(INFOGRAFIKA) Koronavirus u Srbiji: I dalje veliki broj novozaraženih i preminulih, Institut za reumatologiju postaje kovid bolnica, sve zavisi od našeg ponašanja…

0
Foto: Profimedia

U Srbiji je danas registrovano 345 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posledica infekcije preminulo 12 osoba.

U poslednja 24 časa, u Srbiji je testirano 7.032 osobe.

Aktivno je 3.911 slučajeva, a na respiratorima se trenutno nalazi 139 pacijenata.

Od početka epidemije, testirano je 487.378‬ osoba, od čega je kod 18.073 otkriven koronavirus. Broj smrtnih slučajeva od početka epodemije je 382, odnosno procenat smrtnosti iznosi 2,11 odsto.

Kon: Kad kažemo da su bolnice dupke pune, to kao da nikome ništa ne znači

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon izjavio je jutros u emisiji “Probudi se” na TV Nova S da ulazimo u nepovoljnu epidemiološku situaciju koja ima elemente i vanredne epidemiološke situacije, a posebno kada je reč o popunjenosti bolnica.

“Kada kažemo da su dupke pune bolnice, to kao da nikome ništa ne znači – šta je sledeći nivo? Privremena bolnica u beogradskoj Areni je napravljena i proširena, razmatra se da bude mesto, ne samo za lakše, nego i za srednje teške slučajeve, to zahteva tehnički brzo reagovanje. Ako počnemo po kućama da ostavljamo obolele, imaćemo nagla pogoršanja i loš ishod, što se dešavalo u drugim zemljama”, rekao je Kon.

On je rekao da od rezultata već usvojenih mera – obaveze da se nose maske u zatvorenim prostorima, zabrane okupljanja više od 10 ljudi, ograničenja rada objekata u Beogradu – zavisi da li će biti razmotrene i oštrije mere, uključujući “lockdown”, odnosno karantin.

Lončar: Sve zavisi od našeg ponašanja. Institut za reumatologiju postaje kovid bolnica u ponedeljak

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je jutros, kada je reč o kapacitetima u prestoničkim kovid bolnicama, da posle toliko prijema samo se čeka da ode jedan pacijent istog momenta se presvlači posteljina i dolazi novi pacijent.

“Mi smo prinuđeni već dva dana da pacijente koji su iz Beograda i koji zaslužuju bolničko lečenje moraju da legnu ili u Mladenovcu ili u Požarevcu ili u Smederevu, sada proširujemo te kapacitete na Čačak na Šabac, moramo da se snalazimo da bi svakom pacijentu omogućili adekvatne uslove lečenja”, rekao je Lončar.

“Ja se stvarno nadam da su ovo podaci koji će naterati naše građane i koji će sve nas naterati da samo razmislimo u kojoj se situaciji nalazimo i šta je to što moramo da uradimo da bismo izašli iz ove situacije”, dodao je Lončar.

Ukazao je da je otvorena privremena bolnica Arena, ali je ograničena samo za pacijente koji nisu za poluintezivnu i intezivnu negu, kao i da privremene bolnice dobija i Kragujevac i Niš.

“Već u ponedeljak Institut za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu. Pacijente koji su na bolničkom lečenju idu u Klinički centar na jednu ili dve klinike, a ceo kapacitet Instituta za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu jer nemamo izbora”, rekao je Lončar.

“Molio bih ljude da shvate u kakvom se položaju nalazi naš zdravstveni sistem koji želi svakome od njih da pomogne”, istakao je ministar.

Naglasio je da sve zavisi od našeg ponašanja.

“Kada mi budemo prihvatili da promenimo naše navike u narednih četiri, pet, šest dana će naši rezultati biti mnogo bolji”, rekao je Lončar.