(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manji broj obolelih ali i testiranih, srednjoškolci najčešći pacijenti, dr Kisić-Tepavčević o “opravdanoj odluci o polasku u škole”…

0
Foto Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji koronavirusom je zaraženo 56 osoba, dok je jedna osoba preminula.

Testirano je ukupno 4.189 osoba, što je znatno manje nego pre dva dana kada je testirano više od 10.800 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut” na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalazi se 35 pacijenata.

Trenutno se epidemiološka situacija stabilizovala na nekom niskom nivou i to načelno nije loše. Međutim, epdemiolog dr Predrag Kon upozorava da se u Beogradu u poslednja dva dana jasno uočava ponovo povećanje onih koji se javljaju u kovid ambulante.

Dodaje da je srećna okolnost, da se ipak ne nalazi kovid, ali da to ukazuje da polako počinju da se povećavaju akutne respiratorne infekcije i da ćemo toga sasvim sigurno imati u narednom periodu.

To će, kaže, otežati rad zdravstvene službe uopšte jer će ta diferencijacija biti teža.

“Upravo zbog toga insistiram stalno da je nesigurna situacija i da je neprekidno potrebno da vodimo računa da je ne pokvarimo, da se ne pogorša”, naglašava Kon.

Objašnjava da u ovom trenutku ne bi smeli skok da povezujemo sa početkom škole jer je učinjeno bukvalno sve da tu ne dođe do transmisije, do prenosa.

“Sigurno je da će se pojaviti, kao što se već desilo. Ono što je bitno naglasiti to su srednje škole, gde su deca od 15 do 19 godina. Ovo prvi put kažem, da je to uzrast u kome se najčešče oboleva, potpuno obrnuto od shvatanja zato što ako uzmete samo tih pet godina i gledate učestalost u tom uzrastu tada je to vreme kada se prilično često oboleva”, rekao je epidemiolog za RTS.

Dodaje da je s druge strane tu i činjenica da ima najmanje teških slučajeva, pa je to onda privid da je to neko lako oboljenje.

“Veliki privid i velika zabluda. Pored toga upravo ta generacija je u stanju da prenese infekciju na druge. I zbog toga je poseban osvrt na taj rizik koji nosi taj uzrast školski”, upozorava Kon.

Takođe, kako je rekao, tu su i učenički domovi koji su sada razređeni samim tim što je podeljena nastava na onlajn, ali i ti učenički domovi su mesta rizika prenosa virusa.

Kon je rekao i da ne bi trebalo škole da se uopšte zatvaraju osim u slučaju da ne dođe do masovnog oboljevanja izvan njih, kada je praktično nemoguće kontrolisati, i to je naglašava jedina situacija kada bi škole morale da pređu na onlajn.

To znači da je svaka grupa jedna jedinica u kojoj će se pratiti situacija. Kada se pojavi jedan oboleli ništa se posebno ne dešava osim što se stavlja čitava ta grupa pod epidemiološki nadzor koji podrazumeva svakodnevno praćenje u trajanju od dve nedelje.

“A ako se pojave dva povezana slučaja odmah čitava grupa ide u na onlajn nastavu pa je u samoizolaciji dve nedelje. To je ono što nazivamo elastičnim sistemom”, objasnio je epidemiolog.

Epilog prve nedelje škole: Već 1. septembra jedan zaražen učenik, dr Kon upozorava da najviše obolevaju srednjoškolci, “kratko i jasno – odluka o polasku u škole opravdana”, poručuje dr Kisić Tepavčević

Početak septembra doneo je i povratak dece u škole, a sa tim i zabrinutost zbog ponovne eskalacije epidemije. Zbog toga i dalje traje polemika da li je trebalo odložiti početak školske godine, kao pojedine zemlje u okruženju, među kojima je Crna Gora.

U školi “Braća Jerković” u Železniku već prvog dana nove školske godine otkriveno da je jedan učenik trećeg razreda, pozitivan na koronavirus, pohađao nastavu kao i da majka učenika nije obavestila ni školu ni učetiljicu da su prethodno testirani na koronavirus i da još uvek čekaju rezultate.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija izjavio je na TV Prva je da to udruženje nije promenilo stav po pitanju povratka đaka u škole i izrazio zabrinutost, dok je dr Darija Kisić Tepavčević bila izričita da je odluka o povratku dece u škole opravdana.

“Mi smo i dalje istog stava. Nije rešeno pitanje nastavnika koji su hronični bolesnici. Takođe, vidimo da se javljaju pojedinačni slučajevi. Pogotovo me je iznenadila izjava doktora Kona koji je izrazio bojazan za srednjoškolce. Škola nije vojska, tamo gde učenici nemaju obaveze prava se često zloupotrebljavaju”, izjavio je Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija, prenosi B92.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević smatra da je odluka o povratku dece u škole opravdana.

“Kratko i jasno, jeste. Imamo novi virus na koga smo svi osetljivi ili smo makar bili na početku. Isto tako, ne znamo ništa o dužini trajanja imuniteta. Ne prepoznaje sezonu. Prenosi se na najlakši način. Imajući sve te činjenice u vidu, niko ne zna koliko će ovaj virus biti među nama. Saznanja su se menjala vremenom, ali ono što se nije menjalo jeste način prevencije”, poručila je Kisićeva i dodala da je uprkos što je epidemiološka sitaucija u regionu povoljna to može brzo da se promeni.

“Koja je opcija, da kažemo da će biti školovanje na daljinu narednih godina”, dodaje Kisićeva.

Markov dodaje da kazna u vidu ukora nije dovoljna za đake koji ne nose masku.

“Pre više meseci pričali smo o suspenziji učenika zbog nediscipline. Taj predlog Foruma se pojavio pre epidemije i tada nije uzet u razmatranje”, poručio je on.

Dr Predrag Kon je rekao da će se virus “sigurno pojaviti, kao što se već desilo”. On je upozorio na srednje škole.

“Ono što je bitno naglasiti to su srednje škole, gde su deca od 15 do 19 godina. Ovo prvi put kažem, da je to uzrast u kome se najčešče oboleva, potpuno obrnuto od shvatanja zato što ako uzmete samo tih pet godina i gledate učestalost u tom uzrastu tada je to vreme kada se prilično često oboleva”, rekao je epidemiolog za RTS.

On je dodao i da je ta generacija u stanju da prenese virus na druge.

Sa druge strane, dr Branislav Tiodorovć rekao je da zbog škole se sigurno neće pojaviti veliki broj obolelih, već ćemo samo beležiti samo sporadične slučajeve. “Optuživati škole da će zbog njih da krene zaražavanje je nonsens”, rekao je Tiodorović.

Posle prve nedelje nove školske godine u promenjenim, pandemijskim uslovima, smenjeno je tri direktora škola u Srbiji.

“Za prva tri dana nastave već sam smenio tri direktora, u Beogradu, Pančevu i Nišu. Posredno, njihova smena ima veze sa nepoštovanjem mera, ali nije samo to bio razlog”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Zamenica direktora Instituta “Batut” govorila je i o potezima koji će se preuzeti usled javljanja slučajeva infekcije u školama.

“Razlikujemo epidemiološku situaciju u državi i situaciju u školama. Neke države sa pogoršanjem epidemiološke sitaucije u zemlji nisu čekali da se to desi i u školama, nego su ih odmah zatvarale. Napravljeni su algoritmi postupanja za različite situacije. Mere su od toga da svi u razredu nose masku i kada sede, kao najblaža mera, do toga da se škola zatvara”, zaključila je Kisićeva, ali nije egzaktno objasnila situaciju u kojoj dolazi do zatvaranja obrazovnih ustanova.

Kako je ranije objasnila, ako je jedno dete u grupi zaraženo preporuka je nošenje maske, nema samoizolacije i onlajn nastave.

“Ukoliko imamo dva slučaja i utvđena je povezanost, onda će se raditi o saomoizolaciji i onlajn nastavi za tu grupu”, dodala je na konferencji kriznog štaba oja je održana ove nedelje.