(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Najviše novozaraženih i preminulih od početka pandemije, Krizni štab doneo novu odluku, „efekte mera možemo očekivati za deset dana…“

0
Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 22.404 osoba, njih 7.780 bilo je pozitivno.

Preminulo je 57 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije se nalazi 245 pacijenata.

Ima li kraja?

Kao Đekna, samo što nije smešno. Broj novozaraženih i broj preminulih ne pada, a kada će ne znamo. Jedan deo Kriznog štaba tvrdi da bi to moglo da se dogodi tek krajem decembra i čini se da na svakih sedam dana čujemo istu rečenicu: „Narednih 10 dana će biti jako teški“.

Kao u prvom talasu kada nas je zbunjivala rečenica: „Ova nedelja je ključna“. Jedna od često ponavljanih rečenica tada, bila je i ona: „Sada svako od nas zna makar jednu zaraženu osobu“.

I to se promenilo.

Sada se svako od nas raduje ako zna nekog ko nije zaražen.

„Tvrdim da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistema…“

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv pandemije koronavirusa dr Predrag Kon rekao je na konferenciji za medije Kriznog štaba da je koronavirus potvrđen kod 2.434 zdravstvena radnika, od toga je njih 66 hositalizovano.

„Efekte mera možemo očekivati nakon deset dana i to je nešto što je najkraće. Cela Srbija je sada jedna velika bolnica. Međutim, gužve u tržnom centru govore da se ne poštuju mere. Nije mi jasno kako je kupovina u tržnim centrima značajnija u danu kada imamo 57 preminulih. Posebno da zabranimo crni petak nije moguće“, rekao je dr Kon.

„Danas je bio sastanak direktora kovid bolnica sa ministrom i svaki dan se daju informacije. Danas će biti premeštanja pacijenata pred samim izlečenjem u privremene kovid bolnice. Cela Srbija je jedna velika bolnica. Premeštanje može da ne bude u okviru istog mesta, i to moramo da razumemo. U pitanju je fascinantna elastičnost sistema“.

Kada je reč o prognozama za naredne dve sedmice, dr Kon je izjavio da ne bi spekulisao koliki je potencijal širenja virusa.

„Najbolje je reći da ne znam. U devetoj smoo nedelji porasta. Očekivali smo da će doči do opadanja. Međutim, to se još nije dogodilo, ali Beograd se drži. Izdvajaju se Novi Sad, Kragujevac, Pančevo, gde je jasno da je došlo do prelivanja“, rekao je dr Kon.

On je odgovorio na tvrdnje dr Panića da je zdravstveni sistem u Srbiji „pukao“.

„Tvrdim da nema ni govora o pucanju zdravstvenog sistem jer su preduzete mere premeštanja. Zdravstveni radnici jesu pod velikim pritiskom, dovoljno je čekanje na transport koje traje u nekim uslovima koji inače nisu uobičajeni, ali to je retkost“, zaključio je dr Kon.

“Nikada u toku noći nije bilo toliko pregleda u Infektivnoj klinici, imamo najveći broj hospitalizovnih od početka pandemije…”

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 7.780 ljudi, a od posledica COVID-19 prminulo je 57 osoba. Testirane su 22.404 osobe, a u bolnicama širom Srbije na respiratoru se nalazi 245 pacijenta.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodina Edita Stokić je rekla da je situacija u KC Vojvodine jako nepovoljna.

“Hospitalizovano je 359 pacijenata, što je od 7. marta najveći broj”, rekla je dr Stokić.

“Nikada u toku noći nije bilo toliko ambulantnih pregleda u prijemnoj ambulanti Infektivne klinike, niti je hospitalizovano toliko pacijenata”, dodala je ona.

Ona je istakla da postoji veliki broj obolelih zdravstvenih radnika, ali ne istovremeno.

“Postoji recirkulacija onih koji su pozitivni i onih koji se izleče i vraćaju na posao. Broj obolelih ne utiče na kvalitet rada. Studenti su se samoinicijativno prijavili za rad u KCV u kovid zonama, i njih je 20. Oni rade dobrovoljno i sada su samo na administrativnim poslovima, u zelenoj zoni. Ne ulaze u ‘crvenu zonu’, ne učestvuju u lečenju. Prošli su obuku, uz edukaciju kako se koristi zaštitna oprema”, rekla je dr Stokić.

Nova odluka Kriznog štaba: Ko se prvo javi u bolnicu biće vraćen u kovid ambulantu, radno vreme im je produženo do 22 časa

“Molim građane, a od danas je to i zvanična odluka, da se jave u kovid ambulante da se ne zaglavljuje rad prijemno trijažnih ambulanti pri bolnicama. Za svakog pacijenata u normalnim uslovima treba sat i po vremena, a kad je gužva i po pet sati. Produženo je vreme kovid ambulanti do 22 sata. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a jave se direktno u bolnice, budu vraćeni u kovid ambulante”, kazao je infektolog i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, prenosi Blic.

Ministar zravlja Zlatibor Lončar održao je sastanak sa direktorima kovid bolnica na kojem su donete određene mere i preporuke.

“Razmatrani su svi postojeći problemi. Situacija je ozbiljna. U beogradskim klinikama mesta su potpuno popunjena, ali je dogovoreno da se naprave detaljne vizite da se oni koji su pred kraj terapije budu premešteni po Srbiji u Niš i Kragujevac”, kazao je infektolog Mijomir Pelemiš.

On je istakao da je njihov cilj da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni kojima ne treba kiseonik da se premeste gde ima mesta.

“Imamo veliki broj prijema, pritisak je veliki na kovid ambulante. Nema trenutno nikakvih problema što se tiče zbrinjavanja. Možemo biti srećni i pružiti dobru vest da imamo dobre lekare, ali pridržavajmo se mera da bismo imali što manje bolesnika” , naglasio je.

Doktor Goran Stevanović je potvrdio da će se bolesnici preraspodeliti.

Brnabić: “Brojke mrtvih i zaraženih danas do 12 gore nego juče…”

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da je danas broj zaraženih i mrtvih od korona virusa u Srbiji, do 12 časova veći nego juče, preneo je Blic.

Ona je kazala da su korona brojke sve lošije.

“I broj zaraženih kovidom 19, prema preseku u 12 sati, nešto je lošiji nego juče u podne. I broj preminulih je veći nego juče”, navela je premijerka Srbije.

Kako je kazala, čitava zemlja je u teškoj situaciji.

“Pozivam sve da shvatimo ovu borbu kao borbu svakog pojedinca za celo društvo, molim da se poštuju mere, da pomognemo zdravstvenim radnicima”, rekla je Brnabić nakon potpisivanja ugovora sa izvođačem radova na rekonstrukciji i izgradnji KC Vojvodine.

Vlada usvojila nove mere: “Zimski raspust počinje 21. decembra, a završava se 15. januara 2021.”

Vlada Srbije je usvojila nove mere za suzbijanje epidemije koronavirusa koje se odnose na učenike osnovnih i srednjih škola.

Kako je saopšteno, od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se izvoditi na daljinu za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola.

“Zimski raspust počinje 21. decembra, a završava se 15. januara 2021. godine i važiće za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije donela je odluku da se do 15. decembra produži skraćenje radnog vremena do 18.00 u ugostiteljskim obejktima, kladionicama i tržnim centrima, a u prodavnicama do 21 sat.

Lončar: “Nije nam mnogo ostalo do potpunog zatvaranja….”

Dr Predrag Kon je pre dva dana izjavio je da se kasnilo sa donošenjem restriktivnijih mera i da je medicinski deo Kriznog štaba predlagao nove mere još pre skoro tri nedelje. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da su i druge države donosile jače mere, ali da one nisu dale rezultate.

“Jedina možda mera koja može da vam donese neki rezultat jeste da zatvorite sve”, rekao je Lončar.

Na pitanje koliko je vremena ostalo do putpunog zatvaranja, Lončar je rekao “ne mnogo” jer je “očigledno da se nove mere slabo poštuju”.

“Nema ništa bezbednije od odlaska dece u vrtić i dece iz nižih razreda u školama. Oni u školi nose maske, peru ruke i drže distancu. Procenjuje se da li će i oni preći na onlajn, ali u svakom slučaju koja god odluka da bude donete neće ni u jednom momentu nauditi deci, niti bilo kome”, podvukao je Lončar.