam političar i ne bavim se politikom! U sve ovo sam ušao čista srca, a danas, povrh svega, doživljavam da mi izgrebu auto. Pa dokle tako. Ne razumem zašto…”, rekao je dr Tiodorović, prenosi Blic.

Tiodoroviću je rekao da ga pogađaju izjave da je “nestručan”.

”Ja, koji sam se usavršavao u Pasterovom Institutu u Parizu, koji sam prošao kroz 200 epidemija kao lekar, da budem prozvan da sam nestručan?! Izvinite, ali mene to uznemirava”, rekao je on.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500