(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Najviše pacijenata na respiratorima do sada, “razmišljamo i o zabrani kretanja”, “treći talas najteži…”

0
Foto Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 13.707 osoba, njih 4.995 je pozitivno.

Preminulo je 56 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 331 pacijenta, najviše do sada od početka epidemije.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 36,44 odsto.

Korona presek po gradovima: Kritično u Kragujevcu i Novom Sadu, najviše novozaraženih iz Beograda

“Zabrana kretanja, nove mere na granici, produžetak postojećih…”: O čemu se sve govori uoči nove sednice Kriznog štaba

Produženja postojećih mera će svakako biti, kao i eventualnog dodavanja novih, a razmišljamo i o zabrani kretanja, rekao je jutros gostujući na TV Prva dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba.

“Svakako će biti produženja ovih mera i eventualnog dodavanja. Razrešeno je to pitanje. Biće potrebne nove mere na granici, samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali to je odlučeno”, rekao je on.

Prema rečima dr Kona, jedna od mera o kojima se razmišlja je i zabrana kretanja.

“Objavljuju se i pozivaju preko društvenih mreža na proslave, žurke u iznajmljenim prostorima. To se dešava, to je nešto što nije pojedinačni slučaj, ima i otvorenih poziva. Veliko je pitanje da li je moguće u okviru privatnih aranžmana i dogovora to moguće kontrolisati. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire”, rekao je dr Kon.

Govoreći o restriktivnim merama, epidemiolog je rekao da je policijski čas do sada spasio 1.000 života.

“Kada je uvedeno vanredno stanje i policijski cas, spašeno je najmanje 1.000 života. Onima kojima nije tada bilo jasno, mislim da je jasno sada. Kraj zime i početak proleća, bila je idealna situacija za prenos virusa, efekte tih mera smo dobro zapamtili. Jasno je da nam iskustvo pokazuje da je to najefektivnija mera”, kaže Kon.

Dodaje da Krizni štab insistira da se sve mere poštuju.

“Medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako ne može onda država treba da razreši taj problem i uvede mere koji to rešavaju”, rekao je.

“Sutra na sednici Kriznog štaba biće donete efikasnije mere…”

(Beta) – Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će na sednici Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa sutra biti ocenjena epidemiološka situacija i donete efikasnije mere da bi bio ostvaren cilj da u vreme praznika bude stabilnija situacija sa manje problema.

Tiodorović je za RTS rekao da prema državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, pre svega u najrazvijenijim zemljama Zapada, poštujući šta je zagarantovamo Ustavom moraju biti primenjene iste mere kao i na teritorima tih zemalja.

“To znači PCR će biti obavezan, negativan – najstariji do 48 sati, oni koji ga nemaju moraće da idu u karantin 10 dana, to je neki minimum koji mora da se ispuni” rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, najsigurnije je primeniti ono što se već primenjuje u celoj Evropi.

Na pitanje o eventualnoj zabrani kretanja, on je rekao da će možda morati da se razmišlja i o “oštrijim metodama pa čak možda i o uvođenju vanrednog stanja, ili policijskog časa”, a to sve zavisi od toga da li će narednih dana biti pokazana potupunu odgovornost u sprovođenju mera.

“Treći talas najteži, ima dosta kovid pozitivnih zdravstvenih radnika”

(Beta) – Direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju Kliničkog centra Srbije Nebojša Lađević izjavio je da je treći talas epidemije koronavirusa najteži jer ima dosta kovid pozitivnih zdravstvenih radnika, uz najveći broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata.

“Nadu daju svi oni koji ne odustaju u svom radu i dalje idu u svoju smenu u pola dana u pola noći. Hvala svim onim koji rade u zrdavstvenom sistemu Srbije, od kovid ambulante do inteznive nege”, rekao je Lađević za današnji Blic.

Govoreći o novootvorenoj kovid bolnici u Batajnici, on je rekao da bez nje teško da bi imali gde da kvalitetno smeste pacijente, s ozbirom da je treći talas jak, sa mnnogo obolelih.

“Klinička slika je različita ali su ovde primljeni uglavnom pacijenti s umereno teškom i teškom kliničkom slikom. Veoma brzo se napunio ovaj objekat bolnice, gde već imamo 390 pacijanata u poluintezivnoj nezi i 68 na različitim tipovima mahaničke ventilacije u intezivoj nezi”, rekao je Lađević.

Prema njegovim rečima, “neko ko dospe na respirator znači da je pre toga bio već u kritičnom zdravstvenom stanju jer mu je poslednja šansa da preživi primena mehaničke ventilacije”.

“Samim tim i šanse za preživljavanje  se smanjuju. Kod ove bolesti u najizraženijim formama kod pacijenata na mehaničkoj ventilaciji šanse za preživljavanje se kreću od 30 do 40 odsto”, rekao je Lađević.

Kisić Tepavčević: Nećemo oduzimati decu roditeljima koji se protive vakcinaciji

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da Centri za socijalni rad neće oduzimati decu onim roditeljima koji budu sprečavali  vakcinaciju protiv virusa korona.

“Reč je o apsolutno netačnim navodima i lažnim vestima koje izazivaju uznemirenje javnosti, a posebno roditelja, budući da sadrže apsolutno netačne informacije. Vakcinacija protiv kovid-19 biće dobrovoljna”, rekla je Kisić Tepavčević za list Politika.

Kisić Tepavčević koja je i članica Kriznog štab za borbu protiv korone, rekla je da će nacrt zakona o socijalnoj karti u narednih 15 dana biti dostavljen Vladi Srbije na razmatranje i utvrđivanje predloga.

Kako je rekla, njegovim uspostavljanjem biće objedinjeni podaci o socijalno-ekonomskom statusu postojećih i potencijalnih korisnika.

“Socijalne karte će omogućiti da građani koji su u naježem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, i na taj način blagovremeno i efektivno ostvariti pravo na potrebnu podršku”, istakla je Kisić Tepavčević.

“Dele nas nedelje, a ne meseci do dozvole za vakcinu”: Član Komisije za registraciju lekova

Član Komisije za registraciju lekova pri Agenciji za lekove i medicinska sredstva i profesor Farmaceutskog fakulteta Miroslav Savić izjavio je u Novom danu na N1 da nas od evenutalne dozvole za vakcine u našoj zemlji dele nedelje, a ne meseci, kao i da će vakcinacijski program u svim zemljama sveta, pa i kod nas, početi u toku prvog kvartala iduće godine.

“Odgovor na pitanje kada možemo da očekujemo odobrenje vakcine ne može da bude jednoznačan. Kolege iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rade na rešavanju svih onih aspekata koji su potrebni da se uzmu u obzir tokom procedure dobijanja odgovarajuće dozvole za stavljanje u promet vakcine, kao i svakog drugog leka. Oni će uraditi sve što je u stručnim moćima da se što pre odgovori na pitanja koja se postavljaju svaki put u procesu registracije”, rekao je Savić.

On je istakao da su “svakako u pitanju nedelje, a ne meseci”, kao i da su procedure prilagođene “hitnim” okolnostima. Savić je podsetio na porceduru u SAD koja je bila specifična, a uz pomoć koje se u kratkom vremenskom roku došlo do odobravanja vakcine.

“Sigurno je da će vakcinacijski program u svim zemljama sveta početi u toku prvog kvartala iduće godine. Koliko će brzo ići, zavisi od više faktora, uključujući i dostupnost vakcina. Očekuje se da više vakcina, najmanje četiri ili pet na globalnom nivou, bude u vakcinacijskim programima u toku naredne godine. Koliko će biti vakcina u tome periodu u našoj zemlji, ostaje da se vidi, ali se svakako možemo nadati da će to biti broj veći od jedan”, naveo je Savić.

Dodaje da je će najverovatnije vakcine proizvođača Fajzer i Biontek, kao i ruska vakcina “Sputnjik V”  biti prve dve vakcine koje će se naći na srpskom tržištu.

“Na globanom nivou znamo da su četiri vakcine registrovane, ili su u finalnim procesima registracije u različitim regulatornim telima”, rekao je on.

Komentarišući dosadašnja saznanja o vakcinama koje će se pre pojaviti na našem tržištu, on objašnjava da je od februara do danas u svetu pokrenuto oko 150 vakcinacijskih programa, kao i da je desetak programa došlo do završne faze.

“Što se tiče programa koji su došli do samog finala, sve su to tzv. ‘platforme naredne generacije’… Dve od tih platformi koriste koriste informaciono RNK direktno, to su vakcine Fajzer i Biontek i Moderna, dok sruge dve, Sputnjik V i AstraZeneka koriste platformu koja se zasniva na uvođenju u adenovirus, odnosno u virusnu partikulu koja je generalno prihvatljiva i bezbedna za primenu”, pojasnio je Savić.

“Gospodin Palma ne razmislja na taj način…”: Kon o Markovićevim kritikama vakcine i Kriznog štaba

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je danas da poslanik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma greši kad misli da je sa koronavirusom moguće primirje, jer je “taj virus rešio da ostane na planeti”.

“Poštujem svakog poslanika, ali sa takvim protivnikom kao što je virus, mi ne možemo da pobedimo, njega možemo samo da potisnemo. Rešio je da ostane na planeti i ostaće, a naše je da koristimo mere, vakcina, eventulano lekovi u budućnosti”, rekao je dr Kon gostujući u jutarnjem programu Prve televizije.

Dodao je i da je greška ako dozvolimo da se opustimo i pravimo da ovoga nema.

“Gospodin Palma ne razmislja na taj način, on gleda drugi ugao. Potrebno je ljudima da se opuste, ali nije trenutak. Trenutno se nalazimo u samom vrhu, ovim merama to spuštamo, ali ne bi smeli da dopustimo da se virus podigne do vakcine, pa da vidimo šta možemo da dobijemo”, istakao je dr Kon.

Dragan Marković Palma je tokom jednog svog govora u parlamentu na kritikovao stručnjake iz Kriznog štaba, upitavši ministre i Vladu “gde ih nađoste”, opuživao ih je da ništa što govore nije istina, da “rade za dobavljače”, te da građane plaše vakcinama i koronavirusom.

“Ja molim Vladu, da iskoristite ono što je vaša moć, sada ide kataolički Božić, pa Sveti Nikola, pa Nova godina… I ako treba ljudima da presedne sve to, ajde da ih pustimo na miru, kao oni koji ratuju kad potpišu primirje, “pa da kažemo, ne ratujemo 15 dana”, ajde da ne pričamo 20 dana o koroni i o vakcinama”, rekao je Marković.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500