(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 4.000 zaraženih, “dobre vesti u smislu otvaranja zemlje”, “onaj ko je odabrao da se ne vakciniše, rešio je da bude zaražen…”

1
Foto: Profimedia

Epidemiološka situacija i dalje je nestabilna, poručuju stručnjaci i apeluju na građane da je jedini izlaz iz zdravstvene krize masovna vakcinacija.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 15.904 osoba, od kojih je pozitivno 3.615.

Potvrđeno je da su preminule 42 osobe.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom zemlje su 267 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 22,73 odsto.

“Ne kritikujemo ljude koji imaju strahove zbog vakcinacije, već ideološke protivnike imunizacije i nauke”

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da niko ne kritikuje ljude koji imaju dileme i strahove po pitanju vakcinacije, već ideološke protivnike imunizacije i nauke.

Janković je, posle sastanka sa predstavnicima studenata Beogradskog univerziteta, poručio da je sa njima razgovarano o značaju vakcinacije, te istakao da su sve vakcine protiv kovid-19 dobre.

Kaže da je jedno od pitanja bilo da li je dozvoljena vakcinacija osobama sa epilepsijom i ukazao da je to moguće ukoliko je bolest stabilna i ukoliko neurolog da “zeleno svetlo”.

Naveo je i da je za anemične ljude preporuka da prime vakcinu, kao i za pacijente sa malignim oboljenjima, u slučajevima kada je bolest u stabilnoj fazi.

“Odgovor na vakcinu može da bude slabiji, ali delimična zaštita je bolja nego nikakva. Bezbednost vakcina nije ni najmanje umanjena. Sve vakcine koje su na raspolaganju protiv kovid-19 su bezbedne i za osobe sa oslabljenim imunskim odgovorom”, rekao je Janković novinarima, a prenosi RTS.

“Slušamo Krizni štab, ali brojevi su bolji. To su dobre vesti u smislu otvaranja zemlje…”

“Mi ćemo da slušamo Krizni štab, ali brojevi su bolji”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o epidemiološkoj situaciji u zemlji.

“I dalje to nije dobro, ali je bolje. Smanjuje se broj zaraženih u Beogradu, u Nišu, Kragujevcu… Procenti su niži za pet, šest odsto. Nadam se da će ti brojevi i dalje da padaju i to može biti dobra vest za Srbiju u smislu otvaranja”, dodao je Vučić, a prenosi Blic.

On je rekao da oko odluka o tome kada će đaci redovno da krenu u školu zavisi od procen Kriznog štaba.

“Mogu samo da kažem da ćemo slušati Krizni štab. Oni znaju kakva je situacija u bolnicama i oni će odlučiti da li će đaci ponovo redovno da idu u školu i da li će se i ostali objekti otvoriti. Na nama je da ih slušamo”, rekao je Vučić.

“Kad imamo onako pune bolnice moramo da kažemo da je situacija i dalje vanredna, ali vide se rezultati mera…”

“Vakcinacija i delovanje mera protiv pandemije doprineli su boljem suzbijanju virusa korona”, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon.

“Vrlo jasno se sada vidi delovanje mera, ali ne smemo zanemariti obuhvat vakcinacijom koji je impozantan u nekim delovima. U Beogradu više od 34 odsto punoletnog stanovništva je vakcinisano. To se poslednjih dana jasno vidi. Mi smo tražili minimum dve nedelje mera, i sada se jasno vidi usporavanje i pad”, rekao je dr Kon gostujući na televiziji “Pink”, a prenosi Blic.

Kako dodaje, sada je bolje, i to ozbiljno bolje se vidi u Beogradu, počinje brže da pada broj novozaraženih. Sada je već ispod 1.000 novozaraženih. Niko možda nije očekivao da padne broj tako brzo, ali vakcina dobro radi u Beogradu.

Govoreći o radu prodavnica i tržnih centara rekao je da svaka prodavnica ima svoje obaveze, ali da kada se govori o tržnim centrima, situacija je ipak drugačija.

“Kada su u pitanju tržni centri, tu je ipak drugačiji slučaj. Pritisak je ogroman, za 3,4 dana je stiglo oko 80 zahteva. Korigovanjem mera došlo je do razređenja. Ne govorim da je samo zbog pritiska, bitno je da se uzajamno slušamo, tako je bilo i sa baštama. Nije da smo želeli sneg, ali tako je ispalo”, rekao je doktor Kon.

“Mi se, u smislu popuštanja mera, nalazimo u situaciji da možemo da potisnemo virus. Bilo bi tragično da napravimo grešku zbog nestrpljenja. Kad imate dupke pune bolnice moramo da kažemo da je situacija vanredna. I dalje imamo priliv veći od otpusta, ali se razlika smanjila na 30, to mora da se nastavi. Virus nas je prevario nekoliko puta, kada smo mislili da nema više snage da se digne”, rekao je dr Kon.

On kaže da povoljna situacija u kojoj se nalazimo, mora da se iskoristi.

“Koliko ćemo biti restriktivni s ljudima koji dolaze videćemo. Mere postoje, samo treba da se sprovode. Meni javljaju sve što se ne sprovodi, šalju mi poruke kako znaju i umeju. Čak se ponekad i posvađam, aman ljudi šta očekujete od mene” otkrio je dr Kon.

Doktor naglašava da do svesti naših građana treba da stigne da je izlaz iz ove situacije vakcinacija.

“Onaj ko je odabrao da se ne vakciniše, rešio je da bude zaražen, to mora da mu bude jasno da se posle ne pita oko toga, za tri meseca ili godinu dana. Vakcinisanje predsednika i podrška Crkve su strahovito važni. Samo malo strpljenja, preklinjem građane da se vakcinišu, od toga zavisi brzina izlaska iz svega ovoga”, naglasio je dr Kon.

Ostojić (KBC “Dragiša Mišović”): “Od posledica korone preminula 29-godišnja porodilja”

Načelnica dečije klinike u beogradskom KBC “Dragiša Mišović” Olivera Ostojić izjavila je danas da je porodilja starosti 29 godina preminula od posledica zaraze koronavirusom.

Ostojić je rekla da dete preminule nije smešteno u dečijoj klinici, već u porodilištu.

Doktorka je navela da se u KBC “Dragiša Mišović” trenutno leči 25 pacijenata sa 16 pratilaca.

“Dečiji pratioci su majke koje se takođe leče od korone i istovremeno sa decom dobijaju terapiju”, rekla je Ostojić za televiziju Prva.

Novi plan imunizacije: “Moguća vakcinacija bez zakazivanja u svim gradovima”

“U svim gradovima i opštinama u Srbiji građani će bez prethodne prijave moći da se vakcinišu protiv koronavirusom”, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i dodao da se očekuje da od četvrtka budu otvoreni punktovi za vakcinaciju bez zakazivanja, a prenosi Blic.

Đerlek je rekao da je na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja i kabineta premijeke Ane Brnabić dogovorena nova strategija imunizacije i da je odlučeno da se vakcinacija bez prethodne prijave omogući u svim mestima u Srbiji, a ne u 50 gradova, kako je prvobitno najavljeno.

“Odlučili smo da se ne pravi razlika među gradovima i da se punktovi za vakcinaciju bez prijave otvore u svim mestima gde postoji interesovanje za to”, rekao je Đerlek koji je na čelu Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv koronavirusa.

Od danas vakcinacija bez prijave: “Građani će moći da dođu na slobodne punktove, biće dostupne kineska i AstraZeneka vakcina”

“Od danas počinje novi vid vakcinisanja građana. Pored prijavljivanja putem portala eUprave i kontakt-centra, sve lokalne samouprave počinju da organizuju slobodne punktove gde građani mogu da dođu bez prijave”, rekao je direktor Vladine Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović, a prenosi Blic.

Jovanović je rekao da će vakcinacija na punktovima bez prijavljivanja zavisiti od lokalnih samouprava i pozvao ih je da na pravi način obaveste građane na koji način će se to sprovoditi.

Dodao je da će ti punktovi biti uglavnom pri domovima zdravlja, ali i da će biti mnogo mobilnih ekipa.

Jovanović je precizirao da na velikim masovnim punktovima neće biti moguća vakcinacija bez prijavljivanja da se ne bi stvarale gužve.

“Na punktovima gde će građani dolaziti bez prijave na raspolaganju će biti vakcine Sinofarm i AstraZeneka jer su najlakše za manipulaciju i omogućavaju odlazak ekipa na teren”, rekao je Jovanović.

Jovanović ističe da se na taj način pozivaju svi građani da se vakcinišu.

Kako je istakao, vide se efekti vakcinacije i to se meri na nivou svake lokalne samouprave. U onim mestima gde je vakcinacija išla bolje i gde su lokalne samouprave bile aktivnije, vide si bolji rezultati u borbi protiv korone, rekao je direktor Kancelarije za eUpravu.

“Nema preminulih koji su primili obe doze…”

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska srestva Srbije navodi da je do sada zabeleženo 736 neželjenih reakcija na sve vakcine.

“Vakcina je efikasna, bezbedna i možemo da vidimo izlaz”, rekao je Zelić napominjući da je suština osnažiti poverenje u referentne institucije, preneo je RTS.

Zelić istakao da se sada, kada je oko 1.200.000 građana primilo drugu dozu vakcine, očekuje merljivost efikasnost vakcine protiv kovida u Srbiji.

“Među preminulima nema onih koji su dva puta vakcinisani. Studije iz SAD, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva to pokazuju, pokazaće se i kod nas da vakcine deluju i daju efekat i ovo će se završiti u jednom trenutku. U Americi su rekli za 4. jul, ja bih rekao možda za naš najveći praznik Vidovdan, 28. juna da možemo da nađemo neki konačan izlaz iz ove epidemije”, rekao je Zelić.

Kada je reč o borbi protiv uticaja antivaksera i lažnih vesti, Zelić navodi da se ALIMS proteklih nekoliko nedelja bavio društvenim mrežama kako bi demistifikovale lažne informacije.

Nekoliko stranica je, navodi, delilo informacije da je povučena AstraZeneka, da se u maskama nalaze crvi, da nisu date dozvole za vakcine.

“Moramo stalno da budemo budni da bismo reagovali na takve pojave. Aktivni smo i kroz edukacije, moramo da pričamo sa ljudima, razgovaram sa ljudima, da im objasnim, da ih ohrabrim, često je malo dovoljno da se kroz lični kontakt dobije informacija”, napominje Zelić.

Suština je, naglašava, da se osnaži poverenje u institucije.

“Kad god nešto nije jasno, moramo se obraćati onima koji su referentni, mi smo tu da pomognemo. Sad dolazi teži deo, guranje kamena uzbrdo, kad moramo svakog pojedinačno da ohrabrimo u odluci, treba im par ključnih informacija, o alergijama, sterilititu”, napominje Zelić.

1 KOMENTAR

Comments are closed.