(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: “Najviše obolelih između 30 i 39 godina”, “zdravstveni sistem prenapregnut, blago rečeno”, “u Novom Pazaru složeno, ali pod kontrolom…”

0
Foto: Profimedia

U Srbiji je u poslednja 24 časa registrovan novi 351 slučaj koronavirusa, a od posledica infekcije preminulo 11 pacijenata.

U poslednja 24 sata, testirano je 8393 osoba.

Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata.

Kisić Tepavčević: Najviše obolelih u prethodnih mesec dana uzrasta 30 do 39 godina

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je činjenica je prethodnih dana dolazilo do zagušenja u analizi PCR testova između ostalog i zbog povećanog broja osoba koje se testiraju na lični zahtev.

“U jednom momentu, sigurno, zbog velike zainteresovanosti građana povećao se broj osoba koje žele da testiraju, ali su to mnogi radili bez osnova, iako je na lični zahtev to omogućeno. Procenat pozitivnosti tih testova je pokazao njihovo nesvrsishodno trošenje. Povećan je broj zahteva za testiranje i zbog putovanja, to jeste razumljivo, ali sigurno da razumete i da je nama testiranje zbog indikacija, pacijenata koji se javljaju sa simptomima, prioritet. Iz toga razloga su oni preusmerni na zavode i institute zbog kontrole i recionalizacije potrošnje”, rekla je Kisić Tepavčević

Ona je dodala da su redovi za testiranje viđeni ispred Instituta Torlak, kao i da je među onima koji su čekali u redu bili i putnici koji su želeli da se testiraju na lični zahtev.

Upitana zašto dolazi do zagušenja, Kisić Tepavčević je rekla da su razlog kapaciteti.

“Moramo da shvatimo da je limitiran kapacitet laboratorija, jesmo ih povećavali, ali su zahtevi bili mnogo veći. Regrutovali smo i neke nove laboratorije, pa se nadamo da će se smanji jer je to neophodno”, rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o uzrasnoj distribuciji hospitalizovanih od 14. juna do 14. jula, navela je da je najveći broj osoba od 30-39 godina, odnosno da svaka četvrta osoba pripada ovoj uzrasnoj grupi, 24,14 odsto. Zatim od 40-49 godina, svaka peta osoba, 20 odsto. A 20 odsto su i osobe od 20 do 29 godina.

Šezdeset pet odsto hospitalizovanih je od 20-49 godina, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

“Baza podataka će biti poboljšana”, najavila je ona.

“Daleko je viša stopa hospitalizacije kod mladog stanovništva”, napominje Darija Kisić Tepavčević dodajući da je to rezultat njihove veće eskponiranosti virusu.

Kisić Tepavčević je rekla da bi privatna laboratorija mogla da radi neku vrstu testiranja, mora da ispuni standarde biosigurnosti i biobezbednosti.

“Imajući u vidu da ovaj virus ima visok stepen infektivnosti i mogućnosti prenosa na radnike, rad sa ovim virusa predstavlja maksimalan stepen sigurnosti, moraju da imaju 2+ ili 3 stepen. Sedam privatnih laboratorija podnelo zahtev da radi PCR testiranje, i njima će danas biti dostavljen set kriterijuma”, rekla je ona.

“One koje budu to ispunjavale, biće i više nego dobrodošle da pomognu u borbi”, navodi zamenica direktora Batuta.

Gojković: Zdravstveni sistem blago rečeno prenapregnut

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je na konferenciji za medije da se u Novom Sadu registruje dnevno više od 80 pozitivnih, dok je prošle nedelje to bilo između 50 i 60, što jasno govori da ono što se događalo pre 7-10 dana nepovoljno deluje.

“Vidimo da su to osobe mlađe životne dobi, protesti u Novom Sadu verovatno doprineli porastu broja obolelih ove nedelje. Nadalje se bojimo toga što su te mlađe osobe ostvarile kontakte i sa starijima, roditeljima, bakama, dekama. Zato se bojimo da će do povećati broj obolelih starijih”, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

“Krajnje je vreme da shvatimo da ovo mora biti borba celog društva, i mladih i starijih, jer bolest ne bira”, izjavio je Gojković. 

Darija Kisić Tepavčević dodaje da je slična situacija i u Beogradu, gde je za 30 odsto povećan broj zaraženih.

“Niko ne može da da pouzdanu informaciju da li je to direktno povezano sa nekim događajem, ali tada je važila zabrana okupljanja, kafići su radili do 23 sata, sa baštom, ali svaki boravak bez maski je bio potencijalno mesto zaražavanja”, rekla je ona.

Gojković je rekao i da je zdravstveni sitem Srbije blago rečeno prenapregnut.

“On je mnogo više od toga, kapaciteti su popunjeni skoro do maksimuma. Iz dana u dan pokušavamo i uspevamo da dodatnim kapacitetima odnosno otvaranjem novih delova bolnica primimo sve pacijente koji su zaraženi, ali morate da shvatiti svi da tome ima kraja, i ne možemo iz dana u dan otvarati nova odeljenja, praviti bolnice za jedan dan”, rekao je Gojković.

O mogućoj vakcini

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da nije javna tajna da više zemalja radi na vakcini i da Srbija aktivno sarađujemo sa svim zemljama koje rade i traže lek, odnosno vakcinu.

“Imamo kontakte i sa engleskim firmama, odnosno kolegama u Velikoj Britaniji, i u Americi, Rusiji, Kini. Važno je stati prvi u red”, rekao je Gojković.

“Nadamo se da ćemo uspeti da budemo jedna od zemalja da među prvima uspe da reši ovaj problem vakcinom ako je bude u narednom vremenskom periodu”, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Da je reč o potencijalnim vakcinama koje se nalaze se u različitim fazama ispitivanje, rekla je i Darija Kisić Tepavčević.

“Mi radimo intenzivnu komunikaciju sa različitim kućama koje proizvode vakcinu jer u memomentu kad se pronađe i kad prođe sve nivoe istraživanja, biće sigurno velika potražnja zato smo od samog početka uključeni u ovakvu vrstu istraživanja. Neće se primenjivati dok ne bude ispunjavala sve kriterijume bezbednosti i najveće moguće efikasnosti”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Milisavljević: U Novom Pazaru složeno, ali sada pod kontrolom

Specijalni izaslanik ministra zdravlja za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu Sloodan Milisavljević izjavio je na konferenciji za medije da je složena situacija u Novom Pazaru i okolini, ali da je sada pod kontrolom za razliku od pre 15 dana.

“U Opštoj bolnici u Novom Pazaru hospitalizovano je 229 pacijenata, a za 24 sata bio je 21”, dodao je Milisavljević.

On je rekao i da je za poslednja 24 sata u kovid ambulanti pregledano 260 osoba, od čega je 160 prvih pregleda – prvi put se javljaju lekaru, i 100 kontrolnih.

U poslednja tri dana nije bilo transporta u tercijarne ustanove, napominje Milisavljević i dodaje da ima dovoljno slobodnih mesta za novopridošle pacijente.