(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: Manje od 2.000 zaraženih, „pokušaćemo da vakcinišemo 80 odsto nacije“, „kovid ne posustaje“

0
Foto: Profimedia

Situacija sa koronaviruom u Srbiji je sve stabilnija, zasad se ne očekuju novi skokovi, ali ukoliko dođe do opuštanja, skok bi mogao da se dogodi veoma brzo, tvrde epidemiolozi.

Time naglašavaju da je odgovornost na građanima, na pojedincima, koje svakodnevno pozivaju da se pridržavaju mera. Epidemiološki podaci pokazuju da su naše krive došle do određenog platoa, ali je on mnogo viši nego u svim prethodnim talasima.

Zbog toga se svi uzdaju u vakcinaciju.

Brojke

U poslednja 24 sata u Srbiji na koronavirus testirano je 11.725 osoba, od kojih je 1.881 pozitivno,

Potvrđeno je da su 23 osobe preminule.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 195 pacijenata.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 16,04 odsto.

Kada je reč o gradovima, najviše novih slučajeva zabeleženo je u Beogradu – 515. U Novom Sadu registrovana su 94 nova slučaja, u Nišu 74, dok su u Kragujevcu zabeležena 54 slučaja zaraze koronavirusom.

U Šapcu je prijavljeno 46 novoobolelih, u Kruševcu 45, u Kraljevu 30, a u Vranju 36 novih slučajeva.

Nova 33 slučaja su zabeležena u Užicu, u Loznici 29, u Pančevu 27, u Valjevu 25, a u Subotici 21 novi slučaj.

Po 20 novih slučajeva zabeleženo je u Prijepolju i Čačku, dok je u ostalim naseljenim mestima registrovano manje od 20 novoobolelih. 

„Očekujem da ćemo biti u stanju da vakcinišemo 80 odsto nacije…“

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je veliki odziv za dobrovoljno prijavljivanje za vakcinaciju, dodajući da očekuje da će Srbija biti u stanju da vakciniše 80 odsto nacije.

Aleksandar Vučić je još jednom pozvao sve građane da se vakcinišu.

„Danas nam se za manje od dva sata telefonskog prijavljivanja za vakcinu javilo više od 17.000 ljudi. Moraćemo da otvorimo nove linije da bismo mogli da primimo sve koji žele da se prijave“, rekao je Vučić.

Dodao je da očekuje da će država biti u stanju da vakciniše 80 odsto nacije, a da će želju za vakcinacijom iskazati više od 90 odsto.

„Što govori da su oni sa besmislenim teorijama zavere u manjini, ali su glasni i ništa više od toga“, konstatovao je Vučić.

Na pitanje kada će se on vakcinisati, i da li će sačekati kinesku vakcinu, s obzirom na informacije da je efikasnost kineske „Sinovak“ vakcine, pokazalo da je njena efikasnost nešto veća od 50 odsto, Vučić je rekao da će svakako primiti vakcinu, svejedno koju, te da će Srbija dobiti drugu kinesku vakcinu, „Sinofarm“, koja je nešto drugačija.

„Pozivam sve da prime vakcinu. Ja nisam od onih koji su potrčali da prime vakcinu, želim da delim sudbinu svih ljudi. Svejedno mi je koju ću vakcinu primiti, kao i članovi moje porodice“, rekao je Vučić. 

Premijerka Ana Brnabić primila drugu dozu vakcine protiv koronavirusa: „Pozivam građane da učine isto…“

Premijerka Ana Brnabić primila je danas drugu dozu Fajzerove vakcine protiv koronavirusa.

Brnabić je revakcinisana na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, gde je primila i prvu dozu vakcine, 24. decembra, kao prva u Srbiji, ali i kao prva premijerka u Evropi.

“Verujem u vakcinu i naše institucije. Pozivam građane da učine isto, jer zajedničkim snagama možemo da pobedimo”, poručila je premijerka na svom Instagram profilu.

Vakcina se prima u dve doze, tako da je Brnabić sada završila proces imunizacije.

“Koronavirus ne posustaje, rano je govoriti o ozbiljnom poboljšanju situacije…”

Imunolog Srđa Jaković rekao je danas da koronavirus “ne posustaje” i da je rano govoriti  nekom ozbiljnijem poboljšanju epidemijske situacije.

“Nisu mali brojevi novozaženi ni u kom slučaju, a to i nisu brojevi nego ljudi. Možda jesu nešto manji nego što su bili u nekom periodu krajem prošle godine, ali pitanje je koliko je to realna slika jer je poznato da se ljudi manje javljaju lekarima preko praznika”, rekao je  za TV Pink Janković, koji je i član Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Na pitanje o broju prijavljenih za imunizaciju, on je rekao da je to “ona čaša koja je polupuna možda i malo više nego polupuna”.

“Odziv je solidan, ali naravno postoje strahovi koje neke ljude navode da se za sada možda i ne prijave i da sačekaju, ili dva puta razmisle, što je očekivano i prirodno. Naš zadatak je da uverimo ljude da su sve vakcine, koje su prošle ispitivanje, delotvorne i bezbedne”, rekao je Janković.

On je upozorio da “korana neće da sačeka nikoga”.

Rekao je i da će vakcine biti za sve koji se prijave, napominjući da ona nije čarobni štapić koji će u jednom trenutku “preseći, zaustaviti” epidemiju.

Počinje vakcinacija po prijavi

Danas počinje vakcinacija prvih 1.000 građana koji su se prijavili dobrovoljno za vakcinu protiv koronavirusa, potvrdila je juče za Blic ministarka za rad i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

„U ovom momentu starosni kriterijum je odlučio ko će biti prioriteti i u pitanju su osobe starije od 75 godina koje su izrazile interesovanje za vakcinu. Biće vakcinisani građani širom Srbije“, navodi dr Kisić Tepavčević.

Kako dodaje, narednih dana biće određena dinamika vakcinisanja i ostalih građana koji su se za vakcinu prijavili preko portala e-Uprava.

Tokom prvih dana, interesovanje za vakcinaciju je iskazalo oko 200.000 građana.

Kol centar

Od osam časova počinje sa radom kol centar putem kojeg građani mogu da se prijave za vakcinaciju. Broj telefona je 0800 222 334. Već nekoliko dana moguća je i prijava putem portala e-Uprave.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!